SRBI MEĐU GLAVNIM LJUDIMA ZA DROGU U ŠPANIJI: Naši državljani prevoze "robu", a tu su i "umetnici" iz komšiluka (VIDEO)

23.03.2021. 08:38
Piše:
Srbija Danas/mondo.rs
hapšenje / Izvor: Foto: Youtube/PrintScreen/EL TAQUÍGRAFO
Trgovina drogom u Španiji razvija se nesagledivom brzinom, a podaci tamošnje policije, kao i vesti o velikim zaplenama narkotika i otkrivanja plantaža marihuane pokazuju da u tom poslu značajnu ulogu igraju i Srbi.

Prema najnovijim podacima iz vrha policije, koje su preneli španski mediji, na čelu narko-kartela su Holanđani, Šveđani i Belgijanci, veoma često severnoafričkog porekla, i oni su uspeli da preuzmu kontrolu u glavnim lukama gde se droga doprema.

Srbi, a pored njih i Rusi, uglavnom su nižerangirani i obavljaju poslove prevoznika, distributera, ali i pranja novca. Više desetina Srba uhapšeno je samo tokom prošle godine u Španiji zbog umešanosti u ovaj biznis, a gotovo svakog meseca iz te zemlje stižu vesti o novim privođenjima naših državljana.

POLICIJSKA AKCIJA "GNEV" SLAMA KRIMINAL: Uhapšen muškarac iz Obrenovca, sumnja se da je prodavao drogu

POLICIJSKA AKCIJA "GNEV" SLAMA KRIMINAL: Uhapšen muškarac iz Obrenovca, sumnja se da je prodavao drogu

DROGU PREVOZILI GLISERIMA! Vranjanci osuđeni zbog pokušaja da prošvercuju TONU KOKAINA iz Rumunije za šefa "škaljaraca"

DROGU PREVOZILI GLISERIMA! Vranjanci osuđeni zbog pokušaja da prošvercuju TONU KOKAINA iz Rumunije za šefa "škaljaraca"

VELJA NE LIČI NA SEBE - PROMENIO LIČNI OPIS: Nije lako kad neko ima protiv vas čvrste dokaze za stravična kasapljenja

VELJA NE LIČI NA SEBE - PROMENIO LIČNI OPIS: Nije lako kad neko ima protiv vas čvrste dokaze za stravična kasapljenja

U prošloj godini u Španiji je zaplenjeno 1,5 miliona stabljika marihuane, 38 tona kokaina, 350 tona hašiša, a uhapšeno je 20.437 osumnjičenih. Podaci španskih bezbednosnih službi pokazuju da će uprkos čestim zaplenama i hapšenju ključnih ljudi, krijumčarenje narkotika u ovoj državi nastaviti da cveta. Zbog svog geografskog položaja, Španija je pogodna da se na njenu teritoriju doprema hašiš iz Maroka i kokain iz Latinske Amerike, dok se marihuana uzgaja širom ove zemlje.

Šef jedinice za drogu i organizovani kriminal Nacionalne policije izjavio je da posebno zabrinjava to što nove grupe i suparnički klanovi pokušavaju da se nametnu i popune vakuum posle svake akcije otkrivanja i privođenja. On ukazuje da je potrebno sprečiti da se ovakav sistem nadmeće sa državom kao što se dešava u Meksiku.

Trgovci drogom srpskog porekla, kao i Crnogorci, Hrvati, ali i Irci, Kolumbijci, Rusi, Marokanci umešani su i u mnogobrojna ubistva posebno u oblasti Malage. Upućeni iz Civilne garde navode da su Srbi i Crnogorci deo međunarodnih mreža posvećenih trgovini drogom i oružjem, što ih čini opasnijim.

- Počeli su sa jahtama i trgovačkim brodovima za velike kompanije. Na kraju su otišli u Brazil da preuzmu posao sa kokainom. U brazilskom gradu Porto de Santos postoji srpska kolonija - navode isti sagovornici i dodaju da su ove grupe uspostavile dobre kontakte sa kolumbijskom mafijom.

Preovlađujući trend koji je istaknut u najnovijem izveštaju o trgovini drogom Obaveštajnog centra za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala je spektakularni porast useva marihuane, kako u zatvorenom tako i na otvorenom.

- U populaciji sa stopom nezaposlenosti od 30 odsto, možda čak i više među mladima, može se zaraditi 1.000 evra samo za čuvanje straže, 3.000 evra za istovar paketa sa čamca i 30.000 evra za prevoz droge - izjavio je glavni inspektor jedinice Nacionalne policije.

Poseban problem je to što su hapšenja velikog broja ljudi dovela do preopterećenosti pravosudnog sistema.

U prošloj godini, prema podacima policije koje su objavili tamošnji mediji, broj privedenih zbog droge u Španiji porastao je za 12 odsto. Policiju obeshrabruje to što nema odgovarajućeg procesuiranja uhapšenih dilera, jer mnogi sasvim kratko budu u zatvoru pošto ih sud pušta na slobodu uz kauciju koju plaćaju novcem od droge.

Čak i ako ostanu iza rešetaka, nastavljaju da organizuju šverc narkotika i iz zatvora.

U novembru 2019. prva narko-podmornica presretnuta je na galicijskoj obali sa tri tone kokaina. To je tada potvrdilo sumnju koju su službenici za narkotike godinama istraživali – da droga dolazi i podvodnim plovilima.

Španska nacionalna policija i Evropol zaplenili su u februaru u Malagi prvu podmornicu za krijumčarenje narkotika izrađenu na evropskoj teritoriji. Slična plovila koja su otkrivana ranije uvek su bila latinoameričke proizvodnje. U ovoj akciji uhapšene su 52 osobe. Pored podmornice zaplenjen je gliser vredan 300.000 evra, tri tone kokaina, 700 kilograma hašiša i više od 100.000 evra u gotovini.

Ova grupa delovala je iz Španije, tačnije iz Katalonije. Između aprila i decembra 2020. godine, u Kolumbiji je izvršeno nekoliko važnih zaplena kokaina povezanih sa tom bandom i od njih je oduzeto ukupno 2.900 kilograma ove droge. U novembru 2020. u Španiji je uhapšen vođa kriminalne mreže u Taragoni, zajedno sa 13 njegovih saučesnika. U februaru 2021. otkriven je još jedan ogranak ove grupe u Taragoni, privedene su četiri osobe, a pošiljka od 583 kilograma hašiša na putu za Francusku i Italiju je zaplenjena.

U jednom od pretresa nađena je podmornica, još u fazi izrade. Dugačka je devet metara i mogla je da prevozi do dve tone droge. Jedan od glavnih osumnjičenih uhapšen je pre mesec dana na aerodromu u Barseloni, dok je pokušavao da pobegne u Holandiju. Zatim je otkriveno skladište sa 300 kilograma kokaina, a posle toga i laboratorija i zatvorena plantaža kanabisa.

Kilogram marihuane u Andaluziji košta 1.700 evra.

U Nemačkoj ova cena je 6.500, a u Švedskoj ista količina može se prodati za više od 9.000 evra.

Nemačka banda uhvaćena je nedavno u Španiji kada je pokušala da prošvercuje 110 kilograma marihuane koja je bila prekrivena sa 20 tona belog luka.

Piše:
Srbija Danas/mondo.rs
23.03.2021. 08:38
Pogledajte više