BRISELSKI (NE)SPORAZUM: Ko je svoj deo izvršio, a ko nije i šta će EU uraditi povodom toga?

24.01.2017. 15:16
Piše:
N. Aralica
Tači, Mogerini i Vučić / Izvor: Foto: SD/Ilustracija
I Beograd i Priština idu na hitan sastanak sa svojim argumentima, ali dok jedna strana poštuje dogovor, druga ga krši. Da li ćemo videti posledice?

Kada je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini sazvala hitan sastanak u Briselu, bez ikakve agende i teme, jasno je da ovo nije jedan od diplomatskih, protokolarnih skupova, već da je situacija usijana. Koliko je ova runda dijaloga značajna, govori činjenica da će u srpskoj delegaciji, pored premijera Srbije Aleksandra Vučića, biti i predsednik Srbije, Tomislav Nikolić, koji se do sada nije uključivao u briselske razgovore. 

NOVA RUNDA! Vučić i Nikolić sa Mustafom i Tačijem u Briselu!

Šta je u kosovskom prtljagu za Brisel?

Kosovski zvaničnici, Hašim Tači i Isa Mustafa, će najverovatnije potegnuti temu srpskog priznanja Kosova, jer sa odlaskom Obame i dolaskom Trampa u Belu kuću, svesni su da je jaka podrška koju su uživali sada uzdrmana. U iščekivanju novog stava američke administracije, Priština će pokušati da preusmeri svoj fokus na EU i sav pritisak na Poglavlje 35, koje se tiče Kosova.

S obzirom na to da se odgovor Srbije na to pitanje dobro zna, Priština će pokušati da izazove reakciju EU i promeni status ovog pitanja koje se do sada vodilo kao „statusno neutralno“. 

Voz za KiM / Izvor: Srbija Danas

Voz za Kosovo

Ali argumenti koje Priština može da ponudi na ovom sastanku nisu ništa novo. Osim postojanja paralelnih institucija na Kosovu, nepriznavanje kosovskog sistema pravosuđa, Tači i Mustafa će pomenuti i srpski voz za Kosovsku Mitrovicu.

Sporazum kaže- ROSU je zabranjena!

Po Briselskom sporazumu, specijalnim jedinicama takozvane Kosovske republike ROSU, kao i ostalim policijskim formacijama je zabranjeno da prelaze Ibar i da operišu na severu Kosova.

Ipak, imajući u vidu javnu pohvalu Federike Mogerini, komesara za susedsku politiku Johanesa Hana, ali i ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova, koji su se složili da je premijer Srbije Aleksandar Vučić mudrom i smirenom odlukom da vrati voz, sprečio izbijanje potencijalnog sukoba između Srba i Albanaca. Podsetimo, specijalna jedinica tzv. kosovske policije ROSU je već bila raspoređena na severu Kosova i spremala se da interveniše ako voz pređe granicu.

S druge strane, Hašim Tači je iskoristio ovu nesuđenu voznu liniju na relaciji Beograd-Kosovska Mitrovica da demonstrira silu i da pokaže sve većem broju političkih protivnika da još uvek vodi glavnu reč na Kosovu, ujedno se boreći sa mogućom optužnicom za ratne zločine.

Međutim, prištinska reakcija na putnički voz iz Srbije je pitanje koje će srpska delegacija definitivno postaviti u toku dijaloga, kao i činjenicu da bi civile iz Srbije na administrativnoj granici sačekali tenkovi.

UOČI NASTAVKA DIJALOGA U BRISELU: Nikolić učestvuje zbog mira i stabilnosti

Dijalog ili monolog?

Kada je reč o nepoštovanju Briselskog sporazuma iz 2013., Srbija će sigurno potegnuti pitanje ZSO i činjenicu da Priština ništa nije uradila po tom pitanju. Beograd neće odustati od najavljenog formiranja ZSO, a samim tim se postavlja i najbitnije pitanje- Koja je uloga Briselskog sporazuma, ako Brisel nema mehanizam da natera Prištinu da ga ispoštuje?

Da li Brisel ima snagu da kontroliše ovaj sporazum ili ništa ne može bez dozvole Vašingtona? Tačnije, da li je trenutak u kome se nalazimo međuprostor koji će Brisel iskoristiti da pokaže svoj uticaj, dok je administracija u Vašingtonu još uvek nova i nije konsolidovana ili propustiti svoju šansu?

S obzirom na to da je Beograd sve obaveze iz tog sporazuma izvršio, on deluje prilično jednostrano. Dakle, Beograd je svoj deo ispuni, Priština nije, a sada je na potezu Brisel – da ovaj (ne)sporazum dovede u red.

N. Aralica

Piše:
N. Aralica
24.01.2017. 15:16
Pogledajte više