ĐURIĆ: ODNOSI SA SAD NA NAJVIŠEM NIVOU U NOVIJOJ ISTORIJI

24.05.2023. 11:26
Piše:
a.e.
Đurić / Izvor: Foto: Ambasada Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama
Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić za portal USerbiaDaily o odnosima dve zemlje, planovima za budućnost i temama očekivanog strateškog dijaloga Srbije i SAD.
  • Nedavno ste izjavili da bi 2023. godina mogla da bude pozitivna prekretnica u odnosima Srbije i SAD. Kakvo je, prema Vašem mišljenju, trenutno stanje i šta možemo da očekujemo u narednom periodu?

Za poslednjih deset godina smo izgradili i nastavljamo da gradimo jednu snažnu političku i ekonomsku armaturu odnosa Srbije sa SAD, a svaki naš napor i uspeh dodatna je cigla kojom učvršćujemo tu našu građevinu. Ne moram posebno da ističem da su odnosi sa Amerikom jedan od naših nacionalnih i strateških državnih interesa, te da u tom smislu imamo jedan sistematičan  pristup i jasno zacrtan plan. Ne bih želeo da otkrivam detalje, ali vrlo brzo nas očekuje još jedna u nizu dobrih vesti u saradnji sa Amerikom, a, kako ova godina bude odmicala, biće ih sve više i više.

  • Kada možemo da očekujemo početak strateškog dijaloga Srbije i SAD? Koje će teme biti od najvećeg značaja na samom početku razgovora? 

Već uveliko razgovaramo o datumu otpočinjanja strateškog dijaloga kao nesumnjivo potencijalno ključne nove platforme razgovora sa Amerikom, kojom ćemo dodatno produbiti svaki aspekt obostrano prepoznatih oblasti dalje saradnje. Među njima svakako primat imaju ekonomija, energetika, informacione tehnologije, bezbednost i namenska industrija, ali i naučno-prosvetna i kulturna saradnja.

  • Spomenuli ste mogućnost vizne liberalizacije, da li smatrate da je to ostvarivo u narednim godinama ili je potrebno više vremena? 

Apsolutno je ostvarivo u budućnosti i to je jedan od najvećih motiva i zadataka na kojima intenzivno radimo po nalogu, u svakodnevnoj konsultaciji sa i uz neizmernu podršku predsednika Vučića i naše Vlade. Upravo to jedinstvo i sadejstvo svih naših izvršnih i zakonodavnih organa vlasti ključno je za ostvarenje jednog tako važnog cilja.

  • Na osnovu Vašeg boravka u SAD, da li Vam deluje da je u Americi promenjen stav i paradigma prema Srbiji? Kakav je njihov trenutni politički stav o Srbiji?

Paradigma o Srbiji je drastično promenjena na bolje u poslednjoj deceniji. Ispunjava me zadovoljstvom i ponosom da svojim američkim sagovornicima prenosim uspehe Srbije i sa njima dolazim do novih ideja za dalje unapređenje naše bilateralne saradnje. Gotovo svakodnevno od njih dobijam afirmacije pozitivne slike o Srbiji kao unutrašnje i spoljnopolitički stabilnom akteru, partneru od poverenja i značajnom faktoru u čitavom regionu, i jednoj višestrano perspektivnoj zemlji koja ima još mnogo toga da pokaže i dokaže šta može. 

  • Kongres srpsko-američkog prijateljstva i agencija Faktor plus nedavno su sproveri istraživanje koje je pokazalo da se odnos građana Srbije prema SAD menja nabolje, ali da taj proces teče prilično sporo. Šta je prema Vašem mišljenju potrebno uraditi da bi se pozitivno uticalo na stav građana, da li je moguće da se ti odnosi vrate na nivo na kojem su bili u najvećem delu prošlosti?

Duboko sam uveren da je to moguće i lično dajem sve od sebe zajedno sa kolegama iz Ambasade i generalnih konzulata u Čikagu i Njujorku da približim Srbiju Americi, kao i Ameriku Srbiji. Danas se nalazimo u jednoj novoj eri odnosa sa Amerikom, odnosa koji su u poslednjih desetak godina prešli ogroman put i dostigli nivo koji ne pamtimo u novijoj istoriji. I to je tek početak. Velike stvari su pred nama, i verujem da će se još snažnijom saradnjom sa SAD, a posebno zaključenjem novih sporazuma - među kojima je u perspektivi i onaj o viznoj liberalizaciji – stvoriti nove prilike za povezivanje, za zajedničke privredne, naučne, kulturne i akademske projekte, za razmenu znanja, iskustava i kadrova, kao i zbližavanje naših naroda u svakom mogućem smislu.

