KAKO MI JE SUĐENO, TAKO SAM I OSUĐEN: Ispovest Darka Šarića nakon izricanja presude

11.12.2018. 13:46
Piše:
Srbija Danas/Kurir
Darko Šarić osuđen je juče pred Specijalnim sudom u Beogradu na 15 godina zatvora zbog toga što je organizovao kriminalnu grupu koja je tokom 2008. i 2009. pokušala da prošvercuje 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u zapadnu Evropu. Njegova grupa osuđena je na 300 godina zatvora.

Šariću, koji je sat i po vremena pred izricanje presude obavestio Sudsko veće da ne želi da prisustvuje presudi, juče je produžen i pritvor.

STRADAO RADNIK U BORU! Zatrpala ga zemlja dok je sakupljao sekundarne sirovine!

Kako se saznaje, on je u ćeliji Specijalnog suda mirno dočekao presudu.

- Kako je sudija vodio postupak, tako ga je nepravedno i okončao! Ne mislim samo na sebe nego i na ostale koji su osuđeni - rekao je Darko Šarić posle izricanja presude.

KAMION PREGAZIO STARCA (91) U VRANJSKOJ BANJI: Traje borba za njegov život!

Organizovana grupa

Prethodno je sudija Siniša Petrović rekao da je veće svoju odluku donelo jednoglasno.

- Sudsko veće je jednoglasno donelo presudu i u ime naroda je objavljuje - počeo je svoje izlaganje sudija Petrović i krivim proglasio 25 optuženih, a dvoje oslobodio optužbi.

Osim Pljevljaka, veće je kao organizatore kriminalne grupe na 15 godina osudilo i Gorana Sokovića, koji je u bekstvu, na godinu dana manje Željka Vujanovića. Čitajući presudu, sudija je rekao da su oni kao organizatori davali naloge ostalim članovima grupe i finansirali kupovinu droge. Napomenuo je da je Darko Šarić naloge davao iz Srbije. Inače, zbog sumnje da je učestvovao u švercu kokaina, i to tako što je organizovao transport droge svojim prekookeanskim brodovima, na 11 godina zatvora osuđen je Rodoljub Radulović, poznatiji kao Miša Banana, koji je u bekstvu.

- Veće smatra da je kriminalna grupa organizovana 2008. i da su je organizovali Šarić, Soković, Vujanović i pokojni Dudić. Ovo proizlazi iz iskaza svedoka-saradnika, telefonske komunikacije i drugih dokaza - rekao je sudija, navodeći da u prilog presudi idu dokumenta pribavljena iz drugih država, prisluškivani šifrovani telefonski razgovori, kao i drugi materijalni dokazi.

POŽAR U LESKOVCU: Vatrogasci gasili vatru u kući, pa naišli na JEZIV PRIZOR!

Veliki broj dokaza

- Tokom postupka izveden je veliki broj dokaza, korišćena su sva moguća tehnička sredstva koja se mogu koristiti na suđenjima. Spisi predmeta imaju nekoliko desetina hiljada strana i zbog toga je postupak trajao toliko dugo. Ovu presudu veće je donelo na osnovu svih izvedenih dokaza. Prilikom odlučivanja veće je imalo brojne dileme - otkrio je sudija.

On je naveo i da nije prihvaćen zahtev tužilaštva da se od okrivljenih oduzme iznos od 47 miliona evra.

- Tvrdnja tužilaštva da se imovinska korist mora zadržati ispravna je, ali iznos koji je opredelilo je puko nagađanje, za koje tužilac nije ponudio nijedan dokaz, naročito s obzirom na to da veći deo droge za koju su optuženi nije ni stigao do odredišta, već je zaplenjen, pa predlog tužilaštva da je od prodaje droge stečena imovinska korist nije mogao biti prihvaćen - rekao je sudija, obrazlažući da veću nije jasno kako je tužilaštvo ''uopšte došlo do tog iznosa''.

PRVI DETALJI stravične smrti muškarca u Beogradu: Legao na šine i ČEKAO DA MU VOZ ODSEČE GLAVU! (FOTO)

Radoslav Baćović, branilac Darka Šarića, najavio je da će se odbrana žaliti na presudu.

- Izreka presude je u stvari prepisana optužnica. Citati sudije su završne reči tužioca. Prvostepeni sud je bio dužan da raspravi sva sporna pitanja na koja je ukazao drugostepeni sud i izvede sve sporne procesne radnje, a nijednu nije izveo. Jednostavno je prepisao presudu koju je i prvi put doneo. Stiče se utisak da sud drugostepenu odluku nije ni pročitao. Jedino što je ispoštovao kao nalog jeste to što je primenio stari zakon i izveo sve procesne radnje - rekao je Baćović posle presude.

advokat / Izvor: FOTO: Youtube/Printscreen/SHA

O žalbama na presudu odlučivaće Apelacioni sud, koji, po zakonu, ne može ponovo da ukine presudu i vrati je na novo suđenje, već može da je potvrdi, preinači ili sam otvori glavni pretres.

 

Piše:
Srbija Danas/Kurir
11.12.2018. 13:46
Pogledajte više