Nenad PREBIJEN NA SMRT, niko odgovoran? Slučaj sa Ade Huje od juče ZASTAREO

18.06.2018. 07:38
Piše:
Srbija Danas/Blic
Otac spreman da ide do Strazbura

Za ubistvo Nenada Veličkovića, mladića koji je nasmrt pretučen pre šest godina u restoranu Carska ohota na Adi Huji, niko neće odgovarati, jer je slučaj zbog neodgovornosti nadležnih zastareo juče.

Veličkovića je stigla sudbina brojnih žrtava, koje su umesto pravde dobile rešenje o zastarelosti postupka protiv okrivljenih. Naime, od zločina koji se dogodio u noći između 16. i 17. juna 2012. godine - kada su Veličkovića gosti restorana sa kojima se posvađao, kako se sumnja, nasmrt pretukli palicama - prošlo je tačno šest godina: dvostruko više od maksimalne zaprećene kazne za ovo krivično delo (učestvovanje u tuči).

Zastarelost krivičnog gonjenja nastupilo je juče, a kako se saznaje, na ročištu 20. juna ono će samo biti i zvanično potvrđeno, a suđenje trojici okrivljenih će biti prekinuto.

- Kivan sam na sve... Videćemo koje načine imamo da zatražimo pravdu, da krivci za smrt mog sina budu kažnjeni, a ti tužioci i sudije, koji su takođe krivi, da snose posledice i odgovornost. Spreman sam da idem i do Strazbura - kaže Veličković.

Najvažniji datumi slučaja

  • Jun 2013 - Više tužilaštvo podiže optužnicu protiv četvorice okrivljenih: dvojica se terete za učestvovanje u tuči, a dvojica za tešku telesnu povredu sa smrtnim ishodom;
  • Februar 2016 - Više tužilaštvo je prekvalifikovalo optužnicu - sva četvorica se terete za učestvovanje u tuči;
  • Oktorbar 2016. - Viši sud donosi prvostepenu presudu - trojica su osuđena, jedan oslobođen;
  • Maj 2017 - Po žalbi, Apelacioni sud ukida presudu i vraća je na novo suđenje; Po nadležnosti, sada predmet preuzima Prvi osnovni sud i Prvo tužilaštvo;
  • Decembar 2017. - Počinje ponovljeno suđenje u Prvom osnovnom sudu;
  • Jun 2018 - Na ročištu 20. juna sud će konstatovati zastarelost predmeta

Otac ubijenog mladića izbliza je pratio kako slučaj ubistva njegovog sina "propada" kroz rupe u sistemu a počinioci izbegavaju odgovornost.

Ranjen iz automatske puške: Policajac GOLORUK pokušao da razoruža napadača iz Niša, PETORO POVREĐENIH

- Od početka je sve išlo traljavo, i prvo suđenje pred Višim sudom, pa kasnije i odluka Apelacionog suda kojim je ono poništeno, a na kraju i menjanje krivičnog dela u učestvovanje u tuči i spuštanje slučaja u Prvi osnovni sud. Sve je urađeno tako traljavo, i to najblaže rečeno. Svakim rešenjem išlo se ka tome da postupak zastari, šta to znači? Pametnom znači dosta - kaže Veličković.

Koren problema je, kako smatra nesrećni otac, u tome što je prvi postupajući tužilac loše kvalifikovao krivično delo - makar je tako smatrao sud. Zato je pala i prva presuda, postupak se do iznemoglosti odužio, a epilog je, na koncu, poražavajući.

Otac braće poginule na Ibarskoj otkrio sve: JURIO JE PIJAN, pa mi pobio sinove!

- Hoće li sad taj tužilac snositi posledice? Hoće li sudije koje su odlagale ročišta? Pa, na kraju će okrivljeni ispasti žrtve, država će morati da im plati odštetu - priča Petar Veličković.

Podsećamo, za ovo delo bili su okrivljeni N. Ć, Z. F. i braća B. i A. Č. Prema rečima Nenadovog oca, nakon što su dvojica od četvorice puštena iz pritvora, na suđenju pred Višim sudom agonija se nastavila odlaganjem ročišta, uglavnom zbog zdravstvenih problema okrivljenih (za koja advokati odbrane tvrde da su bila potpuno opravdana). Ročišta su otkazivana, svedoci su menjali prvobitne iskaze, a tužilac je na kraju preinačio optužnicu jer nije utvrđeno ko je Nenadu zadao smrtnosni udarac. Prvostepeno, Z. F. i A. Č. i B. Č. osuđeni su na po godinu dana zatvora, dok je N. Ć. oslobođen. Nakon žalbe, Apelacioni sud predmet je vratio na ponovno suđenje, ali u prvi osnovni sud. Novo suđenje počelo je u decembru prošle godine - po svim parametrima prekasno da se dođe do pravosnažne presude. I u ovih šest meseci bilo je odlaganja ročišta - zbog izostanka sudije i bolesti okrivljenih. Ovi izostanci, tvrde u Prvom osnovnom sudu, bili su opravdani sudskom obukom i medicinskom dokumentacijom okrivljenih.

 

Piše:
Srbija Danas/Blic
18.06.2018. 07:38
Pogledajte više