ŠOK NA SUĐENJU ZA STRAVIČNU NESREĆU KOD DOLJEVCA: Nije mogao da stoji od ALKOHOLA, Perić prebacio krivicu na PRIJATELJA

11.12.2021. 08:41
Piše:
Srbija Danas/Blic
policija / Izvor: Srbija Danas
Dr Spasić, koji je bio pratilac u sanitetu kojim je Perić transportovan iz Doljevca ka KC u Nišu ispričao je da im je prvo javljeno da je on navodno imao infarkt.

- Bio je u konfuznom stanju, samo je mrmljao, nismo uspeli da uspostavimo komunikaciju sa njim, nije mogao da stoji na nogama, a na pola puta ka Nišu je izgubio svest i počeo da povraća. Po mom mišljenju u takvom stanju nije mogao da preduzima nikakve motoričke radnje, pa ni da vozi.

BEOGRAD: Uhapšene tri osobe, zaplenjeno oko dva kilograma heroina

BEOGRAD: Uhapšene tri osobe, zaplenjeno oko dva kilograma heroina

KIKU SPREČILI DA SKOČI SA MOSTA? Otkriveni potresni detalji iz života poznate jutjuberke

KIKU SPREČILI DA SKOČI SA MOSTA? Otkriveni potresni detalji iz života poznate jutjuberke

OTKRIVENO ŠTA SE DEŠAVALO KOBNE NOĆI U KIKINOM STANU! Jutjuberka je na ovaj način PRESUDILA SEBI - nije bilo spasa

OTKRIVENO ŠTA SE DEŠAVALO KOBNE NOĆI U KIKINOM STANU! Jutjuberka je na ovaj način PRESUDILA SEBI - nije bilo spasa

Ovim rečima na današnjem nastavku suđenja lekar Doma zdravlja u Doljevcu dr Darko Spasić opisao je stanje u kojem se kritične noći nalazio Miodrag Perić (38) iz Šainovca optužen je da je 28. decembra oko 22.30 časova prošle godine vozeći "golf 2" sa 2,27 promila alkohola u krvi usmrtio Željka Ristića (19) iz istog sela dok se vraćao pešice sa posla.

Na početku suđenja, na ranijem ročištu, Perić je krivicu za tešku nesreću pokušao da prebaci na Marka Disića koji je prema dosadašnjim saznanjima bio suvozač rekavši da je bio onesvešćen od alkohola a da je vozio Disić koji ga je navodno zbog toga prijavio policiji, dok je Disić odbacio sve optužbe nazvavši Perića lažovom i sramotom za ljudski rod.

Dr Spasić, koji je bio pratilac u sanitetu kojim je Perić transportovan iz Doljevca ka KC u Nišu ispričao je da im je prvo javljeno da je on navodno imao infarkt, ali da su, nakon što ga je sanitet dovezao u DZ Doljevac, utvrdili da je toliko alkoholisan da se nalazi u stanju između pojačane i duboke pospanosti, dok je u transportu upao u neku vrstu pretkomatoznog stanja, najvišeg stepena poremećaja budnosti.

Vozač saniteta Miroljub Stojanović rekao je da su te noći u 22.40 časova primili poziv da u Šarlincu neko lice leži nepomično pored puta a da su na putu do tamo, dobili obaveštenje od vozača koji im je preprečio vozilo, da kod škole u Doljevcu njihov kolega Perić leži bez svesti ispred "golfa" i da verovatno ima infarkt.

"Samo me zanima ko je ubica mog deteta"

- Samo me zanima da znam ko je ubica mog deteta, samo me to zanima i ništa drugo, rekla je Vesna Ristić, majka nastradalog željka nakon današnjeg suđenja.

Ona je izrazila ogorčenje svedočenjem policajaca kao i činjenicom da nisu pribavljeni ključni snimci sa kamera.

- Da su dostavili snimke sa kamera, ako se vozač ne vidi suvozač se vidi pa bi smo znali ko je vozač. Ali pošto nisu dostavili nemam šta da kažem više. Samo po dokazima bi mogli da vidimo šta i kako je - rekla je ona.

- Miki je ležao na leđima i krkljao, jakna i majica su bile povučene, stomak go. Jedna noga je bila na pragu auta, druga na zemlji, bio je sav ispovraćan nečim crnim kao talog kafe. Jedna patika je bila kod zadnjeg levog točka, a druga pola metra ka vratima. Nisam ulazio u auto, samo sam ga ugasio i video tragove povraćanja sa suvozačeve strane i kod menjača - ispričao je Stojanović.

Odgovarajući na pitanja on je rekao da je u momentu dolaska oko Perićevog auta bilo četiri ili pet osoba, ali da nije siguran da li je i Disić bio tu. Stojanović je rekao da Disića poznaje smao iz viđenja ali da ne može da bude siguran da li je on stajao pored vozila, mada je kasnije u Domu zdravlja od ljudi koji su dolazili čuo da je bio tamo.

