HOROR u domu bebe umrle zbog promrzlina: Deca živela u fekalijama sa bubašvabama

15.02.2018. 09:06
Piše:
Srbija Danas/Srpski Telegraf
oronula kuća / Izvor: Profimedia/ilustracija
Porodicu je zbog bebe obilazila patronažna sestra, a niko nije reagovao na uslove u kojima deca žive

Smrt tromesečne bebe M.Đ. iz Knjaževca, koja je preminula od promrzlina, navodno je posledica teškog zanemarivanja roditelja Darka Đorđevića (33) i Milice Janković (32), ali po svemu sudeći i knjaževačkog zdravstvenog centra, koji je žmurio na nehumane uslove u kojima su živeli.

- Deca su podvrgnuta kompletnoj zdravstvenoj opservaciji i nadamo se da smo bar za nih blagovremeno reagovali. Žao nam je što nismo ranije upozoreni šta se u toj porodici dešava – kaže direktorka Centra za socijalni rad Snežana Nikolić.

Stanje dece nije nimalo čudno ako se zaviri u dom gde su čuvana. U jednoj od soba zjapi stara furuna bez trunke pepela i tragova loženja, a dve prostorije pretrpane su otpadom.

Posebno leglo infekcija je kupatilo, u kome se ledi sloj vode izmešan sa fekalijama. Svuda po podu razbacane su već upotrebljene pelene, dok su po stolu po prljavom posuđu šetale bubašvabe. Ono što posebno intrigira je da je porodicu, bar zbog bebe, obilazila patronažna služba, a da niko nije reagovao na uslove u kojima deca žive.

Suđenje Zoranu Marjanoviću: U optužnici i iskaz male Jane

- Trebalo bi da neko bude slep, pa da ne primeti užas u kome su deca čuvana i da ne alarmira Centar za socijalni rad, pa i policiju, što je i učinjeno tek posle smrti bebe – kažu sagovornici.

Darko Đorđević, kako se saznaje, slabovid je, a porodica se izdržavala od njegove invalidske penzije, naknade za tuđu negu i pomoć, kao i od dečijeg dodatka. Komšije tvrde da su i on i Milica bili nekomunikativni i često se svađali sa onima koji su im prigovarali zbog smrada koji se širio.

beba i tata / Izvor: Profimedia

Klupko je počelo da se odmotava kada su doneli bebu kod lekara žaleći se da ne jede. Jedan pogled bio je dovoljan da se shvati da je dete mrtvo! Zbog sumnje da su zanemarivali decu, roditeljima je određen pritvor.

Bilo upozorenja

Prema izvoru bliskom timu za zaštitu dece od zlostavljanja i zanemarivanja Zdravstvenog centra Knjaževac, aprila 2016. postojala je sumnja na zlostavljanje tada sedmomesečne S.Đ., starije sestre nastradale bebe. Međutim, na slučaj je stavljena tačka uz objašnjenje da su roditelji bili u fazi preseljenja i da naknadnim obilascima nisu uočene nepravilnosti.

Jelena slala poruke nepoznatom muškarcu: Usporila je, a onda je ubica stigao i usmrtio

Nadležni ćute

Novinari su u Zdravstvenom centru u Knjaževcu tražili informaciju o obilasku porodice nastradale bebe od patronažne službe, ali bezuspešno. Međutim, nezvanično se saznaje da su se patronažne sestre žalile i tražile od starešina da ih oslobode obilaska te porodice, ali ostalo se bez odgovora zašto nisu pokušali da dacu spasu iz legla zaraze.

 

Piše:
Srbija Danas/Srpski Telegraf
15.02.2018. 09:06
Pogledajte više