Da li ovo ima smisla? Sudije Miškoviću već 111 dana PIŠU KONAČNU ODLUKU?!

22.09.2017. 19:44
Piše:
Srbija Danas/Informer
Miroslav Mišković / Izvor: Profimedia
Sednica na kojoj se razmatrala presuda Specijalnog suda kojom je gazda 'Delte' osuđen na pet godina zatvora završena još 2. juna

Apelacioni sud u Beogradu više od tri i po meseca presuđuje gazdi 'Delte' Miroslavu Miškoviću, tajkunu koji je prvostepenom presudom Specijalnog suda osuđen na petogodišnju robiju zbog višemilionske poreske utaje.

Daleko od očiju javnosti, sudije odlučuju o presudi Miškoviću: Konačnu odluku donosi Apelacioni sud!

Mišković pred Apelacionim sudom: Nastavljena sednica po žalbama na presudu

Sednica Apelacionog suda na kojoj je sudsko veće razmatralo ovaj slučaj, prema podacima sa sajta te institucije, počela je 24. maja i završila se 2. juna ove godine. Od tog dana pa do danas, dakle punih 111 dana, sudije "nejavno većaju" i pišu svoju odluku!

"Bićete obavešteni"

U samom Apelacionom sudu, na naše pitanje dokle se stiglo u razmatranju prvostepene osuđujuće presude Miroslavu Miškoviću kažu da su sudije donele odluku u ovom slučaju, ali da se ona još piše.

- Navedeni postupci su u fazi izrade pismenog otpravka odluka. Preciznu informaciju o tome kada će iste biti ekspedovane iz suda nemam, ali će Apelacioni sud o donetim odlukama izdati saopštenje nakon što budu primljene od strane prvostepenog suda - navodi se u odgovoru Mirjane Piljić, koordinatorke za medije Apelacionog suda.

Miroslav Mišković / Izvor: Profimedia

Sinu Marku i Milu presuđuju od 6. jula

Apelacioni sud se, inače, isto ponaša i u slučaju Marka Miškovića i Mila Đuraškovića. Sednicu za razmatranje ovog slučaja završili su još 6. jula, ali do danas nema konačne presude.

Podsetimo, Specijalni sud je 25. maja 2016. godine zbog utaje poreza osudio i Marka Miškovića na tri i po godine zatvora. Za isto krivično delo osuđen je i vlasnik "Nibensa" Milo Đurašković, koji je dobio sedam godina robije.

I dok Miroslav Mišković i njegovi saradnici juče nisu odgovarali na pozive i poruke Informera, advokat Svetozar Vujačić ubeđen je da će prvostepena osuđujuća presuda Miškoviću na kraju biti potvrđena.

- Ovo je, objektivno govoreći, jako složen i obiman predmet. Ipak, to ne opravdava sudije koje posle završenog glavnog pretresa mesecima ne mogu da saopšte odluku. Presuda može biti potvrđena, ukinuta ili preinačena... Isključujem mogućnost njenog ukidanja jer je Apelacioni sud otvorio glavni pretres po žalbi. Smatram da će sudije primeniti 'komfornu metodu' i potvrditi presudu od pet godina zatvora. U tom slučaju Mišković bi mogao već u roku od mesec ili dva da ode na izdržavanje kazne - podvlači Vujačić.

Apelacioni sud / Izvor: Srbija Danas

Obiman proces

Njegov kolega Branislav Tapušković, međutim, smatra da je normalno da jedan obiman proces ovoliko traje.

- Drugostepeni sud ne sme da saopšti odluku sve dok je ne napiše i pismeno obrazloži. To je sudska praksa, iako nije tako striktno upisano u zakonu. Oduvek su sudije tako radile. Ukoliko ovih dana saopšte odluku, onda se ceo ovaj proces još brzo i završio. Nekada se čeka i po šest meseci na konačnu odluku Apelacionog suda... - zaključuje Tapušković.

Činjenice o slučaju 'Mišković'

- Miroslav Mišković, njegov sin Marko i Milo Đurašković uhapšeni su 12. decembra 2012. godine

- Protiv njih i saučesnika krivični postupak je pokrenut zbog sumnje da su oštetili putarske firme tako što su finansijskim transakcijama izvlačili novac, čime su ih doveli do stečaja

- Tužilaštvo za organizovani kriminal teretilo ih je da su putarske firme, u periodu od 2005. do 2010. godine, oštetili za 16,95 milijardi dinara, a državni budžet za još 472 miliona dinara

- Slučaj u vezi sa Fabrikom maziva iz Kruševca (FAM) pokrenut je godinu i po dana ranije. Optuženima se na teret stavljalo da su oštetili tu firmu za 3.181.070.378,54 dinara (više od 32 miliona evra) i Đuraškoviću pribavili imovinsku korist od 1.498.289.138,43 dinara (oko 15 miliona evra)

- S obzirom na to da je većina optuženih za putarske firme i na optužnici za FAM, postupci su spojeni i u februaru 2015. počelo je objedinjeno suđenje

- Miroslav Mišković je osuđen 20. juna 2016. godine na pet godina zatvora zbog utaje poreza, dok su Marko Mišković i Milo Đurašković osuđeni 25. maja iste godine na tri i po, odnosno sedam godina zatvora

Piše:
Srbija Danas/Informer
22.09.2017. 19:44
Pogledajte više