POTRESNA PRIČA MIGRANATA: Rizikuju sve da bi ostvarili životni san, ali mnogi na tom putu skončaju u mukama!

02.11.2020. 18:00
Piše:
Srbija Danas/Blic
Migranti, Migrant / Izvor: Foto: Profimedia/UpravaCarina
Do 22. oktobra otkriveno je čak 998 migranata na granicama

Cisterne, gume, kutije, kukuruz, pšenica - gotovo da nema tovara u kome migranti nisu pokušali da se sakriju kako bi stigli do Evropske unije. Migranti koji su pronađeni mrtvi u kontejneru sa đubrivom u Paragvaju, kako se sumnja, krenuli su iz Srbije. Da bi pronašli svoju sreću, bili su spremni da rizikuju sopstvene živote.

Njihov slučaj samo jedan je u nizu, jer prema podacima Carinika iz Srbije gotovo da ne prođe dan a da se u nekom od tovara, na nesvakidašnjim mestima, ne otkrije migrant.

Sve njih spaja isto - u želji za boljim životom voze se u nehumanim i nebezbednim uslovima, bez vazduha, hrane, vode i svoj put plaćaju velikim sumama, do 5.000 evra.

Nema gde se sve ne kriju...

- Gotovo da nema tovara u kome migranti nisu pokušali da se sakriju kako bi stigli do EU. Skrivali su se među belom tehnikom, tekstilom, auto-delovima, gumama, kantama za smeće, kutijama lakova za nokte, pa do tovara kukuruza, džakova đubriva, svežih lubenica i kupusa. Pojedini migranti čak su se skrivali i u kazanima za rakiju i muljačima za grožđe, zakačeni ispod prikolica, a jedan čak i za krov velikog šlepera - pričaju iz Upravi carine.

Oni se prisećaju i slučaja kada su u dva srpska kamiona kojima je transportovana roba ka Rusiji otkrivena četvorica državljana Bangladeša.

- Dvojica su bila u tovaru limora i aluminijumske trake, a još dvojica među zatvaračima. Trojica Avganistanaca su se tako sakrila u tovaru kikirikija sa susamom koji je prevožen šleperom, bosanskohercegovačke registracije, iz Grčke ka Sloveniji - pričaju u Upravi carina.

Koliko je opasan način prevoženja migranata ka zemljama EU govori i slučaj iz juna prošle godine, kada su četvorica Avganistanaca preminula u cisterni u Novom Sadu. Oni su tada nađeni bez svesti, sa znacima toplotnog udara i hipoksije u cisterni koju je trebalo da operu radnici perionice u Futogu. Spekuliše se da su migranti u cisternu ušli u Ćupriji gde je vozač prespavao jednu noć nakon što je istovario glukozu na Kosovu.

Migranti se otkrivaju pomoću skenera na prelazima

Otkrivanje migranata na graničnim prelazima većini je sigurno spaslo život, a kako navode iz Uprave carina, carinicima su od velike pomoći na graničnim prelazima Horgoš i Batrovci skeneri, mobilni i stacionarni koji registruje ljudske siluete ne samo u prikolicama nego i ispod kamiona.

Hiljadu migranata za 10 meseci

Prema podacima Uprave carina, carinski službenici su tokom 2019. godine otkrili čak 1.330 ljudi u pokušaju ilegalnog prelaska granice. Ove godine, samo do 22. oktobra, otkriveno je čak 998 migranata.

Piše:
Srbija Danas/Blic
02.11.2020. 18:00
Pogledajte više