KRAJ HAGA: Stanišić i Frenki na slobodi do 2. maja, a onda - FINALE!

01.02.2019. 00:49
Piše:
Agencija
Haški tribunal / Izvor: Profimedia/ilustracija
Bivši čelnici Službe državne bezbednosti Srbije Jovica Stanišić i Franko Simatović Frenki, kojima se u Hagu sudi po optužnici za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, ostaće na privremenoj slobodi u Srbiji do početka maja, odlučile su sudije.

Stanišić je na privremenu slobodu zbog bolesti pušten u leto 2017, odmah pošto je počelo ponovljeno suđenje. 

Dramatično PREDVIĐANJE glavnog američkog obaveštajca: Rat na Balkanu IZBIĆE ove godine!?

I Stanišić i Simatović tražili su da na privremenoj slobodi budu do početka svoje odbrane. Oni su se odrekli prava da prisustvuju procesu, a u sudnici ih zastupaju branioci. Kada će odbrana početi svoj dokazni postupak, do sada nije određeno.

Stanišića i Simatovića uhapsile su i u Hag izručile vlasti Srbije, s proleća 2003, neposredno posle ubistva Zorana Đinđića.

Stanišić i Simatović / Izvor: Profimedia

 

Posle prvog suđenja, koje je, nakon jednog neuspelog pokušaja, počelo 2009., prvostepeno veće Haškog tribunala oslobodilo je, 29. maja 2013, Stanišića i Simatovića krivice po svih pet tačaka optužnice.

Međutim, apelaciono veće Tribunala usvojilo je, 15. decembra 2015, ključne osnove žalbe koju je na tu presudu uložilo Tužilaštvo. Poništilo je oslobađajuću presudu i naložilo da proces bude ponovljen. 

Ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću, koje je počelo 13. juna 2017, poslednji je haški proces u kojem se utvrđuje da li su za zločine u Hrvatskoj i BiH odgovorni zvaničnici Srbije. 

 

Piše:
Agencija
01.02.2019. 00:49
Pogledajte više