AGENCIJA ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE: Vučićevim spotom nije prekršen zakon!

09.09.2017. 21:01
Piše:
Tanjug
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Utvrđeno da je sve po zakonu

 Agencija za borbu protiv korupcije utvrdila je da Aleksandar Vučić, kada je snimio predizborni spot u biblioteci Narodne skupštine, nije prekršio odredbu Zakona koja zabranjuje korišćenje javnih resursa za partijsku promociju. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa delegacijom dijaspore: Podrška države unapređenju saradnje

Agencija je donela ovakav zaključak posle postupka koji je vodila na osnovu pitanja koje joj je BIRN uputio 20. marta ove godine, nakon što su se pojavile indicije da je predizborni spot, u kojem Vučić svojoj nastavnici vraća knjigu pozajmljenu pre 35 godina, snimljen u biblioteci Narodne skupštine Republike Srbije.

Vi ste naš ponos, sledite slavnu tradiciju naših predaka: Aleksandar Vučić održao svečani govor

Kako se navodi, Agencija se u svom zaključku poziva na Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije i Uredbu o određivanju poslova bezbednosne zaštite određenih lica i objekata.

- Imajući u vidu da je Uredbom uređeno pitanje bezbednosne zaštite određenih lica i objekata, kao i nespornu činjenicu da je Aleksandar Vučić tokom vršenja javne funkcije predsednika Vlade imao pravo na bezbednosnu zaštitu, pa samim tim je to pravo imao i tokom snimanja navedenog spota u Bibilioteci koja je u krugu objekata koji imaju bezbednosnu zaštitu - istakla je Agencija.

Pored toga, Agencija je utvrdila i da Vučić nije prekršio Zakon ni u više javnih nastupa tokom predizborne kampanje, kao na primer, prilikom posete Federike Mogerini Narodnoj skupštini, prilikom službenih poseta Velikoj Plani, novom centru kompanije Etihad i privatnom gazdinstvu Chirić Agro u Titelu.

Agencija je zauzela stav da prilikom davanja izjava Vučić nije promovisao političku partiju kojoj pripada i njen program, niti je u ovim situacijama naveo ime stranke čiji je predsednik, što bi predstavljalo povredu zakona.

Na isti način ocenjena je i Vučićeva izjava bečkom "Standardu" u kojem je rekao da je odluku o kandidaturi na predsedničkim izborima doneo zbog stabilnosti u zemlji i naveo da bi u protivnom bila velika verovatnoća da SNS izgubi izbore, čime bi se dozvolilo nekim ljudima da vrate zemlju u prošlost. U ovom slučaju radi se o odgovoru na novinarsko pitanje, čime nije prekršen zakon, istakla je Agencija za borbu protiv korupcije.

Piše:
Tanjug
09.09.2017. 21:01
Pogledajte više