Na Kosovu potopljeni srpski manastiri, groblja, srednjovekovna škola za dame: Najveća misterija u Srbiji krije se baš ovde (FOTO)

19.04.2018. 17:17
Piše:
Ivana Marinković
Dušan Jovović / Izvor: Foto: Privatna arhiva
Najmisteriozniji trenutak naše istorije

Nikada do sada istraženo jezero Gazivode na Kosovu i Metohiji krije mnoge tajne. Ispod jezera nalaze se groblja, crkve, nekropole, ali i prva srednjovekovna škola za dame i dvor Jelene Anžujske, majke svetog srpskog kralja Milutina. Uprkos tome što su znali kakva kuturna blaga se ovde nalaze, početkom 70-odlučili su bez istraživanja da ih potope, a stanovništvo rasele.

Danas, dr Dušan Jovović sa svojim timom snima dokumentarni film o svim tim dešavanjima, koji nosi naziv "Gazivode, putevima Jelene Anžujske". Film će govoriti o potopljenoj baštini na dnu jezera Gazivode i otkriti tajne najzagonetnije srpske kraljice Jelene Anžujske.

- Ovo je priča o Jeleni Anžujskoj, najmisterioznijoj srpskoj kraljici koja je proglašena svetom. Iz katoličansva je prešla u pravoslavlje i nikada na ovom nivou visoke produkcije nije rađen film o njoj, a ona je majka koja je rodila svetog kralja Milutina i uvela celu priču srpske kulture i baštine među narod - navodi Jovović i ističe da je Jelena Anžujska žena koja je podigla prvu srednjovekovnu školu za dame, što je ogromna stvar, jer tada je u srednjem veku na primer na britanskom dvoru žena bila moneta.

Dušan Jovović / Izvor: Foto: Privatna arhiva

Jovović kaže da ovaj projekat radi poslednje tri godine, ali da ga za njegovu realizaciju nije podržala nijedna naša institucija koja se bavi kulturnim nasleđem pa da zbog toga film radi iz revolta.

- Radim ga iz revolta, zato što sam se tri godine obraćao različitim našim institucijama kulture i istraživanja koji su jednostavno odgovarali da ne postoje uslovi za rad na tom terenu, pošto se taj teren uglavnom nalazi na KiM, zatim da ne postoji mogućnost i da je to veoma ambiciozan projekat za koji ne postoje tehnički uslovi, tj. nemaju hardver i ljude koji to mogu da izvedu - kaže Jovović.

Iako je nailazio na odbijanja, Jovović je ipak uspeo da sakupi ekipu i da otpočne sa realizacijom projekta. Uradili su naučni projekat nakon čega su dobili podršku rusko-geografskog društva i podvodnih arheologa i istoričara.

- Uspeli smo da nađemo dokumentaciju koja je bila davno izgubljena, još pre potapanja jezera, a u jezeru smo uspeli da nađemo neverovatne tragove naše kulturne baštine. Kad kažem neverovatne, dovoljno je da vam kažem da smo našli potopljene crkve, kule zvonare iz 13. veka koje su visine 7 metara i sve to imamo snimljeno - objašnjava Jovović i dodaje da je njegov veliki prijatelj bez kog projekat ne bi bio ovakav kakav je trenutno, Božana Ostojić vodila srpski ronilački tim i ronila sa Žakom Kustom.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Snimanje su otpočeli tek kada su sakupili svu potrebnu istorijsku građu, a do sada su uspeli da snime potpoljenu školu za dame, potopljene manastire, 9 nekropola rimskih, 16 arheoloških mesta. Takođe, tokom snimanja pronašli su i jedan lokalitet za koji se sumnja da je iz paleolitskog doba.

Jezero Gazivode / Izvor: Foto: Privatna arhiva

- Ne snimamo samo lokaciju KiM, već snimamo više lokacija. Imamo saradnju sa više muzeja: sa trebinjskim, sa muzejem SPC u Beogradu… Isključivo naučno igrane delove radimo, tako da film nije samo sam za sebe, već je pored toga i naučni rad koji će baciti svetlo na taj potop i kako smo nebrižni bili prema našoj kulturnoj baštini – kaže Jovović.

Ono što je naš sagovornik istakao jeste to da je rusko-geografsko društvo, tačnije tim od 30 Rusa sa kombijima došlo u Srbiju samo zbog ovog projekta.

- Zamislite koliko je njima zanimljivo kada su doneli opremu vrednu skoro 2 i po miliona evra. Celo dno skenirano je i pravljen je 3D model toga, veoma ozbiljan naučni tim. Ovo je najozbiljniji arheološko naučni projekat koji je Srbija ikada imala što se tiče arheološkog podvodnog istraživanja.

Dušan Jovović / Izvor: Foto: Privatna arhiva

Kada će film biti gotov zavisi isključivo od finansiranja.

- Do sada je za film, što se tiče finansiranja, EPS kupio dva sočiva za kameru bez kojih snimanje ne bi bilo moguće. Sve ovo što ste videli lično sam finansiram, tako da se nadam da će neko ući u projekat da se završi jer ono što smo našli, što je dugo bilo skrivano, je od ogromnog značaja – kaže Jovović i dodaje da se nada da će film biti gotov čim nađe neke „sulude“ ljude da ulože u kulturu.

 

Piše:
Ivana Marinković
19.04.2018. 17:17
Pogledajte više