TRI GODINE MISTERIJE: Na današnji dan desio se zločin koji je šokirao Srbiju, a i dalje je OBAVIJEN VELOM TAJNE

02.04.2019. 07:27
Piše:
Srbija Danas/Blic
Jelena Krsmanović / Izvor: Srbija Danas
Ni tačno tri godine od brutalnog ubistva pevačice Jelene Marjanović na nasipu u Crvenki kod Borče njen ubica nije zvanično pronađen, uhapšen i osuđen.

Jelenino beživotno telo pronađeno je dan kasnije u kanalu na nasipu. Za svirepi zločin osumnjičen je pevačicin suprug Zoran Marjanović, koji je nakon deset meseci u pritvoru, pušten na slobodu gde se i dalje nalazi. Sva nova veštačenja pet glavnih dokaza u ovom misterioznom slučaju završena su pre nekoliko dana, a sada se očekuje novo, treće, podizanje optužnice protiv Zorana.

Ubistvo mlade pevačice, supruge i majke maloletne devojčice tog kobnog aprila 2016. godine šokiralo je celu Srbiju. Kada je 2. aprila 2016. godine u večernjim satima prvi put objavljena informacija da je na nasipu u Crvenki kod Borče nestala pevačica Jelena Marjanović, niko nije očekivao da će nekoliko sati kasnije doći do još užasnijeg otkrića.

Zamalo da Srbije bude zavijena u crno! Mladi fudbaleri PUKOM SREĆOM izbegli stravičnu smrt

Zamalo da Srbije bude zavijena u crno! Mladi fudbaleri PUKOM SREĆOM izbegli stravičnu smrt

VIDELA SAM JELENU 7 DANA PRE ZLOČINA, LAŽU DA JE IMALA LJUBAVNIKA! Nada Topčagić otkriva šta se dešavalo pred smrt pevačice Granda!

VIDELA SAM JELENU 7 DANA PRE ZLOČINA, LAŽU DA JE IMALA LJUBAVNIKA! Nada Topčagić otkriva šta se dešavalo pred smrt pevačice Granda!

"DEDA, MAMA JE MRTVA": Siniša Biljani zario nož u srce jer je zatrudnela! Terao je da abortira! Otac otkrio pozadinu brutalnog ubistva

"DEDA, MAMA JE MRTVA": Siniša Biljani zario nož u srce jer je zatrudnela! Terao je da abortira! Otac otkrio pozadinu brutalnog ubistva

Evo šta je sve o ovom slučaju poznato tri godine od svirepog zločina.

Zoran Marjanović je 2. aprila 2016. godine u popodnevnim satima prijavio da je njegova supruga, sa kojom je zajedno bio na nasipu, nestala. Kako je tvrdio na saslušanju, Jelena je otišla da trči duž nasipa dok je on ostao sa ćerkicom na poljani. Posle nekoliko minuta navodno je izgubio suprugu iz vida. Ubrzo ju je zvao, navodno nekoliko puta, a kako se nije javlja na telefon pozvao je prijatelja policajca da ga pita šta da radi, a potom brata i oca da dođu po njega. Jelenin nestanak zvanično je prijavio u policiji uveče tog dana. Ono što je od tog trenutka bacilo sumnju upravo na Marjanovića je to što je Jelena nestala na stazi koja je duga 1.400 metara i na njoj nema ni drveta, ni žbuna koji bi mogli da remete vidik.

Policija, prijatelji, novinari... Svi su došli na nasip i započeta je intenzivna potraga za Jelenom. Desetine policajaca šetalo je nasipom u potrazi za tragovima koji bi otkrili gde je pevačica nestala. Potraga je bezuspešno trajala do duboko u noć. Sutradan ujutro je nastavljena. Policajci su išli celim nasipom, a onda, su 3. aprila oko pet sati ujutru pronađeni njen mobilni telefon, trenerka i patika... Nekoliko sati u kanalu prepunom šiblja kraj puta pronađeno je njeno beživotno telo. Srbijom je kao bomba odjeknula vest da je pevačica svirepo ubijena udarcima u glavu, a onda bačena u kanal.

