Dačić o EU: Ili proširenje ili lagano odumiranje

14.09.2017. 10:31
Piše:
Tanjug
Dačić / Izvor: Profimedia
Neka se odluče

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je proširenje lekovito za opstanak EU i da smatra da će Unija, ili nastaviti proširenje ili će imati proces laganog odumiranja.

Dačić zagrmeo zbog sinoćnog incidenta: Hapšenjem zastrašuju Srbe na KiM!

Stefanović o hapšenju Haradinaja: Policija će postupati po nalogu tužilaštva

Komentarišući govor predsednika EK Žan Klod Junkera u kome je rekao da nema proširenja EU do 2019. godine, Dačić je rekao da to nije razlicito u odnosu na ono što je Junker ranije govorio i da je čak bio, kaže, malo i blaži.

Ivica Dačić / Izvor: Profimedia

Dačić smatra da će EU, ili nastaviti proširenje ili će imati proces laganog odumiranja.

- Ili će Evropska unija nastaviti sa procesom proširenja ili će ona imati proces laganog odumiranja - rekao je Dačić i dodao da je proširenje lekovito za opstanak EU.

Govoreći o odnosima sa Rusijom i SAD, Dačic je rekao "kad se slonovi svađaju, obično trava nastrada".

- Sad je jedna teza da mi imamo korist od sankcija Rusiji. To je apsolutna glupost zato što je naša spoljnotrgovinska razmena manja, a zapadnih zemalja veća nego ranije - rekao je Dačić i dodao da zemlja koja je mala poput Srbije mora da traži ''svoje mesto pod suncem". Kaže da je na primeru Srbije, zapad srušio međunarodno pravo bombardujući našu zemlju, te kako je naveo, otcepio deo naše teritorije. 

Ivica Dačić / Izvor: Profimedia

On je u tom smislu podsetio da je nedavno došao iz posete Vijetnamu. 

- Kada otuda dodete, ona vidite šta znaci kršenje međunarodnog prava. Kada Srbiji neko nešto zamera, takođe bih rekao da u Vijetnamu nije bilo komandne odgovornosti i da je najveći nivo koji je odgovarao narednik - naveo je Dačić. 

Kada je reč o usklađivanju zajednicke spoljne i bezbednosne politike sa EU, ministar napominje da imamo rok do ulaska u EU, a ne zna se kada će to biti.

Nadam se da će dotle da se završi sukob Zapada s Rusima. Ako se dotle ne završi, onda smo svi mi u velikom problemu pa i sama EU. Treba da gledamo svoje interese, kako englezi kažu, sve promenjivo,prijatelji, neprijatelji, stalni su samo engleski interesi, stalni su samo srpski interes "naveo je Dačić.

MILOŠEVIĆ PREVARIO MI-6: Princezu Dajanu su ubili po scenariju spremanom ZA SLOBU!

U oktobru bi, prema njegovim rečima, Srbiju trebalo da poseti delegacija Evropske službe za spoljne poslove koju vodi Federika Mogerini.

Dačić je govorio i o unutrašnjem dijalogu o KiM, ističući da je važno što je pokrenut jer se kosovsko pitanje koristilo uglavnom na dva nacina - prvi je izbegavanje te teme, a drugi, korišćenje teme u kampanjama.

Dačić rekao da se na političkoj sceni u Srbiji kosovsko pitanje koristi na način da se, kako je rekao, izbegava tema i prebacuje "vruć krompir" nekom drugom, a drugi je, kaže, korišćenje teme Kosova u kampanjama za razne šoviništičke i nacionalističke retorike koje, ističe, nemaju veze sa realnošću.

 

Piše:
Tanjug
14.09.2017. 10:31
Pogledajte više