UMESTO U ŠETNJU, MALU ANĐU POVEO U SMRT! Vladica zverski silovao pa ubio devojčicu (3), policajci nisu mogli da zadrže suze

12.06.2022. 07:56
Piše:
Srbija Danas/ A.J.
Vladica Rajković / Izvor: Foto: Youtube/Printscreen/Zamediatelevizija
Uspomena na stravičan zločin još uvek je u živom sećanju meštana. Opasnost vreba uvek, naročito od strane osoba koje su deci poznate.

Mnogi zločini počinjeni na teritorije Srbije uznemirili su javnost. Neki od njih su toliko surovi da se i godinama, ali i decenijama kasnije sa jezom govori o njima, a akteri krvavih pirova služe dugogodišnje robije ili su sami presudili sebi. U kategoriji Najjeziviji zločini u Srbiji podsećamo vas na neka monstruozna dela koja su odnela nevine živote i zavila u crno mnoge porodice, ali i cela mesta u kojima su se desili.

Početkom jula 2016. godine objavljena je vest da je u selu Vratarnica kod Zaječara silovana i ubijena Anđelina Stefanović (3). Javnost u Srbiji je bila zgrožena. Malena Anđelina je jedna od najmlađih žrtava u nizu sličnih zverstava koje poslednjih godina potresaju Srbiju. 

Tog 9. jula 2016. devojčicu je ujak poveo u komšiluk na rodendan svoje vršnjakinje, a tamo se zadesio i rođak domaćina Vladica Rajković (1988). Niko nije ni pomišljao šta mu se motalo po glavi dok igrao sa decom. U sumrak je izašao sa rođendana i krišom poveo sa sobom malu Anđelinu. Gosti su primetili da ih nema. Celo selo je skočilo. Svi su krenuli u potragu za malom Anđom. Rame uz rame sa prijateljima, komšijama i rođacima, bio je i Nebojša Rajković, Vladicin otac. Nikome se nije javio na telefon. Jedino nije odbio očev poziv.

Nebojša Rajković / Izvor: Foto: Youtube/Printscreen/Kenton Isley

- Čuo se samo vrisak deteta. To je bio zadnji poziv da sam je ja čuo - ispričao je nesrećni čovek za emisiju "Dosije" Mašana Lekića.

Tokom potrage za devojčicom, njen ujak nailazi na Vladicu. Anđe nigde nije bilo. Pitao ga je gde je, rekao je da ne zna i posle sve vreme ćutao. Ubrzo su se okupili svi meštani i niko nije poverovao u njegovu izjavu da je devojčicu ostavio na autobuskoj stanici. Kako su meštani tvrdili, dok su čekali da dođe policija, borili su se sa porivom da ga ne maltretiraju dok ne prizna sve.

- Da sam imala nož, pre nego što su došli policajci, tu bih ga zaklala - izjavila je Danijela Stefanović, devojčicina majka.

Policija je pokrenula istragu. Najpre su u Rajkovićevoj kući pronašli mokru odeću. To ih je usmerilo da krenu u potragu ka reci Timok. Tamo su se uputili i meštani. Išli su i uzvodno i nizvodno. Nigde je nije bilo. Potraga je trajala čitavu noć, ali nije imala uspeha. U isto vreme, trajalo je ispitivanje Vladice Rajkovića u policijskoj stanici. 

Priznao je da je odveo dete nedaleko od sela, gde ju je silovao, davio za vrat, pa onda dokrajčio, smrskavši joj glavu kamenom, jer nije mogao da podnese vrištanje.

Anđelina Stefanović / Izvor: Foto: Informer

Na sporednom putu, u jarku gde protiče voda, pronađeno je telo. Na mesto zločina odveo ih je ubica lično. Policajci koji su pronašli unakaženo telo devojčice nisu mogli da zadrže suze. Još uvek je davala znake života, ali nije joj bilo spasa.

Sahranjena je na seoskom groblju dva dana kasnije.

Svake godine, majka devojčice u očaju izgovara:

- Želim mu da oseti bol koji je osetila moja Anđelina dok ju je silovao i na kraju ubio. On je zaslužio da umre u najgorim mukama.

Danijela Stefanović / Izvor: Foto: Youtube/Printscreen/ZA MEDIA

Tokom istrage dokazano je da je Rajković ubio i svoju komšinicu Draganu Stanković (47), kod koje je nadničio i dugovao joj novac. Nakon što ju je ubio, opljačkao ju je, a telo je umotao u tepih i kolicima ga odvezao do Timoka, gde ga je bacio u reku. To se dogodilo samo tri nedelje pre nego što je Vladica počinio još gnusniji zločin. 

Monstrum je osuđen na 40 godina zatvora, a tokom sudskog procesa je bio staložen, bez emocija i kajanja. Njegova odbrana bila je sramna. Uprkos priznanju koje je dao policiji, Rajković je tvrdio da je malu Anđu nosio na leđima, da se okliznuo pa je ona pala i udarila glavom.  Odbrana je uložila žalbu smatrajući da je on u trenutku zločina nad malom Anđelinom bio u stanju teškog pijanstva, pa mu je uračunljivost bila bitno umanjena. Apelacioni sud u Nišu odbacio je žalbu i potvrdio presudu Višeg suda u Zaječaru kojom je osuđen na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora zbog silovanja i teškog ubistva trogodišnje Anđeline Stefanović i ubistva komšinice Dragane Stanković (47).

Nedugo nakon zločina pokrenuta je inicijativa da se Vladica proglasi nepoželjnim i da mu se zabrani povratak u selo ako živ dočeka kraj robije. Kako se navodi, roditelji su ga se odricali, ali meštani govore kako ga otac povremeno obilazi u zatvoru i nosi mu odeću i hranu, kao i novac.

Piše:
Srbija Danas/ A.J.
12.06.2022. 07:56
Pogledajte više