Jelena Marjanović / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Već tada je bilo jasno da će ovaj slučaj teže biti rešen jer je tokom noći preko nasipa, gde su se krili brojni dokazi, prešlo nekoliko desetina policajaca i drugih ljudi koji su tragali za Jelenom i time, najverovatnije, oštetili brojne dokaze. Prema prvoj verziji koju je Zoran dao nekoliko sati po njenom nestanku, on i ćerka Jana šetali su za Jelenom koja je otišla da trči i nestala im sa vidika. Nekoliko dana kasnije, Zoran je obrnuo priču, koje se držao do hapšenja, a to je da su on i ćerkica ostali na poljani kod fudbalskog terena, a da su Jelenu poslednji put videli kada je bila na polovini staze nakon čega joj se gubi trag. Inače, fudbalski teren u Crvenki (kod kojeg je on navodno stajao) udaljen je tek 550 metara od mesta gde je Jelena nestala, a kasnije i pronađena mrtva.

Prema nalazima obdukcije, pevačica je ubijena između 16.47 i 17.10 sati sa devet krvničkih udaraca oštrim predmetom u glavu. Poslednja osoba koja se čula sa Jelenom bila je Vera Vukomanović, kuma Zoranove majke. Verica i Jelena su razgovarale bukvalno pet minuta pre nego što je nesrećna žena ubijena. Oružje kojim je Jelena ubijena nikada nije pronađeno što je dodatno otežavalo rasvetljavanje ovog zločina.

TRI GODINE OD UBISTVA JELENE MARJANOVIĆ: Bliža PORODICA pevačice je MRTVA, rođaci veruju da je na njih BAČENA KLETVA!

TRI GODINE OD UBISTVA JELENE MARJANOVIĆ: Bliža PORODICA pevačice je MRTVA, rođaci veruju da je na njih BAČENA KLETVA!

POTRESNA ISPOVEST MAJKE! OTELI SU MI TROJKE! Tvrdili da sam rodila samo devojčicu, potom je i ona umrla...

POTRESNA ISPOVEST MAJKE! OTELI SU MI TROJKE! Tvrdili da sam rodila samo devojčicu, potom je i ona umrla...

OSUĐEN NASTAVNIK MONSTRUM IZ TUTINA! Poslao učenicu (13) po dnevnik, krišom pošao za njom, a onda nastao UŽAS

OSUĐEN NASTAVNIK MONSTRUM IZ TUTINA! Poslao učenicu (13) po dnevnik, krišom pošao za njom, a onda nastao UŽAS

U danima i mesecima koji su sledili, novinske stranice punili su detalji o istrazi Jeleninog ubistva. Saslušavani su svi koji žive u blizini nasipa, svi koji su Jelenu poznavali, policija je više puta pričala sa njenom porodicom, a posebno sa suprugom Zoranom. Pretresana je kuća porodice Marjanović, ali tek nekoliko dana nakon što je zločin otkriven. Iz nje su odneti brojni predmeti... Sumnjalo se na sve i svakoga, teorije su se raspredale od te da je Jelenu ubio misteriozni ljubavnik, ubica pobegao iz zatvora, pa i deda sa štapom koji je viđen na nasipu. A onda je, 17 meseci kasnije uhapšen Jelenin suprug, Zoran Marjanović. Protiv njega je podignuta krivična prijava i tužilaštvu su tada stigli dokazi koji su ukazivali da postoji osnovana sumnja da je Zoran ubio svoju suprugu. A glavni dokaz je blato pronađeno na njegovim pantalonama koje se poklapalo sa tačnom strukturom blata koje se nalazilo na mestu gde je Jelena ubijena iako je Marjanović od prvog dana tvrdio da nije ni u jednom trenutku bio blizu kanala na nasipu.

