ZAUVEK MISTERIJA! Čudne okolnosti nestanka i tragičan kraj mladića koji je ujedinio region: Matej je tajnu odneo u grob

30.12.2022. 08:30
Piše:
Srbija Danas/ A. J.
Matej Periš / Izvor: Foto: Fb printscreen/Matej Periš/Srbija Danas/ATP/YT/MUP RH - MUP
Kao bomba odjeknula je vest - nestao mladić iz Splita u Beogradu. Na sebi je imao crnu majicu, farmerke i crne patike sa belim đonom. Ima karakterističan razmak između prednjih zuba. Poslednji put je viđen 31.12. oko 2:30 u klubu Gotik.

Matej Periš je nestao u Beogradu gde je došao s društvom kako bi proslavili Novu godinu. Matej je izašao iz jednog prestoničkog kluba i trčeći prešao Karađorđevu ulicu, zatim Travničku i došao do Save promenade gde se približio reci Savi. Njegovi prijatelji sa kojima je tog 30. decembra došao u Beograd kako bi proslavili novogodišnje praznike prijavili su sutradan njegov nestanak.

Potraga za nestalim mladićem ujedinila je region. MUP Srbije, kao i njihove kolege iz Hrvatske zajedno su pokušavali da razreše slučaj, a u sve su se uključili i građani koji su čak pravili i grupe na društvenim mrežama kako bi ga našli.

Potraga nije dala rezultat, a telo momka koji bi 28. jula napunio 28. godina, pronađeno je nakon 139 dana - tačnije, 18. maja na Adi Huji.

"REKLI SU DA SE TELO RASPADA" Maja u suzama - Znam ŠTA SE DESILO mojoj sestri! Ona Periša nije znala, ali...

"REKLI SU DA SE TELO RASPADA" Maja u suzama - Znam ŠTA SE DESILO mojoj sestri! Ona Periša nije znala, ali...

"TO ME DRŽI NA PUTU..." Oglasio se otac Mateja Periša: Nenad uputio SNAŽNU PORUKU četiri meseca nakon sahrane sina

"TO ME DRŽI NA PUTU..." Oglasio se otac Mateja Periša: Nenad uputio SNAŽNU PORUKU četiri meseca nakon sahrane sina

"SRCE MI JE PUKLO KAO STENA" Matej bi danas napunio 28 godina, Nenad Periš mu posvetio pretužne sthove

"SRCE MI JE PUKLO KAO STENA" Matej bi danas napunio 28 godina, Nenad Periš mu posvetio pretužne sthove

Na pronalasku Mateja Periša bili su angažovani pripadnici Policijske uprave za grad Beograd, Ronilačke jedinice Žandarmerije, Uprave kriminalističke policije, Policijske ispostave za bezbednost na rekama, kao i sve policijske stanice na teritoriji grada Beograda.

Na snimcima kamera za video-nadzor koji su se pojavili tokom potrage za pokojnim Matejem Perišem, videlo se kako on, samo u majici sa kratkim rukavima, trči beogradskim ulicama, ali i trenutak kada silazi niz stepenice koje vode do Save

Iako je bilo raznih teorija, da je nesrećni mladić od nekoga bežao, do toga da je trčao da se sastane sa nekim, sve te tvrdnje su razvejali rezultati obdukcije. Ovo su misterije celog slučaja:

Prva misterija u celom slučaju, možda i najveća i dan danas, jeste zbog čega je Matej kobne večeri, u noći između 30. i 31. decembra 2021. godine, napustio klub "Gotik" u Beton hali. Prema rečima njegovih prijatelja, oni su te noći najpre bili u restoranu, na večeri, pa su došli na svirku. U jednom momentu društvo je shvatilo da Mateja već neko vreme nema, a na izlazu iz kluba - da je njegova jakna ostala u garderobi.

Matejevi prijatelji su saslušani u policiji, ali, njihovi iskazi nisu uspeli da odgovore na ovo pitanje. Mada, izgleda da je odgovor na ovo stigao sa rezultatima obdukcije. Upravo ovde nailazimo na drugi zaplet - Splićani koji su kobne noći bili sa Perišem u Beogradu nijednom se nisu oglašavali za medije, ni u Srbiji, ni u Hrvatskoj. Jedino što su uradili javno, bio je video snimak objavljen na Jutjubu 1. januara. Video je nastao na obali Save, snimljen je ulaz u lokal, kao i u lokolne lokale i šetalište. Svojom kamerom Matejev drug "uhvatio je" obližnje kamere, ističući da se nada da postoji neki od snimaka koji bi mogli pomoći u potrazi.

- Nije on mali. Nije njega mogao jedan čovek nekako spremiti u džep i negde ga odneti. Ili eventualno da nikad nije izašao iz kluba i da su ga ovi posrpemili u neki podrum. Može se saznati ko radi u klubu  - poručuje Matejev prijatelj u snimku.

Treća misterija jeste telefon Mateja Periša. Naime, poslednji put, signal njegovog mobilnog lociran je u blizini Velikog ratnog ostrva, na ušću Save u Dunav. Više o tome pročitajte OVDE

Misterija video snimaka je četvrta enigma.  Nakon što je napustio "Gotik", Matej je snimljen prvi put u blizini kluba u 1:43 iza ponoći. Nakon toga, minut kasnije snimljen je kako trči Karađorđevom ulicom. 

