DRAMA kod Bora: Kola Hitne pomoći sa bebom u inkubatoru ostala POKVARENA nasred puta

04.01.2018. 13:50
Piše:
Srbija Danas/ Alo
Hitna pomoć / Izvor: Profimedia/ilustracija
Nije prvi propust ove zdravstvene ustanove

Prava drama, čiji su detalji sada isplivali u javnost, odigrala se krajem 2017. godine, 6. decembra, kada se, prilikom hitnog transporta prevremeno rođene bebe iz Zdravstvenog centra “Negotin” u prestonički Institut za neonatologiju, sanitet pokvario kod Bora!

Još veća drama bila u glavama medicinskog osoblja iz bebine pratnje, jer je napolju bilo hladno, a oni su drugo vozilo, kako tvrdi naš izvor, čekali sat i 10 minuta.

Brinuli su i u Beogradu lekari Instituta za neonatologiju, jer nisu znali šta je sa bebom i njenom pratnjom, zato što su iz Negotina krenuli oko 13 časova, a u tu zdravstvenu ustanovu stigli su, prema njegovim rečima, tek u šest po podne.

hitna pomoć / Izvor: Srbija Danas

- Majci je 6. decembra urađen hitan carski rez u negotinskoj bolnici u 34. nedelji trudnoće ili na početku osmog meseca. Nedonošče je bilo nezrelo, moralo je da dobije vrhunsku zdravstvenu negu. U ZC "Negotin" nema odeljenja za neonatologiju, gde se inače smeštaju takve bebe, pa je odlučeno da se hitno, već oko 13 časova, novorođenče transportuje u inkubatoru do Beograda. Inkubator ima svoje baterije, koje bez napajanja mogu izdrže duže od tri sata. Beba je bila u stabilnom stanju, temperatura u inkubatoru dobra. Nisu se vozili ni sat i po, kada se desio kvar na vozilu. To je bilo negde kod Bora. Morali su da stanu. Napolju bilo ledeno - priča izvor.

Niko nije bio ugrožen

Dr Vidosava Paunović, v.d. direktora ZC Negotin, potvrdila je da su se oba događaja u vezi sa sanitetima odigrala i dodala da nijedan pacijent nije bio ugrožen, a situacije su se brzo rešavale.

Prema njegovim rečima, sanitetu, koji je neposredno pre polaska na put stigao sa popravke, “curila je neka voda i zaustavila ga”.

Teška saobraćajna nesreća u Beogradu: Devojčica (12) hitno prevezena na REANIMACIJU

- Medicinska ekipa odmah je javila u Negotin šta se desilo i tražila drugo vozilo. Molili su kolege da ponesu i ćebad i toplu vodu da bi mogli da greju bebu u slučaju da u tom vozilu nema priključka za inkubator. Ipak, za nedajbože, na obližnjoj pumpi natočili su vrelu vodu u flaše. Kada je napokon stigao drugi sanitet, imao je priključak za inkubator i ekipa je nastavila put ka Beogradu - kaže on i dodaje da su svi na tom putu doživeli veliki stres jer su bili svesni da “u rukama drže” život prevremeno rođene bebe.

Nesreća u Novom Sadu: Stranac TEŠKO POVREĐEN u vatrometu princa Đorđa Karađorđevića

Inače, izvor dodaje, da ta filmska priča nije jedini slučaj pri hitnom transportu teških pacijenata iz Negotina u veće zdravstvene centre.

- Mesec dana pre toga u ZC “Negotin” stigla su dva pacijenta, čije su povrede bile životnougrožavajuće i koji su hitno morali da budu prebačeni u Klinički centar u Nišu. Komšija S. R. (74) pucao je u butinu komšinici N. A. (56), pa sebi u glavu. Njemu je curio mozak, a njoj bili pokidani vitalni krvni sudovi. Dovezeni su živi. Kada su stabilizovani njihovi životni parametri, hitno je trebalo da budu transportovani u KC Niš. Nije bilo vozila! Jedno je pozjamljeno od TE “Đerdap”, a drugo od automehaničara iz okoline Negotina. Prvo vozilo, takođe, se pokvarilo na putu, pa su pacijentkinju morali da prebacuju u drugo - navodi on.

 

Piše:
Srbija Danas/ Alo
04.01.2018. 13:50
Pogledajte više