Albanci opet kreću na Srbiju?! SPAVAČI Islamske države su već među nama, sprema li se NOVI RAT

16.11.2017. 19:01
Piše:
Srbija Danas/D. Novaković
Albanski džihadisti / Izvor: SD/ilustracija
Uznemirujuće vesti

Poraz Islamske države i kraj rata u Siriji prouzrokovaće povratak stotina džihadista albanske nacionalnosti na Balkan.

Mediji pišu da obaveštajne službe Albanije i lažne države Kosovo imaju podatke o mogućem opasnom delovanju pripadnika IS koji su se vratili na ove prostore, a navodi se da su ovi podaci dostupni i našim bezbednosnim strukturama.

džihadisti / Izvor: Profimedia

Pored toga, u odnosu na broj stanovnika, upravo je s Kosova najveći broj džihadista dobrovoljaca otišao u Siriju.

Nekoliko puta već, kako su padala utvrđenja Islamske države u Siriji, pisalo se o povratku velikog broja boraca na Balkan i njihovim namerama da zapale ovaj region.

- Povratnici sa ratišta u Siriji i Iraku mogu predstavljati ozbiljan bezbednosni problem i iskreno se nadam da će prema njima biti preduzete adekvatne mere kako se ne bi dogodio teroristički napad. MUP će u saradnji sa drugim bezbednosnim službama svakako preduzeti sve što je u njegovoj nadležnosti da spreči da neko od povratnika pokuša ili čak pomisli da izvede terorističku akciju u nekom drugom delu naše zemlje – rekao je ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije, Nebojša Stefanović.

Znajući da su gotovo svi teroristi koji su izvodili napade širom zapadnih zemalja, prošli ili imali neke neposredne veze sa ovim prostorima, ne možemo da se ne zapitamo koliko je Srbija ugrožena.

Da postoji velika opasnost od albanskih džihadista koji su se vratili na Kosovo potvrđuje analitičar Dragomir Anđelković.

On je za portal SrbijaDanas.com izjavio da su džihadisti, do sada, koristili balkansku rutu kao način da stignu do Zapadne Evrope, ali sada se situacija menja.

- Pre su to bile organizovane akcije. Sada dolazi masa ljudi koja je dezorijentisana, bez jasne hijerarhijske strukture i individualno mogu da se odluče za napade na našem podneblju.

Dragomir Anđelković / Izvor: Foto: MC

Naš sagovornik kaže da Islamska država nema nameru da podigne sistematsku vojnu akciju na Balkanu jer smo nebitni za njih, ali da ipak ima razloga za zabrinutost.

- Pojedinci indoktrinirani islamizmom koji su ratovali, mogu individualno da se odluče da deluju – kaže Anđelković.

Sa druge strane, novinar i analitičar Miroslav Lazanski kaže za portal SrbijaDanas.com da opasnost postoji, naročito od "spavača" Islamske države koji su se vratili, ali ne za Srbe već za Amerikance, NATO i KFOR.

- Na neki način Srbi sa severa Kosova mogu biti ugroženi, ali oni nisu meta džihadista. Njihov cilj su zapadnjaci, vojni kontigenti zemalja članica NATO-a koji su tamo raspoređeni. Mi nismo zadužili muslimane ni na koji način, pa da nam se svete. Srbija nije slala vojsku da ratuje u Siriji, prema tome, brigu o džihadistima treba da vode strane strukture koje su u južnoj srpskoj pokrajini – zaključuje Lazanski.

miroslav-lazanski / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Podsetimo, naša zemlja okružena je gnezdima islamskih fundamentalističkih organizacija, a u nekoliko navrata hapšene su vehabijske grupe, naročito u Raškoj oblasti.

Isto tako, u zemljama u regionu, poput BiH i Crne Gore, razbijane su ćelije koje su planirale protivdržavna delovanja na ovim prostorima. Privremeni organi bezbednosti na Kosovu, hapsili su Albance pod sumnjom za planiranje i izvođenje terorističkih akcija. 

U akcijama širom Evrope, nakon brojnih terorističkih napada, takođe su hapšene osobe koje su imale veze sa balkanskim državama.

 

Piše:
Srbija Danas/D. Novaković
16.11.2017. 19:01
Pogledajte više