Ubrzo je otkrivena i Jelenina krv na zadnjem sedištu njihovog "mercedesa", ali i veštačenja telefona pokazala su da je Zoranov mobilni telefon, tačno u vreme Jeleninog ubistva, bio isključen. A veštačenjem Jeleninog telefona utvrđeno je da su se Zoran i ona u to vreme morali sresti na nasipu. Jelenina porodica i drugarice otkrile su brojne detalje o Jeleninom i Zoranovom odnosu za koji je on tvrdio da je bio idealan i pun ljubavi. Ubrzo je otkriveno da je on bio jako ljubomoran, da ju je vređao, ponižavao i da je ona govorila da "bi je ubio" kada bi pomislila da ga ostavi.

Protiv Zorana je ubrzo podignuta optužnica zbog svirepog ubistva supruge. Međutim nedugo zatim tražena je njena dopuna i razjašnjenje. Druga optužnica protiv Marjanovića podignuta je u junu prošle godine, međutim ubrzo je tražena i njena dopuna i razjašnjenje i nova veštačenja.

Jelena Krsmanović / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Gde su nastali problemi?

1. Policija zakazala na uviđaju

Prvi propust koji je načinjen u istrazi ubistva pevačice bio je uviđaj. Policija nije obezbedila mesto zločina, a odmah nakon što je pevačicino beživotno telo odneto na obdukciju na potezu od nekoliko metara od mesta ubistva skupio se veliki broj novinara, fotografa, ali i znatiželjnih građana koji su prilazili kanalu.

- Samim tim, ukoliko je postojao još neki dokaz koji je mogao da bude ključan u rešavanju ovog slučaja, on je kontaminiran, izgažen, uništen - kaže sagovornik upoznat sa slučajem ubijene pevačice.

2. Istraga: Nalog za pretres kuće izdat kasnije

Istraga ubistva pevačice činilo se da tapka u mestu prvih dana. Iako su se forenzičari već dan nakon što je pevačicino telo pronađeno vratili na nasip gde su tragali za dodatnim dokazima koji će dovesti do hapšenja ubice, nalog za pretres kuće Marjanovića dobijen je tek nekoliko dana nakon ubistva pevačice.

Jelena Marjanović / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

- Ukoliko je Marjanović zaista počinio ubistvo, on je imao sasvim dovoljno vremena da se reši svega što bi moglo da ukaže na njegovu povezanost sa ubistvom - kaže sagovornik.

Policija je čak uz pomoć meštana isušila i kanal u Borči, gde je nađeno telo ubijene žene, ali krucijalnog dokaza ovog svirepog zločina nije bilo.

Novi dokazi

Starost krvi na zadnjem sedištu "mercedesa" i prostorno-vremensko veštačenje mobilnih telefona članova porodice i svedoka u slučaju ubistva Jelene Marjanović, dva su dokaza koje je tužilaštvo čekalo kako bi treći put podiglo optužnicu protiv muža pevačice. Kada je početkom prošlog oktobra, drugi put, sud vratio na dopunu optužnicu protiv Zorana Višem tužilaštvu je naloženo da između ostalih analiza uradi i dodatno ta dva veštačenja.

PAR iz SRBIJE POGINUO posle PADA AVIONA: TRAGIČNI STICAJ OKOLNOSTI ih KOŠTAO ŽIVOTA (FOTO/VIDEO)

PAR iz SRBIJE POGINUO posle PADA AVIONA: TRAGIČNI STICAJ OKOLNOSTI ih KOŠTAO ŽIVOTA (FOTO/VIDEO)

- Jedna od analiza je starost krvi koja je izolovana na zadnjem sedištu "mercedesa". Veštačenje treba da utvrdi koliko je taj trag star, kao i kako je nastao. Taj "mercedes" je mahom vozila Jelena, pa je nepoznanica zašto je njena krv na zadnjem sedištu vozila, kao i kada je taj trag nastao - rekao je sagovornik upoznat sa istragom.