Snimci sa kamera nisu uzeti?

Kako se moglo čuti na suđenju, kritične noći nisu uzeti snimci sa kamera iz lokala u Akva parku u Žitorađi iz kog su Perić i Disić te noći izašli, kao ni sa kamera na raskrsnici u Kočanu.

Policajac Nebojša Ramić koji je prvi došao na mesto nesreće ispričao je da je video deo polomljenog retrovizora zbog čega je sa inspektorom Vladicom Petkovićem krenuo u obilazak terena kada ih je BMW-om sreo David Milošević zvani Amba, i ispričao im da zna gde je automobil koji je učestvovao u nesreći pa ih je odveo do "golfa" koji je bio kraj igrališta škole u Doljevcu. On je rekao da je video jednu patiku ali na patostnici suvozačevog mesta. Ramić je ispričao da je te večeri u policijskoj stanici iz znatiželje premotavao snimke sa dve policijske kamere na raskrsnici u Kočanu te da je u 22.35 časova video prolazak "golfa" iz pravca Šainovca koji je skrenuo desno ka Doljevcu. On je rekao da je auto išao „malo brže nego što treba“, ali da nije primetio da "ševrda" ni prilikom skretanja.

- Zbog kvaliteta snimka njie se videlo ko je vozio, ali nema sumnje da je to bilo to vozilo. Ne znam zašto nisu dostavljeni ti snimci jer oni traju samo sedam dana i onda se automatski brišu. Inspektor Vladica Petković je operativac u našoj policijskoj stanici i on je zadužen za sakupljanje dokaza - rekao je Ramić.

Budući da je Disić u policiji izjavio da su sa Perićem te noći krenuli iz Akva parka u Žitorađi, na pitanje sudije Mirka Draškovića zašto nisu zatraženi snimci sa tog objekta, inspektor Petković je odgovorio da je on imao samo ulogu pomoćnog osoblja a istragu su vodile kolege sa krvnih i seksualnih delikata i saobraćajci. Petković je rekao da je on radio uviđaj na "golfu" i da je video da je bilo tragova povraćanja na volanu, kao i na središnjem delu kod menjača, a da je jedna patika bila kod vozačevog mesta.

Prešao na suprotnu stranu puta

Perić se tereti da je izazvao udes u stanju bitno smanjene uračunljivosti uspled potpune alkoholisanosti, upravljajući kolima i nepridržavajući se saobraćajnih propisa, krećući se nedozvoljenom brzinom od najmanje 70 kilometara na čas gde je dozvoljena brzina u naselju bila 50 kilometara na čas. On je optužen da je prešao na kolovoznu traku namenjenu za kretanje vozila iz suprotnog smera, i udario u sada pokojnog Željka Ristića nanevši mu tešku telesnu povredu opasnu po život na granici sa bezuslovno smrtonosnim povredama, usled kojih je ubrzo preminuo na licu mesta.

Odbrana: Imamo pogrešnog čoveka zbog propusta u istrazi

Perićev branilac, advokat Milan Petrović, istakao je da su učinjeni ogromni propusti u istrazi zbog čega će protiv ogovornih lica i protiv svih koji su napravili propuste podneti krivične prijave.

- Osnovni materijalni dokazi nisu pribavljeni: snimci sa kamera, sa raskrsnica i ugostiteljskom objektu gde su lica prethodno bila što bi odmah razrešilo celokupnu situaciju. I mi i sud se nalazimo u jednom potpuno pravnom vakumu, gde ne znamo kako da branimo predmet i protiv čega, kada nemamo nijedan dokaz. Vi ovde imate lice koje bi moralo biti osumnjičeno kao izvršilac ovog krivičnog dela, koje je u ovom predmetu svedok i na osnovu njegovog svedočenja je tužilaštvo podiglo optužnicu i upravljalo vozilom kada je došlo do ove tragedije. Prosto je neverovatno da takav propust mogao da se desi - rekao je Petrović.

On je postavio pitanje zašto snimci sa kamera nisu izuzeti jer bi bili krucijalni dokaz, zašto ih je tužilaštvo zatražio kasno.

- Neverovatno je da te kamere nisu izuzete, da nijedan dokaz nije pribavljen a da je tužilaštvo tokom istrage spavalo i pustilo da dođemo u situaciju da imamo verovatno pogrešnog čoveka. I ono što će na kraju morati da reši ovaj premet to je struka, medicina, mi ćemo tražiti da se medicinski stručnjaci izjasne o tome da li je to lice sa tom količinom moglo da upravlja vozilom s obzirom da je nađeno pored vozila u komatoznom stanju i bez svesti. Moramo da se oslonimo na struku da bi se došlo do istine a onda nakon toga i tužilaštvo pokrenulo postupak i okrenulo ga ka otkrivanju pravog izvršioca ovog krivičnog dela.

 

 

 

 

 

Piše:
Srbija Danas/Blic
11.12.2021. 08:41
Pogledajte više