Nedostatak stručnih kadrova: Neophodan Zakon o dualnom obrazovanju

07.11.2017. 15:40
Piše:
Tanjug
Devojčica u školi / Izvor: Profimedia
Primena ideja

Dualno obrazovanje je jedna od "najzdravijih" društvenih tema, poručuje Dragoljub Zbiljić, predsednik kompanije "Energotehnika Južna Bačka", i dodaje da očekuje da se što pre o tome usvoji zakon, koji je već u skupštinskoj proceduri.

Nekadašnji funkcioner DSS pristupio SNS-u: Ne zatvaram oči pred stvarnošću

Đukić Dejanović o demografskim uslovima Srbije: Cilj je da bude što više roditelja među studentima

Zbiljić, čija je kompanija praktično već "primenila" ideju koja stoji iza uvođenja dualnog obrazovanja, smatra da će donošenje odgovarajućeg zakona znatno unaprediti takvu praksu, gde je već ima, ali i pomoći kompanijama koje su suočene sa nedostatkom kadrova.

Dragoljub Zbiljić / Izvor: Tanjug

- Veliki broj kompanija u Srbiji suočen je sa nedostatkom edukovanih i obučenih radnika - kaže Zbiljić i dodaje da privreda, zajedno sa prosvetom, mora da "proizvodi".

Zakon je, ističe on, neophodan i kako bi postojale "zakonske margine", koje bi jasno ukazivale do koje granice se može ići sa angažovanjem đaka i obimom rada koji im se poverava u praksi.

- Nama je potrebno mnogo obučenih montera i inženjera, i zbog toga smo ušli u saradnju sa Elektortehničkom školom ''Mihajlo Pupin'' u Novom Sadu i pokrenuli neki svoj način sprovođenja dualnog obrazovanja još 2014. godine - rekao je Zbiljić.

On objašnjava da je njegova komapnija preuzela iskustva nemačkih privrednika, posebno iz komapnije "R+S solutinos" iz Fulde, sa kojom "Energotehnika Južna Bačka" ima zajedničku firmu. 

Dragoljub Zbiljić / Izvor: Tanjug

Govoreći o dosadašnjim iskustvima svoje kompanije, Zbiljić navodi da se pokazalo kao dobro kada đaci dolaze četiri dana nedeljno na obuku, mada je, kaže, zadovoljavajuću i predlog po kojem bi đaci bili u obavezi da tri puta sedmično dolaze u privredne pogone.

Kao izuzetno važno, predsednik "Energotehnike Južna Bačka" naglasio je da đaci trebaju da se upoznaju sa uslovima rada, sa kolegama, sa načinom komunikacije i načinom rada. 

- Nije to, kako kažu neki kritičari, izrabljivanje. Kada đaci kod nas dođu u proizvodnju, pored osposobljavanja za rad, oni upoznaju i način života radnika u ovoj kompaniji, od ulaska u pogon, oblačenja HTZ opreme, načina prilaska poslu, načina rukovanja mašinama itd. Oni se tih nekoliko dana nedeljno apsolutno isto ponašaju kao i radnici, naravno, ne velikim intezitetom, to su ipak deca, ali mi ih polako oblikujemo za budućnost - rekao je Zbiljić, i istakao da je neophodno da se srednjoškolci adaptiraju na uslove tržisne ekonomije i da razmišljaju tržišno. 

Prema Zbiljićevim rečima, od 2014. godine i potpisivanja ugovora o saradnji sa srednjom elektrotehničkom školom u Novom Sadu, od 24 đaka iz jednog odeljenja, koliko je krenulo u program dualnog obrazovanja, njih osam je sada zaposleno u "Energotehnici Južna Bačka", a ostali čekaju da postanu punoletni kako bi potpisali ugovore o radu. 

deca u školi / Izvor: Profimedia/ilustracija

On je istakao i da je pogrešno zavaravati decu u srednjoj školi kako ih očekuje blagostanje u životu, jer se ono ne može desiti samo od sebe, već je za to potreban rad, a da bi naučili da rade, kaže Zbiljić, potrebno je razmišljaju u skladu sa principima tržista, što je i glavna ideja dualnog obrazovanja. 

Ta kompanija ima potpisan ugovor o saradnji i sa Fakultetom tehničkih nauka u Novom Sadu, a trenutno je osam stipendista uključeno u projekte na kojima posluje "Energotehnika Južna Bačka", za koje Zbiljić kaže da su skoro svakodnevno prisutni u kompaniji i da su u rangu sa radnicima koji imaju veliko iskustvo u radu. 

"Energotehnika Južna Bačka" ima tradiciju poslovanja dugu 61 godinu, bavi se elektroenergetikom, energotehnikom, termoenergetikom i razvojem obnovljivih resursa.

Skupština Srbije danas o dualnom obrazovanju

Zapošljava preko 300 radnika u Srbiji, dok na tržištu Nemačke ima skoro 1.000 zaposlenih. 

Ta kompanija se nalazi u samom vrhu na listi domaćih firmi po poslovanju van granica naše zemlje. 

 

Piše:
Tanjug
07.11.2017. 15:40
Pogledajte više