Marjanovići su inače u istrazi tvrdili da se Jelena nekoliko dana pre brutalnog ubistva sama posekla na gepek porodičnog "mercedesa" i da je tako veća količina njene krvi završila na zadnjem sedištu. Pored tragova krvi, u tužilaštvu očekuju da će savremena tehnologija pomoći, tačnije potvrditi njihovu sumnju da je Zoran Marjanović supruzi naneo smrtonosne povrede.

- Apelacioni sud, kada je vratio na dopunu optužnicu, zatražio je i prostorno-vremensko veštačenje svih snimaka sigurnosnih kamera sa kuće u Ulici put za Crvenku. Analiziraju se svi kadrovi koji gledaju na nasip u momentu ubistva Jelene Krsmanović Marjanović. Takođe se veštače i lokacije mobilnih telefona svih članova porodice Marjanović, kao i svedoka M. R., koji su tog 2. aprila 2016. godine, po podne, u vreme kada je ubijena Jelena Marjanović, bili na nasipu u Borči. Veštačenje bi trebalo da objasni da li je suprug ubijene pevačice zaista isključio telefon po dolasku na nasip - dodaje sagovornik.

Zoran Marjanović / Izvor: Srbija Danas

Svedok, biciklista M. R. je ranije u istrazi izjavio da je na nasipu video Jelenu i Zorana, a veštačenjem je dokazano da je on mogao da vidi šta se dešavalo na nasipu. Prema informacijama, veštačenje je ukazalo na to da je biciklista M. R., koji je na saslušanju u tužilaštvu rekao da je prolazio pored nasipa u vreme koje je prema optužnici označeno kao vreme ubistva Jelene, te da je video muškarca i ženu kako silaze sa nasipa, zaista mogao da vidi Jelenu i njenog ubicu svega nekoliko minuta pre nego što je pevačica brutalno ubijena.

Ovaj čovek je, a na osnovu detalja iz optužnice u kojoj se nalazi njegov iskaz dat u tužilaštvu, ispričao da je u periodu između 17.05 i 17.10 h 2. aprila 2016. godine video muškarca i ženu kako se spuštaju niz nasip. Prema njegovom opisu, muškarac je na sebi imao tamnije maskirane pantalone, dvobojne - zelene i crne, a gore je imao jaknu srednje dužine. Prilikom spuštanja niz nasip, kako je rekao, muškarac mu je bio okrenut licem, te nije mogao da vidi kakvu je kosu imao. Kako je naveo, iza muškarca je išla ženska osoba, tamnije kose. Prema njegovim rečima, oni su se nalazili na metar i po do dva jedno iza drugog. Takođe, on je naveo da kada je video muškarca i ženu, sa njima nije bilo nikog drugog, a pogotovu ne dete.

"Pretio je, ali ne znam da li je odgovoran": Haški optuženik uhapšen nakon BACANJA BOMBE na kuću bivše žene

"Pretio je, ali ne znam da li je odgovoran": Haški optuženik uhapšen nakon BACANJA BOMBE na kuću bivše žene

Dok se čekaju novi dokazi i dopune istrage, odnosno optužnice, porodica nesrećne pevačice i dalje čeka pravdu. Čekaju je svi, od njene maloletne ćerke do sestara, braće, ali i tetki, jedine rodbine koja je ostala za Jelenom. Bol i tuga koju osećaju i dan-danas ne može se rečima opisati, kaže sestra pevačicine preminule majke, Ljubica.

- Teško je mnogo. Ni sama ne znam kako se osećam - rekla je ona nedavno.

Jelenina majka Zorica, preminula je od teške bolesti nekoliko meseci nakon Jeleninog ubistva. Nije dočekala da sazna ko joj je ubio mezimicu. Jelenina ćerka Jana, tri godine je starija i živi sa ocem i njegovom porodicom.

 

Piše:
Srbija Danas/Blic
02.04.2019. 07:27
Pogledajte više