Jeziva scena iz Okružnog zatvora u NS: Cimeru ČUPALI ZUBE KLEŠTIMA, a on sve trpeo i ćutao kao zaliven

11.11.2017. 14:28
Piše:
Srbija Danas/Blic
zatvor / Izvor: Profimedia
Užasan vid zlostavljanja

Jezivo zlostavljanje dogodilo se u Okružnom zatvoru u Novom Sadu, gde su osuđenici G.V. (27) i J.A. (21) naneli teške povrede svom cimeru u ćeliji D.S. (31). Oni su ga tukli, maltretirali, te mu čupali zube improvizovanim kleštima.

D.S. je slučaj prijavio tek nakon što su zlostavljači prebačeni u druge zatvorske jedinice.

- Svi učesnici ovog insidenta nalazili su se u pritvoru pred početak izvršenja zatvorske kazne.

zatvor / Izvor: Profimedia/ilustracija

G.V. koji se tereti za nasilje u porodici, upućen je u Beograd u specijalnu zatvorsku bolnicu radi lečenja od narkomanije. J.A. je premešten u Valjevo na izdržavanje četverogodišnje zatvorske kazne zbog razbojništva. D.S. još uvek čeka na odsluženje zatvorske kazne zbog razbojništva.

O ovom slučaju su obavešteni novosadski Viši sud i Osnovno javno tužilaštvo, koji su pokrenuli istargu protiv  G.V. i J.A, zbog sumnje da su teško povredili D.S.

Novosadski Okružni zatvor je kategorisan kao okružni zatvor poluotvorenog tipa u arhitektonskom smislu predstavlja zatvoreni tip ustanove. Iza visokih betonskih ogradnih zidova sa karaulama i integralnim sistemom video nadzora smeštena su dva slična objekta - jedan za izvršenje mere pritvora i drugi za izdržavanje kazne.

Mada po stepenu obezbeđenja i izgledu podseća na kaznenopopravni zavod zatvorenog ili strogo zatvorenog tipa, ipak je po režimu, organizaciji, atmosferi, sistemu pogodnosti i drugim parametrima reč o ustanovi poluotvorenog tipa.

Kapacitet odeljenja za izvršenje mere pritvora projektovan je za smeštaj 164 lica i odeljenja za izdržavanje kazne 140 lica, što ukupno iznosi 304 mesta za smeštaj lica lišenih slobode. Prosečno brojno stanje je 143 osuđena lica, 180 pritvorenih i 20 kažnjenih u prekršajnom postupku

Piše:
Srbija Danas/Blic
11.11.2017. 14:28
Pogledajte više