MISTERIJA DUGA OSAM GODINA: Marina traži 17 miliona odštete jer su je hapsili zbog ubistva sina

20.05.2018. 08:15
Piše:
Srbija Danas/Blic
Marina Andrejic / Izvor: Foto:Facebook/Marina Andrejic
Spremna da pravdu potraži i u Strazburu

Marina Andrejić (47) iz Majilovca kod Velikog Gradišta već godinu i po dana čeka odluku Vrhovnog kasacionog suda, kome se žalila zbog minimalne odštete od dva miliona dinara, dobijene za 703 dana provedena u pritvoru u kojem je boravila zbog sumnje da je 2010. ubila sina Đorđa (13).

Kako se saznaje, ona se sprema da pravdu zatraži i u Strazburu.

- Prvenstveno želim da se utvrdi istina šta se desilo mom sinu. Istraga, koliko sam upoznata, stoji na mrtvoj tački, a ja ne znam šta je po sredi. Mog deteta nema skoro osam godina! Volela bih da se jednom sazna šta je i kako je. Ili je živ ili... ovo drugo ne mogu ni da izgovorim - kaže Marina Andrejić.

Marina o odšteti ne želi da priča, jer je to na njenom advokatu, a na njoj je, kako kaže "samo da čeka, jer ništa ne može da uradi".

- Ona je nezakonito u pritvoru provela skoro dve godine. Viši sud u Požarevcu u svojoj odluci tvrdio je da ona nema prava na odštetu. Na tu odluku smo se žalili Apelacionom sudu u Kragujevcu koji joj je dodelio dva miliona dinara i na tu odluku uložili smo reviziju. Tražimo 17 miliona dinara ili oko 200 evra po danu nezakonitog pritvora - objašnjava Marinin advokat Srbislav Stojanović, koji je nju zastupao i tokom suđenja.

Stojanović navodi da ako Vrhovni kasacioni sud ne usvoji njihovu žalbu, podneće ustavnu žalbu Ustavnom sudu.

- Spremni smo da idemo i u Strazbur, ali moramo da ispoštujemo sve pravne instance u Srbiji. Nije nam jasno zašto država odugovlači sa tim i zašto njoj dodeljuje 20 evra po danu nezakonitog pritvora, a nekima sumu po nekoliko desetina puta veću. Nije njihova patnja veća od njene - konstatuje advokat Stojanović.

Marina Andrejić je uhapšena 24. jula 2010. zbog sumnje da je dva dana ranije na njivi usmrtila svog sina Đorđa, koji je tada imao 13 godina, udarcem motike u vrat. Nakon opsežne potrage, u novembru iste godine nađena je lobanja za koju je sud utvrdio da pripada dečaku, iako je veštačenjem utvrđeno da je naknadno doneta s nekog drugog mesta i isprana u hidrogenu, zbog uništenja DNK.

Viši sud u Požarevcu u dva navrata, Marinu Andrejić je osudio na po 20 godina zatvora, ali je Apelacioni sud u Beogradu, u nedostatku dokaza, doneo oslobađajuću presudu.

Ona sada živi sa ćerkom, sa kojom se, kako je rekla, "dobro slaže".

Piše:
Srbija Danas/Blic
20.05.2018. 08:15
Pogledajte više