Antivakcinaši POVAMPIRILI zaboravljene bolesti: Još jedna smrtonosna bolest pred vratima Srbije

03.03.2018. 12:00
Piše:
Srbija Danas/Alo
dete, bolnica / Izvor: Profimedia/ilustracija
Alarmantno

Nakon malih boginja i velikog kašlja, Srbiji preti epidemija difterije.

Dr Radmilo Petrović, čuveni epidemiolog upozorava da je pred vratima Srbije difterija, smrtonosna bolest koju izaziva bacil. Kako kaže dr Petrović, uočeno je da su roditelji u prethodnom periodu osim MMR vakcine, zaobilazili i vakcinu protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja.

Petrovićeve reči potvrđuju i dostupni podaci Instituta za javno zdravlje "Batut". Naime, tokom 2016. obuhvat revakcinacije di-te-per-om je bio 88,7 odsto, što je manje od minimuma neophodnog za zaštitu od pojave difterije. Obuhvat vakcinacije, prema rečima dr Petrovića ne sme da padne na manje od 90 odsto.

bolnica / Izvor: Profimedia

- Difterija je kod nas bila zaboravljena bolest. U našoj zemlji se javljala do 1960. godine, a potom je iskorenjena vakcinacijom. Stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije navode da bi 90 odsto stanovništva moralo da bude vakcinisano kako se bolest ne bi ponovo pojavila - kaže Petrović.

Prof. dr Žarko Ranković, infektolog, takođe apeluje na roditelje da se ne igraju, već da vakcinišu decu.

- Difterija je izuzetno teška i ozbiljna bolest. Neki oblici difterije su toliko dramatični da deca uopšte ne mogu da uzmu vazduh. Moguća je difterija i drugih organa - oka, ždrela,... - objašnjava on i dodaje da difteriju prate i brojne komplikacije poput zapaljenja srčanog mišića, oštećenja funkcije bubrega, kao i nervnih komplikacija koje se manifestuju paralizom nerava.

 

Piše:
Srbija Danas/Alo
03.03.2018. 12:00
Pogledajte više