EDI RAMA: "Svuda ponavljam nemojte primoravati Srbiju da uvodi sankcije Rusiji" (VIDEO)

02.09.2022. 21:34
Piše:
Srbija Danas
Edi Rama u "Direktno sa Minjom Miletić" / Izvor: Foto: Euronews/Printscreen
Minja Miletić ima ekskluzivni intervju sa Edi Ramom, premijerom Albanije

Premijer Albanije boravi u Srbiji u sklopu samita incijative "Otvoreni Balkan".

EDI RAMA: "Dođite i uverite se da je Otvoreni Balkan inkluzivan, ako Vučić laže raskrinkajte ga!"

EDI RAMA: "Dođite i uverite se da je Otvoreni Balkan inkluzivan, ako Vučić laže raskrinkajte ga!"

"PRIŠTINA MORA DA SEDNE ZA STO" Edi Rama na strani Srbije?

"PRIŠTINA MORA DA SEDNE ZA STO" Edi Rama na strani Srbije?

VANDREDNO STANJE U ALBANIJI? Edi Rama najavio restrikcije struje

VANDREDNO STANJE U ALBANIJI? Edi Rama najavio restrikcije struje

Na pitanje novinarke u kojoj meri rat u Ukrajini ugrožava stabilnost u regionu Zapadnog Balkana, Rama je naglasio:

Ja verujem još jednom i mislim da incijativa "Otvoreni Balkan" pomaže u psihološkom i ljudskom smislu da se što više zaštitimo rat na ovaj deo sveta. Balkan je slaba karika, ne postoji drugo mesto u Evropi u kom Rusija ima veći uticaj, nego što su to Srbija i Republika Srpska, to je jasno i ne postoji ni jedno drugo mesto gde su Putin i ono što on radi popularniji nego ovde i to predstavlja slabost i ako ne budemo razmišljali o tome šta je potrebno da napravimo ovde i da živimo potpuno izolovano jedni od drugih i da Srbija nije čvrsta na evropskom putu i tako dalje, zahvaljujući politici i vodstvu predsednika, onda bi bili u velikom problemu. 

- To ne znači da nije problem, zbog toga svuda ponavljam nemojte primoravati Srbiju da uvodi sankcije Rusiji, jer će to stvoriti mnogo veći problem. Prvo zato što Srbija nema da kapacitete da uvodi sankcije Rusiji, nema tehničke kapacitete, da živi bez ruskog gasa ni finansijske mogućnosti da tako preživi. Činjenica da je Srbija tri puta galasala da se osudi ruska agresija i da se Rusija izbaci iz komiteta za ljudska prava to je velika stvar. Sad naravno mi smo sto posto na liniji evropske unije i Zapade i voleo bih da je Srbija uvela sankcije Rusije. Ali mislim da bi to napravilo veće probleme Srbiji, nego što bi nanelo poteškoće Rusiji, nego što je već učinjeno - rekao je premijer Albanije. 

Ne verujem da bi sankcije Srbije povredile Rusiji više nego što je sada, ali bi taj pritisak naneo više štete odnosu Srbije i Zapada. To bi bilo katastrofa, jer bi moglo da uništi sve ovde. To je ono stavljanje sebe u položaj drugog, mislim da postoji bolje razumevanje, čak i Evropi. Ne vidim da pritisak na Srbiju raste, naprotiv postoji razumevanje, ali će Srbija u budućnosti morati da se još više uskladi sa EU, nema drugo načina - zaključio je Rama. 

 

Piše:
Srbija Danas
02.09.2022. 21:34
Pogledajte više