Briga o zdravlju: Besplatni lekarski pregledi za sve građane Srbije

13.09.2017. 07:53
Piše:
Srbija Danas/Alo
beograd,knez mihajlova / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić
Iskoristite priliku

U nedelju, 17. septembra, startuje akcija besplatnih pregleda Ministarstva zdravlja - merenje nivoa šećera u krvi, krvnog pritiska, a svim građanima koji su budu odazvali biće urađen i EKG pregled. Svoje zdravlje, kako je Zlatibor Lončar, ministar zdravlja, objasnio, oni će moći besplatno da prekontrolišu od osam do 16 časova, bez obzira na to da li imaju zdravstvenu knjižicu, u svim opštim bolnicama u Srbiji, četiri kliničko-bolnička centra u Beogradu, kao i u kliničkim centrima u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu. Preventivni pregledi će se nastaviti - svake treće nedelje u mesecu, što i nije tako loše, ako se zna da smo u vrhu Evrope po broju umrlih od kardiovaskularnih bolesti i raka.

Građani Srbije, važno obaveštenje: Imate još 20 dana da predate policiji oružje bez dozvole

Spremite se: Posle jutarnjeg smrzavanja i kiše sledi razvedravanje

U Ministarstvu zdravlja kažu da će u nedelju ministar Lončar i svi državni sekretari obilaziti zdravstvene ustanove u kojima će se obavljati pregledi. 

Fond za lečenje dece / Izvor: Srbija Danas

- Državni sekretari imaće svoj reon i nadgledaće akciju, dok će ministar krenuti od Beograda, preko Vojvodine, pa dokle bude stigao. Dakle, u prvoj nedelji pacijente će primati opšte bolnice, kliničko-bolnički centri i klinički centri. Ukoliko se tokom dana bude utvrdilo da je veliko interesovanje, da se stvaraju gužve u zdravstvenim ustanovama, prvog vikenda u oktobru biće organizovana još jedna provera zdravlja, kada će se građanima uraditi iste analize i pregledi. Svaki sledeći, u zavisnosti od rezultata obavljenih analiza, biće iz neke druge medicinske oblasti - navode nadležni.

Prema njihovim rečima, sledeći redovni pregledi su treće nedelje u oktobru. Već se određuju ekipe zdravstvenih radnika koje će primati građane. Dr Petar Svorcan, direktor KBC "Zvezdara", kaže da su spremni za građane i apeluje da ne dođu svi u osam ujutru kako se ne bi stvarale velike gužve.

Bolnica / Izvor: Profimedia

- Pacijentima će biti urađen EKG, merenje pritiska i određivanje nivoa šećera u krvi. Mogu svi pacijenti da dođu, bez obzira na to da li imaju zdravstvenu knjižicu - naveo je on.

Istovremeno sa pregledima počinje obilazak škola kako bi se deci ukazalo na značaj brige o zdravlju, a u tome će učestvovati Ministarstvo prosvete.

- U okviru predmeta fizičko i zdravstveno vaspitanje, koji je startovao ove godine u petom razredu, već su počela predavanja od prvog septembra. Ministarstvo zdravlja će pratiti realizaciju programa, a priključiće se i ministarka Slavica Đukić Dejanović. Već sledeće nedelje očekujemo da decu posetimo mi, ministarka Slavica Đukić Dejanović i Ministarstvo zdravlja - kaže Gordana Kosanović iz Ministarstva prosvete.

 

Piše:
Srbija Danas/Alo
13.09.2017. 07:53
Pogledajte više