Brnabić za Fajnenšel tajms: Mi nismo ni proamerički ni proruski

20.11.2017. 08:16
Piše:
Tanjug
Ana Brnabić / Izvor: Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Premijerka ocenila da je nefer tražiti od Srbije da se opredeli

Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je u intervjuu za "Fajnenšel tajms" (FT) da "od Srbije ne bi trebalo tražiti da bira između Zapada i Rusije".

Skupština Srbije danas raspravlja o amandmanima na medicinske zakone, a zatim sledi posebna sednica

Brnabić danas polaže kamen temeljac novog bloka TE "Kostolac B3"

List navodi da je Brnabićeva "insistirala na tome da veze Srbije sa Moskvom nisu prepreka njenoj kandidaturi za članstvo u Evropskoj uniji".

FT navodi da je "izborom stručnjaka za reforme Ane Brnabić u junu poslat signal da je Beograd ulazak u EU postavio kao najvažniji cilj", ali da "put Srbije ka EU ostaje maglovit zbog raznolikog nivoa napretka kada su u pitanju reforme, umora od proširenja u evropskom bloku i skepticizma vezanog za političke, vojne i ekonomske veze Beograda sa Rusijom".

Ana Brnabić / Izvor: Foto: Tanjug/Zoran Žestić

U uvodu intervjua FT takođe navodi da "evropski zvaničnici - koji pokazuju sve više opreza povodom uticaja Rusije na Balkanu - optužuju Moskvu da postiče nemire u regionu i s oprezom gledaju na balansiranje Beograda između Istoka i Zapada", kao i da "SAD takođe od Beograda traže da se jasno izjasni u vezi sa strateškim smerom u kojem ide, pa je visoki američki diplomata ovog meseca upozorio Srbiju da ''ne može da sedi istovremeno na dve stolice''.

 

FT navodi da je Brnabićeva u intervjuu kazala da "integracija u EU ostaje glavni spoljnopolitički cilj".

- Nije fer tražiti od Srbije da bira i odlučuje se i ja smatram da to nije potrebno. Mi nismo ni proamerički ni proruski, već prosrpski orijentisani. Naš strateški fokus je na (članstvu u) EU i gde god da odemo, s kime god da pričamo, mi to govorimo - rekla je Brnabićeva.

 

Piše:
Tanjug
20.11.2017. 08:16
Pogledajte više