Porodično nasilje u Nišu: PRETUKLE MUŽEVE, ali onda se desilo nešto NEVEROVATNO

04.12.2017. 07:58
Piše:
Srbija Danas/Informer
žena tuče muškarca / Izvor: Profimedia
Muževi im učinili "medveđu uslugu"

Dve Nišlijke pretukle su svoje muževe i završile u zatvoru iako su im u međuvremenu oni te batine oprostili.

Pretučeni muškarci su prijavili žene policiji, a sud im je izrekao zabranu prilaska. Ipak, vrlo brzo su zaboravili batine i zvali žene da se vrate kućama, a sudu prijavili da su se pomirili kako bi stopirtali sudske procese protiv njih.

Međutim, sud tako saznaje da su žene povratkom u kuću prekršile meru zabrane prilaska i obe ih šalje u zatvor. Stručnjaci pojašnjavaju da su muževi tim ženama učinili "medveđu uslugu" jer da nisu obavestili nadležne o njihovom povratku u dom, one ne bi ni bile uhapšene.

Scena kao iz horor filma: Učenik našao LEŠ u pogonu napuštene fabrike

Pooštren zakon

Nataša Zorić Živanović, rukovodilac grupe za suzbijanje nasilja u porodici PU Niš kaže da je novi Zakon nasilja u porodici mnogo rigorozniji i da nema popuštanja.

- Imali smo slučaj jedne žene koja je bila nasilna prema suprugu i detetu zbog čega joj je izrečena zabrana prilaska porodici. Ona se oglušila o tu zabranu i uz saglasnost supruga se vratila kući. On nas je obavestio da su se izmirili, te da nema potrebe za našom intervencijom. Međutim, taj njegov zahtev nije uticao na naše postupanje, jer zakon predviđa sankcionisanje nasilnika koji prekrše zabranu prilaska žrtvi. Tako je ova žena, bez obzira na promenu mišljenja supruga, dobila kaznu zatvora od 45 dana. Nismo ovlašćeni da suspendujemo izrečenu meru, niti zakon predviđa takvu mogućnost. Štaviše, da smo se poveli za emocijama i uvažiti molbu tog čoveka da nasilnica ostane u domu, policija bi bila odgovorna za eventualne posledice koje bi trpela bilo žrtva sama nasilnica – napominje Živković.

TEŠKA SAOBRAĆAJNA NESREĆA kod Beograda: Voz naleteo na automobil, dete (13) i žena završili u bolnici

Slično je bilo i u slučamu univerzitetskog profesora iz Niša, mkoji je mesecima trpeo maltretiranje svoje supruge, pa je kasnije prijavio policiji i zatražio zaštitu.

- Ta žena je dugo bila nasilna prema mužu, a kada ju je on prijavio, sud joj je izrekao meru zabrane prilaska. Ubrzo sledi preokret, supružnici su se pomirili i žena se vratila kući. Muž je javio sudu za novosnastalu situaciju i zatražio da se dalji proces prema ženi obudstavi. Ali sud je samo konstatovao da ona nije poštovala meru zabrane prilaska, zbog čega joj izriče kaznu zatvora od 30 dana – kaže sagovornica.

TRAGEDIJA U NIŠU: Starija žena (82) pala s prozora privatne klinike i poginula

Dobra odluka

Da je sud radio po zakonu i da je dobro što nije menjao odluke bez obzira na promenjene odnose među supružnicima saglasan je i advokat Ljubiša Živadinović.

- Da bi se ukinula mera zabrane prilaska, nije dovoljno samo da muž obavesti sud da se pomirio sa ženom i da se ona vratila kući. Jer, pravno gledano, ona je prekršila zabranu prilaska. On mora da dostavi potrebu dokumentaciju i sačeka pravosnažnu odluku suda, pa tek tada žena može da se vratu kući.

 

Piše:
Srbija Danas/Informer
04.12.2017. 07:58
Pogledajte više