Amfilohije se pravda na čudan način: Nikada Vučiću nisam držao opelo, već Dačiću!

09.01.2018. 20:03
Piše:
Srbija Danas/Telegraf
Aleksandar Vučić / Izvor: Profimedia
On je dodao da ukoliko "Vučićevi prihvataju opelo, ja tu ne mogu ništa"

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije u reagovanju na napade državnog vrha Srbije rekao je da ni on, ni crkva, ne napadaju nikoga, već da izražavaju zabrinutost za sudbinu najvažnijeg i najsvetijeg dela srpske države. On je poručio da Aleksandru Vučiću nikada nije služio opelo.

Vučić o Amfilohijevim optužbama: Otvoreno na Javnom servisu 14. januara o napadima na njega i njegov tim

Mitropolit Amfilohije je za portal in4s rekao da je za Srpsku pravoslavnu crkvu neprihvatljiv bilo kakav "dogovor" koji bi ugrozio teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

On je živom Vučiću dva puta držao opelo: Selaković o izjavi mitropolita Amfilohija

- Tako nešto neće prihvatiti niko razuman u srpskom narodu, a siguran sam ni u albanskom, jer se ničija budućnost ne može graditi na otimačini i zločinu - ocenio je mitropolit.

Nikad Vučiću nisam držao opelo, već Dačiću

On je odbacio navode da je dva puta držao opelo Vučiću.

Amfilohije / Izvor: Profimedia

- Nikada Vučiću nisam držao opelo. Uradio sam to ondašnjem premijeru Ivici Dačiću i ondašnjoj Skupštini Srbije. Međutim, ako Vučićevi saradnici to opelo prihvataju, onda ja tu ne mogu ništa - poručio je mitropolit Amfilohije.

Nemam ništa protiv Vučića

On je naglasio da nema ništa lično protiv Aleksandra Vučića i da je pitanje KiM pitanje sudbine naroda.

Amfilohije stavio tačku na kanonizaciju Stepinca: Zar je on jedini Hrvat koji zaslužuje da bude svetac?

- Gospodin Vučić je predsednik Srbije i velika je odgovornost na njegovim plećima. Ipak, tu odgovornost nema pravo da skida sa sebe, kakva je sada tendencija. Kosovo jeste pitanje svih nas, a da nije bilo jezika crkve, ne bi smo imali ni oslobođenje KiM 1912. godine, niti bismo očuvali Pećku patrijaršiju i Visoke Dečane - izjavio je mitropolit Amfilohije, uz dalju provokaciju da je prihvatanjem Briselskog sporazuma krenulo i odricanje od Kosova i Metohije.

Piše:
Srbija Danas/Telegraf
09.01.2018. 20:03
Pogledajte više