Evo kojih dana će biti najezda insekata: Obavezno OVO uradite da ne dobijete užasne OPEKOTINE (VIDEO)

20.07.2017. 20:05
Piše:
Srbija Danas/Telegraf
beograd,knez mihajlova / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić
Oprez

Meteorolozi za sredinu sledeće nedelje najavljuju osveženje i kišu, a nakon toga, po prirodi stvari mogu se pojaviti insekti o kojima se poslednjih dana dosta priča a koji prave strašne opekotine na telu ljudi - pederus.

Za 40 dana izrečeno 1.300 hitnih mera protiv nasilnika

UPOZORENJE RHMZ! U naredna dva sata očekuju nas KIŠA I GRMLJAVINA, a evo i gde tačno!

Reč je o insektu pederus (paederus), tvrdokrilcu, koji ima više od 600 vrsta, i koji je veoma rasprostranjen u svetu. Ovaj insekt, koji je veoma malih dimenzija - do jednog centimetra, kako kažu za Telegraf.rs u Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju, uglavnom se javlja nakon kišnog perioda. Navode i da nema masovne pojave ovog insekta.

Insekt pederus / Izvor: Foto: Printscreen/Youtube/SOMOS PARANA

- Odlikuju se izduženim telom, kratkim krilima i abdomenom koji, kada su uznemirene, savijaju iznad tela što im daje karakterističan izgled. Iako najveći broj vrsta poseduje sposobnost letenja, većina se kreće hodanjem po podlozi. Preferiraju vlažna staništa, kao što su opalo lišće i organska materija (biljnog ili životinjskog porekla) u raspadanju.Uglavnom se javljaju nakon kišnog perioda - objašnjavaju u Zavodu za biocide.

Budući da se kiša očekuje polovinom sledeće nedelje, tada možemo da očekujemo i "najezdu" pederusa.

Ovaj insekt privlači svetlost, pa nenamerno dolaze u kontakt sa ljudima koji ih u svojoj odbrani gnječe. Naime, sam insekt ne grize niti bode, ali ukoliko se zdrobi - iz njegove krvi izlazi toksična supstanca koja stvara opekotine.

- Vrste ovog roda su značajne sa medicinskog aspekta jer njihova hemolimfa odnosno krv sadrži supstancu označenu kao pederin, koja u kontaktu sa kožom dovodi do iritacije i crvenila poznatog kao linearni dermatitis - navode u Zavodu za biocode. 

Prvi znaci iritacije, kako objašnjavaju u ovoj ustanovi, uočljivi su tek nakon 24 do 36 časova, a povlači se za 10 do 12 dana:  

- Na koži se javlja crvenilo čije dimenzije i oblik odgovaraju količini toksina koji je ispušten. Iritacija je praćena osećajem peckanja, a do povlačenja crvenila najčešće dolazi nakon 10 do 12 dana.Iritacija se u većini slučajeva javlja na delovima tela koji su izloženi, kao što su vrat i lice, ali se može desiti da se toksin rukama prenese i na oči.

Od ovih, kao i drugih insekata, najbolja zaštita su hemijska sredstva protiv insekata, takozvani repelenti. Oni u sebi sadrže supstancce koji ometaju njušni sistem insekata, što ih ili odbija ili sprečava da osete miris čovjeka.

Osim njih, insekte odbijaju i pojedine biljke poput lavande i bosiljka, ali i eterična ulja kao što je ulje eukaliptusa. U borbi protiv insekata pomaže i sirće.

U Zavodu za biocide, sa druge strane, ističu da treba izbegavati prirodna staništa u kojima se sreću ovi insekti - opalo lišće, vlažno zemljište, i da ukoliko se neko nađe u prirodi gde ih ima obavezno zaštiti vrat, ruke i noge. 

- Ukoliko dođe do kontakta sa insektom nikako ne treba razmazivati sadržaj (hemolimfu) insekta po koži. Odmah to mesto treba isprati vodom i sapunicom, zaštititi sterilnom gazom zbog moguće kontaminacije ledirane površine kože i javiti se lekaru radi daljeg lečenja jer se u periodu od 24 do 36 časova javljaju plikovi (bule) na koži, ali i zbog moguće infekcije bakterijom iz roda Pseudomonas koje žive u telu insekta.

Pederus je, inače, zapravo koristan insekt, s obzirom na to da predstavlja značajnog predatora insekata i grinja koje prave velike štete u poljoprivredi. U našoj fauni su najčešće vrste Paederus fuscipes i Paederus littoralis.

Pogledajte video:

Piše:
Srbija Danas/Telegraf
20.07.2017. 20:05
Pogledajte više