Baka Smilju (87) Albanci su godinama TUKLI i PONIŽAVALI: Uprkos tome ostala je jedina Srpkinja u svom selu!

30.01.2018. 23:51
Piše:
Srbija Danas/Telegraf.rs
tužna baka / Izvor: Profimedia
Nikada nije htela da napusti Kosovo

Hercegovka Smilja Bajčetić (86) posle 1999. godine ostala je jedina Srpkinja u selu Donja Plešina, u opštini Uroševac, na Kosovu i Metohiji. Iako je od tada pa sve do danas trpela mučenja, pljačkanja, vređanja od strane Albanaca, to je nije sprečilo da ostane u svojoj očevini.

Kad je 9. juna potpisan Kumanovski sporazum o povlačenju srpske vojske i tehnike sa Kosova i Metohije, baku Smilju niko nije obavestio, a kako ona kaže, čak i da joj je neko rekao da se to dogodilo, ona ne otišla iako je ostala sama u selu.

Od Albanaca je pretrpela i psovke, pretnje, krađu imovine, a 2008. godine ju je čak i pretukao jedan komšija koji joj je oteo 1000 evra koje je dobila za obnovu kuće.

Vučić razume probleme kosovskih Srba: Trajković izneo utiske posle sastanka sa predsednikom Srbije

uplakana starica / Izvor: Profimedia/ilustracija

Ni to im nije bilo dovoljno pa su joj i telefon zloupotrebili, pa je morala da otkaže ugovor zbog visokog računa.

Baka Smilja živi od 45 evra, odnosno od oko 5.340 dinara. Vojnici stranih misija na Kosovu i Metohiji su joj davali hranu, a obilazi je doktorka Slavica Čanković. Smilja živi za taj dan kad joj ona dođe u posetu.

Baki Smilji je 2010. godine celi ansambl Narodnog pozorišta u Prištini odigrao predstavu samo za nju, jer su obilazili sva srpska sela i gradove na Kosovu i Metohiji, a selo u kome živi ova baka ima samo jednog srpskog žitelja, nju. Glumci su tad izjavili da su doživeli sami smisao svog poziva igrajući za osmeh ove srpske starice.

Amerikanci se plaše i mrtvih Srba: Evo ko je sve na novoj "Crnoj listi" SAD

Protest Albanaca u Skoplju nakon presude u slučaju Mostrumi (2014) / Izvor: Profimedia/ilustracija

Ova hrabra baka kaže da je od skora albanska deca više ne psuju i da nema nikog sa kim bi mogla da razgovara. Namirnice kupuje u prodavnici koju drže Albanci, ali ih traži na srpskom jeziku, a oni je usluže. Zemlju je dala dvojici Albanaca da je rade, da ne bi zarasla u trnje.

Sada je niko ne dira, a Kosovo je ostalo pusto. Ovih dana baka Smilja Bajčetić nalazi se u bolnici u Gračanici zbog manje hirurške intervencije na nozi. Posle otpusta iz bolnice vraća se kući i zemlji u Uroševac.

 

Piše:
Srbija Danas/Telegraf.rs
30.01.2018. 23:51
Pogledajte više