Igor Jurić predao predlog izmena Krivičnog zakona: Očekujem PODRŠKU za DOŽIVOTNU KAZNU ubica dece!

04.05.2017. 09:25
Piše:
Tanjug
Igor Jurić / Izvor: Foto: Facebook/Jurić Igor
Predlogom Izmena uzimaju se u zaštitu i nemoćna lica, kao i trudne žene

Fondacija "Tijana Jurić" očekuje široku podršku u parlamentu za usvajanje izmena Krivičnog zakona, koji predviđa propisivanje kazne doživotnog zatvora za krivično delo teško ubistvo, za ubice i silovatelje dece, nemoćnih lica i trudnih žena.

JURIĆ O SLUČAJU NESTALE BARBARE: Navodno su bila dva dečaka, ali postoje priče i o TREĆEM

Igor Jurić iz fondacije, koja je predsednici Skupštine Srbije Maji Gojković juče predala predlog izmena Krivičnog zakona, kaže da je izuzetno zadovoljan što je dobio termin kod predsednice parlamenta i očekuje da će ona sada taj predlog dostaviti poslaničkim klubovima i da će potom doći na dnevni red.

- Očekujem široku podršku u parlamentu, jer je ovo izuzetno važno pitanje. U poslednjih pet godina zabeležen je porast nasilja, desila su se brutalna ubistva i država ima obavezu prema deci koja su na tragičan način završila život. Neka im se oduži tako što će usvojiti zakon kojim će se zaštiti neka druga deca - rekao je on za RTS.

Na pitanje da li očekuje da će doživotna robija koju predlažu značiti odvraćanje od zločina, Jurić kaže da se to ne može garantovati, ali napominje da trenutno zakon nije dovoljno efikasan i da nešto treba promeniti.

- Ovo je šansa za sve nas u društvu i smatram da država ima snage da to menja. Tražimo podršku i predsednika države i ministra policije i svih učesnika u parlamentu. Nemojte da ovo bude političko pitanje, pozivam sve da nam pomognu i da jednom za svagda odstranimo ubice sa ulice - rekao je Jurić.

Pedofil (66) je osuđen na dve godine zatvora, a reči oca Tijane Jurić o sramnoj kazni GRME

Fondacija "Tijana Jurić" predala je juče predsednici Skupštine Srbije Maji Gojković predlog za izmenu Krivičnog zakonika, odnosno propisivanje kazne doživotnog zatvora za krivično delo teško ubistvo za ubice i silovatelje dece, nemoćnih lica i trudnih žena.

Narodna skupština Srbije / Izvor: Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Istom inicijativom traži se i propisivanje zabrane sudu da optuženima kaznu ublaži ispod zakonskog minimuma od deset godina zatvora, kao i zabrana uslovnog otpusta osuđenima za ova krivična dela sa izdržavanja kazne zatvora, rekla je Tanjugu pravna zastupnica Fondacije "Tijana Jurić" Maja Atanasković.

MONSTRUM IMA OBRAZA DA UOPŠTE PROGOVARA: Ubica TIjane Jurić tvrdi da je nije ubio i traži pomoć advokata

Ona je precizirala da se predlog izmene Krivicnog zakonika za delo teškog ubistva podrazumeva uvođenje kazne doživotnog zatvora za ubistvo deteta i trudne žene, za ubistvo maloletnog lica na svirep i podmukao način, kao i za silovanje i obljubu nad nemoćnim licem ili detetom sa smrtnom posledicom.

 

Piše:
Tanjug
04.05.2017. 09:25
Pogledajte više