Bivša KRVAVA ZLOČINAČKA GERILA u panici: Albanci čine sve protiv Specijalnog suda, a reagovala i Amerika

05.01.2018. 15:50
Piše:
Tanjug
Kosovo / Izvor: Profimedia
Pripremaju se optužnice

Najviši albanski političari sa Kosova postali su nervozni jer se Specijalan sud priprema za izdavanje optužnica za ratne zločine, a SAD i EU upozoravaju da se ne blokira procesuiranje bivših gerilaca.

Portal navodi da je grupa poslanika u kosovskom parlamentu prošlog meseca pokušala da suspenduje zakon o novom sudu, kao i da takozvani kosovski predsednik Hašim Tači, koji je bio za to da se u parlamentu odobri osnivanje suda 2014. godine, sada kaže da će potpisati odluku parlamenta o suspenziji.

Hašim Tači / Izvor: Profimedia

Iznenadni zaokret alarmirao je zapadne sile - SAD su izrazile duboku zabrinutost, a američki ambasador u Prištini kazao je da će Vašington na ukidanje zakona gledati kao na "zabadanje noža u leđa".

Sa druge strane, šefica kancelarije EU u Prištini nazvala je taj pokušaj "užasnim i štetnim za Kosovo".

Tači, premijer Ramuš Haradinaj i drugi politički lideri bili "visokorangirani lideri gerilske grupe Oslobodilačke vojske Kosova, koja se borila protiv Srba".

U nadležnosti Specijalnog suda je procesuiranje članova OVK koji su sprovodili kampanju nasilja i zastrašivanja Srba, drugih etničkih grupa i političkih protivnika tokom i nakon sukoba na KiM od 1998. do1999. godine.

ovk / Izvor: Profimedia

Porast političkog protivljenja prema sudu povećao je mogućnost hapšenja nakon što optužbe budu konačno izdate, naveo je Politiko.

Brat  takozvanog premijera, Daut Haradinaj, koji je takode poslanik i bivši komandant OVK, rekao je da će se bivši pripadnici OVK pridružiti sprečavanju hapšenja.

Napore za ukidanje zakona o Specijalnom sudu predvodio je Nait Hasani, poslanik vladajuće Demokratske partije Kosova, koju su osnovali Tači i drugi bivši lideri OVK.

- Specijalni sud je bio i biće neprihvatljiv za Kosovo. To je politički sud koji želi da kazni samo vojnike OVK zbog navodnih ratnih zločina - rekao je Hasani.

 

Piše:
Tanjug
05.01.2018. 15:50
Pogledajte više