ORGANI REDA POSTALI META: Huligani i pijani vozači sve više napadaju POLICAJCE!

15.08.2016. 07:00
Piše:
Srbija Danas/Blic
Huligani / Izvor: Profimedia
Od početka godine je gotovo 200 građana Srbije izvršilo napad na policijske službenike na dužnosti.

Prvog avgusta ove godine povređeno je dvoje policijskih službenika iz stanice Crveni krst u Nišu dok su pokušavali da savladaju sugrađanina koji je izazvao tuču. Tada je policajac zadobio otvoreni prelom potkolenice, a njegovoj koleginici napadač je polomio ruku. Nepuna dva meseca ranije, policajac iz PU Zvezdara je u sudnici Prvog osnovnog suda brutalno napadnut. Njega je, otrgnuvši se sudskoj straži, udario u potiljak ultimat fajter Miljan Đurašinović kojem se sudilo zbog pretnje da će zapaliti suprugu ranije te godine. Policajac je od siline udarca na licu mesta ostao bez svesti.

TRAGEDIJA KOD BORA: Policajac izazvao nesreću, njegova supruga, tašta i dete (3) teško povređeni

Među građanima koji su najčešće napadali policajce su huligani i pijani vozači, a incidenti su najčešći prilikom sportskih utakmica, protesta, kontrole ugostiteljskih objekata ili provere alkoholisanosti vozača, kaže Saša Đorđević, istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Tako je od početka 2016. godine zabeleženo 405 slučajeva ometanja službenog lica u vršenju dužnosti, 57 sprečavanja službenog lica u vršenju dužnosti i 175 napada koje je izvršilo 196 građana.

Policajci na stadionu / Izvor: Profimedia

UŽASNA TRAGEDIJA: Ubijen policajac dok je sprečavao porodično nasilje

- Policajci su najčešće meta napada u intervencijama narušavanja javnog reda i mira i kontrole saobraćaja - rekao je on i dodao da zbog prirode posla policajaca, napade na njih nije moguće sprečiti u potpunosti, ali ih je moguće smanjiti boljom obukom policajaca.

TEŠKA SAOBRAĆAJNA NESREĆA NA IBARSKOJ MAGISTRALI: Poginuo policajac dok se vraćao sa svadbe

Kriminolog Dobrivoje Radovanović smatra da je i ranije bilo napada na policajce, te da oni nisu neuobičajeni.

STEFANOVIĆ O NASILJU ISPRED SKUPŠTINE: Pretučen je policajac, biće krivičnih prijava

- U poslednje vreme napadi na policajce postali su medijski propraćeni, pa se o tome mnogo više priča. Napade izvršavaju ljudi iz kriminalnog sveta jer njihov sistem vrednosti je da osuđuju ljude koji sprovode pravdu. Prvi na meti su policajci, a zatim sudije i advokati. To je sistem vrednosti iz celog sveta - zaključuje Radovanović.

Piše:
Srbija Danas/Blic
15.08.2016. 07:00
Pogledajte više