Ismail Morina zatražio politički azil u Hrvatskoj, Albanci navode da mu pomaže OVAJ poznati HRVAT!

31.07.2017. 16:24
Piše:
Tanjug
Ismail Morina / Izvor: Profimedia
Oglasio se Morinin advokat koji je objasnio razloge za traženje azila

Ismail Morina, osumnjičeno da je pre tri godine dronom prekinuo utakmicu fudbalskih reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu, podneo je zahtev za međunarodnu zaštitu u Hravtskoj pre 12 - 13 dana, kako ne bi bio izručen Srbiji, precizirao je za Tanjug njegov dubrovački branilac Darko Butigan.

Albanci u panici zbog izručenja Morine Srbiji! TRAŽE INTERVENCIJU ALBANIJE!

Brat Morine PRETI: Ukoliko se ne spreči izručenje Srbiji, porodica će učiniti NEŠTO RADIKALNO!

Butigan je istovremeno rekao j za AP da je njegov štićenik uložio žalbu na odluku o izručenju i zatražio politički azil u Hrvatskoj, iz straha da u Srbiji neće imati pravedno suđenje.

Morina je uhapšen u junu u Hrvatskoj po poternici iz Srbije, a sud u Dubrovniku je prošle nedelje odlučio da 35-godišnjeg Albanca izruči Beogradu. Zahtev za međunarodnu pravnu zaštitu u Hrvatskoj i u institucijama Evropske unijeje podnet u očekivanju odluke o žalbi na prvostepenu odluku o izručenju Morine, a koju treba da donese Vrhovnog suda Hrvatske.

Taj sud nema rok za odlučivanje, ali procedura o žalbi traje mahom dva do tri meseca, ali bi zahtev za azil mogao da odloži ekstradiciju za šest do deset meseci, predviđa Butigan. U međuvremenu, Fudbalski savez Albanije (FSHF) u Tirani danas je saopštio da je poslao svog pravnog predstavnika kako bi pomogao u slučaju Morine. Portparol FSHF Denis Bastari rekao je da je albanski premijer Edi Rama obećao "maksimalne napore kako bi to pitanje bilo uskoro rešeno, a Ismail Morina oslobođen što pre", navodi američka agencija.

Fudbalski savez Albanije objavio je ranije saopštenje u kojem poziva albanske vlasti da zaustave izručenje Morine iz Hrvatske Srbiji.

Istovremeno, prištinski dnevnik "Bota sot" tvrdi da Ismail Morina poznat kao Balista, koji je oktobra 2014. spustio dron sa zastavom „Velike Albanije" na beogradski stadion na utakmici reprezentacija Srbije i Albanije, neće biti izručen Srbiji. 

Jedan od najbližih savetnika Bedžeta Pacolija, lidera AKR, Naim Mursel, navodi za taj list da Morina neće biti izrucen Srbiji pre svega zahvaljujući „velikom prijatelju Albanaca", bivšem predsedniku Hrvatske Stipe Mesića. 

- Ballista Morina definitivno neće biti izručen Srbiji. To je zahvajujući našim prijateljima i poznanicima u Hrvatskoj", napisao je Mursel ispod fotografije Mesića i Pacolija, koju je objavio na društvenim mrežama. 

Sud u Dubrovniku je, inače, ustanovio da su ispunjeni uslovi za izručenje Morine Srbiji i svu potrebnu dokumentaciju poslao Vrhovnom sudu u Zagreb koji treba da donese pravosnažnu odluku. 
U svakom slučaju, konačnu odluku o izručenju doneće ministar pravde Hrvatske Davor Bošnjaković.

 

Piše:
Tanjug
31.07.2017. 16:24
Pogledajte više