POLJSKA JAČA ISTOČNU GRANICU: "Za Božić" dobijaju tri brigade TO obučene kao KOMANDOSI!

06.10.2016. 10:11
Piše:
Beta
NATO trupe / Izvor: Profimedia/ilustracija
Poljski ministar odbrane Antoni Maćerevič saopštio je da će Poljska, kao "poklon za Božić" dobiti tri brigade teritorijalne odbrane za istočne oblasti zemlje i to sa 3.000 teritorijalaca obučenim kao komandosi.

- Faza organizacije Teritorijalne odbrane je uznapredovala. Želimo da na kraju 2016. budu formirane tri brigade teritorijalne odbrane, što znači 413 profesionalnih vojnika, 3.000 dobrovoljaca i 70 zaposlenih u armiji. Spremni smo da pređemo u poslednju fazu, znači da Poljska kao poklon pod jelku zaista dobije te tri  brigade - kazao je Maćerevič sinoć u Sejmu poljskog parlamenta.

Prve brigade nove teritorijalne odbrane biće razmeštene u istočnim oblastima Poljske blizu granica prema Rusiji i Belorusiji, a dobrovoljci će biti obučavani kao komandosi.

Vojna parada u Poljskoj / Izvor: Profimedia

- Vojska teritorijalne odbrane mora da bude pripremana kao komandosi. U raznim scenarijima hibridnog rata (s Rusijom) na prvu liniju idu vojnici Specnaza. Čak i kada se preruše u uniforme nekakve narodne republike zna se da je to vojska specijalne namene i služi se takvim metodama. U prvom redu će se vojnici teritorijalne odbrane suočiti s njima - rekao je Maćerevič.

Do kraja ove godine poljski parlament trebalo bi da usvoji zakon po kome bi teritorijalna odbrane sastavljena od rezervista i dobrovoljaca koji nisu služili vojsku, ali će proći kroz specijalnu obuku brojala 17 brigada, ukupno nekoliko desetina hiljada vojnika TO.

Vojska / Izvor: Profimedia

Rezervisti i dobrovoljci pod komandom oficira profesionalaca trebalo bi da budu sposobni i spremni za antiterorističke i antidiverzantske operacije a Ministarstvo odbrane računa pre svega na Poljake u paramilitarnim organizacijama.

Povodom oštrih kritika opozicije da se poljski desničkarski ekstremisti iz Nacionalnog radikalnog bloka spremaju gotovo kompletno da se prijave u teritorijalnu odbranu, Maćerevič je kazao da armija u teritorijalnu odbranu neće primati grupno nijedno udruženje ili nevladinu organizaciju, već da će teritorijalne regrutovati pojedinačno i da svi moraju da prodju iste testove.

Piše:
Beta
06.10.2016. 10:11
Pogledajte više