U 1:46 Periš pokušava da zaustavi taksi, međutim vozač ga ne prima u automobil jer je imao zakazanu vožnju. Čini se da je Splićanin, koji većinu vremena trči, svestan i u pribranom stanju. 

Nakon toga, Matej na kružnom toku skreće u Travničku ulicu, kojom ide sve do ugla sa ulicom Braće Krsmanović gde je na snimku uočen u 1:48. Sledeća lokacija gde je snimljen jeste restoran Savanova na šetalištu pored Save, gde je kamera zabeležila njegovo kretanja u 1:51.

Matej prilazi restoranu hodajućim korakom, a onda počinje da trči. Spušta se niz stepenice ka reci Savi, odakle mu se gubi svaki trag.

Lociranjem Matejevog telefona preko baznih stanica indikativno je bilo kretanje jednog objekta u reci Savi. Vreme i trasa kretanja objekta u reci se poklapa sa kretanjem Matejevog telefona. Snimak je nastao u 2:03 iza ponoći.

Poslednji kadar gde se navodno vidi Matej na kameri jeste u 2:05 časova. Objekat uočen kako se kreće u reci Savi zabeležen je u vodi, tačno na mestu gde je Matej prvi put snimljen nakon izlaska iz Gotika u 1:43.

Vreme i mesto gde je poslednji put snimljen, poklapaju se sa signalom njegovog telefona.

Rekonstruisano je svih 22 minuta od izlaska Periša u blizini kluba, do njegovog pojavljivanja u reci Savi. Međutim, nedostaje najbitniji deo slagalice i snimak koji bi mogao da razreši misteriju zašto je Splićanin napustio klub i sve vreme trčao do restorana Savanova, a to je trenutak kada mladić napušta klub, izlazi na vrata i kreće da trči.

Peta misterija jeste devojka sa kojom je Matej poslednji put komunicirao. Otkriveno je da je u pitanju Splićanka Maja Sopta. Nakon što se u medijima podigla bura i kada su svi počeli da se pitaju da li ona ima veze sa Periševim nestankom, Sopta je u emisiji za TV Prvu iznela je niz detalja o njenom poslednjem kontaktu sa Perišem, kao i da je imala propušten poziv od njega u 22.29 časova.

- 30. decembra mene prijateljica Teodora zove da idemo u restoran, taman pred ulazak u restoran meni zvoni telefon, koji je bio na zadnjem sedištu auta. Međutim ja se tada parkiram, još ću slupati auto, sneg, led, nisam navikla na takve uslove ja koja sam sa mediteranskog područja, rekla sam da ću videti kada uđemo u restoran - ispričala je tada Maja Sopta i još više podigla buru u javnosti. Iako je prošla poligrafsko ispitivanje u policiji, njena izjava za medije je bila puna kontradiktornosti. Najvažnija: te noći u Beogradu nije bilo ni snega ni leda.

Možda najveća misterija celog slučaja jeste poslednji snimak na kojem je Matej. Prema snimcima koji su nastali u 2.51 sat može se videti kako se mladiću gubi trag blizu vode. Ovo je poslednji snimak na kome se vidi Matej živ.

Matej Periš / Izvor: Foto: TikTokPrintscreen/andreaperis_

Šta se zaista desilo te večeri je pitanje na koje nikada nećemo imati odgovor.

Više javno tužilaštvo u Beogradu krajem juna oglasilo se saopštenjem povodom toksikoloških analiza koje su otkrile šta je sve Matej Periš konzumirao kritične večeri.

- Telo je zatečeno u fazi odmaklih postmortalnih promena. Okolnosti koje su prethodile nestanku Mateja Periša, izjava lica koja su pre nestanka bila u njegovom društvu, uz izvršene provere i obdukcioni nalaz ne ukazuju da je njegova smrt povezana sa bilo kojim vidom nasilja. Naime, obdukcijom koju je po nalogu Višeg javnog tužilštva u Beogradu obavio Institut za sudsku medicinu konstatovano je da na telu Mateja Periša nema povreda kostiju glave, vrata, trupa ni udova - saopštilo je Više javno tužilaštvo. Smrt je, kaže nalaz, nastupila utapanjem.

Rezultati toksikoloških analiza su pokazali prisustvo toksičnih koncentracija amfetamina u krvi i organima uz prisustvo etil alkohola.

- U uzorku kose je identifikovan kokain i benzoilekgonin u tragovima. Komisijsko veštačenje obavila su tri veštaka lekara specijalista sudske medicine - navodi se između ostalog u saopštenju.

Njegova devojka je nakon rezultata toksikologije rekla medijima u Beogradu:

Glupo će možda zvučati, ali ako i jeste bio drogiran, njemu je to neko sipao u piće, on to nije sam uzeo.

- Žao mi je što kamere nisu radile, a Matej je tajnu odneo u grob. Ne znam šta se dogodilo u "Gotiku", ne znam zbog čega je uzeo narkotike, zašto je izašao i trčao. Mislim da je bio nesrećan slučaj. On je bio sportista... Verujem tužilaštvu i svima vam hvala - rekao je Nenad Periš.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
Piše:
Srbija Danas/ A. J.
30.12.2022. 08:30
Pogledajte više