  • U istom istraživanju, 41,1 odsto ispitanika očekuje da SAD pomognu razvoj srpske ekonomije, 29 odsto očekuje da Amerika podrži srpske interese u dijalogu sa Prištinom, a njih 17,9 odsto očekuje da SAD podrže kompromis prihvatljiv i za Srbiju i za Kosovo. Na koji od ovih rezultata gledate kao najrealniji i po kom pitanju možemo da očekujemo najveću podršku SAD Srbiji?

Američka podrška Srbiji kao ekonomskom motoru Zapadnog Balkana, kako nas je nazvala ministarka trgovine SAD Đina Raimondo, odavno se ne dovodi u pitanje. Sigurno je da je Amerika u samom vrhu naših najznačajnijih međunarodnih ekonomskih partnera, o čemu svedoči i kontinuirani rast bilateralne robne razmene iz godine u godinu. S druge strane, ne bi trebalo da imamo iluzije da će rešenje pitanja Kosova i Metohije biti moguće bez aktivne uloge SAD, koje sve više negoduju zbog učestalih nekonstruktivnih poteza Prištine i uviđaju da je Beograd taj koji je istinski otvoren i spreman za razgovor, dok druga strana ne prestaje da čini sve da naruši atmosferu dijaloga.

  • Sve veći broj američkih kompanija ulaže u Srbiji? Da li u SAD Srbija radi na tome da „privuče“ još dodatnih investicija? 

Uz rizik da ostavim utisak nesubjektivnosti, moram da kažem da sam ponosan na rad svog tima u Ambasadi u poslednje dve i po godine, kojem svakako pripada jedan deo zasluge za povećanje američkih investicija i prisustva kompanija iz SAD u Srbiji. Drugi, suštinski deo tog uspeha naše zemlje leži na Andrićevom vencu i u Nemanjinoj, gde predsednik Vučić, premijerka Brnabić i naša Vlada marljivo, neumorno i predano rade na postavljanju i jačanju temelja Srbije kao investicione destinacije, i bez čijeg zalaganja, podrške i sadejstva mi kao zemlja ne bismo ovde u Americi bili prepoznati kao privlačno i postojano tržište za ulaganja.

  • Naša zemlja ističe se u IT sektoru, najbrže rastućoj industriji današnjice. Koliko je to prepoznato u SAD i da li postoji mogućnost za dodatnu saradnju i razmenu iskustava mladih inženjera?

U Americi sa velikim poštovanjem gledaju na uzlaznu putanju kojom se kreće sektor IKT usluga u jednoj maloj zemlji kakva je Srbija. Kada sagovornicima prenesete da smo u prošloj godini ostvarili izvoz ovog sektora u vrednosti od 2,7 milijarde evra, što je rast od 45% u odnosu na 2021. godinu, a da je rast IKT izvoza samo u januaru ove godine iznosio 34%, ne možete ih ostaviti ravnodušnim ili nezainteresovanim za dalje proširenje bilateralne saradnje u ovoj, u sadašnje vreme posebno važnoj, industriji. Naši rezultati govore sami za sebe i direktna su posledica jedne dobro koncipirane, promišljene i stabilne unutrašnje politike koju vodi naš državni vrh predvođen predsednikom Aleksandrom Vučićem, a čiji se plodovi reflektuju i na našu spoljnu politiku. Upravo zato smo danas u situaciji da se 65% ukupnih direktnih stranih investicija u ovom delu sveta realizuje u našoj zemlji, što je činjenica koju niko ne može da prenebregne. U našoj Ambasadi u Vašingtonu svakodnevno intenzivno radimo na jačanju postojećih mehanizama saradnje i iznalaženju novih načina za povezivanje sa Amerikom kako bismo doprineli daljem rastu izvoza i razvoju našeg celokupnog IKT sektora, kao i otvaranju novih šansi za rad, afirmaciju i saradnju naših IT stručnjaka i kompanija sa njihovim američkim homolozima. 

Piše:
a.e.
24.05.2023. 11:26
Pogledajte više