Novi DETALJI hapšenja dvojice BIVŠIH policajaca zbog ZLOČINA iz 1997. godine

08.03.2018. 22:39
Piše:
Srbija Danas/Večernje novosti
policija / Izvor: Srbija Danas
Cela stvar je rasvetljena

Zločin iz 1997. godine, poznat u medijima kao prva otmica "zemunskog klana", rasvetljen je hapšenjem dvojice osumnjičenih, Saše Đajića (44) i Milana Radukića (55). Oni su navodno, sa Goranom Ristićem koji je u pritvoru zbog drugih krivičnih dela, uz upotrebu sile ubacili Novaka Stevanića u automobil i zatim ga držali na nepoznatoj lokaciji gde su ga maltretirali i zahtevali od njega da im preda ključeve od stana. Kako se sumnja, navodi se u saopštenju MUP, oni su iz sefa u stanu ukrali veću količinu zlata i oko 100.000 nemačkih maraka!

Osumnjičeni Đajić i Radukić, koji su u vreme zločina bili pripadnici Policijske uprave Zemun, biće privedeni Višem tužilaštvu u Beogradu, a zasad im je određeno zadržavanje do 48 sati. Njih dvojica su inače već saslušavani u toku predistražnog postupka, ali tada su obojica odbacili sve navode pripadnika "zemunskog klana" Nikole Bajića, koji ih je u svom pismu nadležnima označio kao "tada aktivne policajce koji su učestvovali u otmici, zajedno sa Zoranom Vukojevićem Vukom".

zemunski klan / Izvor: Foto: Privatna arhiva

U januaru ove godine Tužilaštvo za organizovani kriminal preuzelo je od Višeg tužilaštva slučaj otmice Novaka Stevanića, jer su smatrali da postoje elementi organizovanog kriminala. Novaku je u Nemanjinoj ulici 22. avgusta 1997. godine put preprečio "golf" iz kog su izašla tri muškarca i pokazali mu značke Državne bezbednosti i policije. Rekli su mu da moraju da ga privedu zbog nekog udesa. Mladić je bez otpora seo na zadnje sedište, kada su mu na glavu stavili džak. Iako su ga sutradan pustili, nastavili su da mu prete, zbog čega se mladić naposletku ubio.

Prošlog meseca, ipak, Tužilaštvo za organizovani kriminal oglasilo se nenadležnim, odnosno - utvrdili su da se zasad ne stiču osnovi sumnje da je to krivično delo izvršila organizovana kriminalna grupa.

Nakon pljačke sefa u porodičnom stanu Stevanića, analizom pronađenih otisaka, utvrđeno je da je deo otisaka pripadao jednom od vođa "zemunskog klana" Dušanu Spasojeviću. Dejan Milenković Bagzi, jedan od svedoka saradnika svojevremeno je rekao da može da tvrdi da su u Novakovoj otmici učestvovali Dušan Spasojević i Mile Luković.

Policija/ilustracija / Izvor: Profimedia/ilustracija

- Razgovarali smo o tome, konkretno o dvema stvarima: kako su teško otvorili sef i kako su Dušanu ili Čumetu ostali otisci - rekao je Bagzi istražnim organima.

Sredinom prošle godine napravljen je veliki korak u istrazi kada je član "zemunskog klana" Nikola Bajić, koji izdržava kaznu zatvora od 35 godina, poslao pismo u kojem je naveo da su u Novakovoj otmici učestvovala tri policajca.

Nadam se da će krivci odgovarati

Nadam se da će konačno, posle 21 godine, slučaj biti do kraja rešen. Posle toliko vremena urađeno je nešto što je trebalo ranije da se uradi i što se znalo. Bitno je sada da se to izgura do kraja - izjavio je Novakov otac Zoran Stevanić.

On je naglasio da je Tužilaštvo za organizovani kriminal vratilo Višem tužilaštvu predmet, što je dobro, jer je to tužilaštvo već predmet dovelo do kraja. Stevanić ističe da su sve do sada u ovom slučaju vođene predistražne radnje:

- Optimista sam da je sve došlo u neku završnu fazu, da će krivci odgovarati. Imamo svedoka, nekadašnjeg pripadnika "zemunskog klana" Nikolu Bajića, koji je svojevremeno pričao o ovom slučaju. Nadam se da će ostati dosledan onome što je ranije govorio, da neće promeniti iskaz.

Otmica / Izvor: Profimedia/ilustracija
Tukli i davili

Bajić, koji služi kaznu od 35 godina zatvora, navodno je na saslušanju ispričao da su trojica policajaca presrela Novaka Stevanića na ulici, ubacila ga u automobil i predala Dušanu Spasojeviću:

- Spasojević ga je dovezao u garažu na Novom Beogradu. Mladić je bio vezan, a lice mu je bilo prelepljeno selotejpom. Spasojević ga je tukao i davio, sve dok mu Novak nije rekao gde njegovi roditelja čuvaju novac i nakit.

Žandarm

Uhapšeni Saša Đajić je trenutno pripadnik Žandarmerije, dok je Milan Radukić penzionisani policajac. U vreme kada se dogodio zločin obojica su bili u Policijskoj upravi Zemun.

 

Piše:
Srbija Danas/Večernje novosti
08.03.2018. 22:39
Pogledajte više