Epidemija u Srbiji se OTRGLA KONTROLI: Dnevno će male boginje dobijati po 100 ljudi, nadležni izdali UPOZORENJE

05.01.2018. 08:53
Piše:
Srbija Danas / Blic
bolnica / Izvor: Profimedia
Situacija je izuzetno ozbiljna

Male boginje se munjevitom brzinom štire Srbijom, a epidemiolozi upozoravaju da ukoliko se intenzitet zaraze nastavi, dnevno ćemo imati i po 100 novoobolelih pacijenata.

Porastao broj zaraženih BOGINJAMA: 90 odsto obolelih NISU VAKCINISANI

Epidemija malih boginja i u Novom Sadu: Među obolelima BEBA od devet meseci, dvoje NEVAKCINISANO

Jedna zaražena osoba morbile može da prenese na 15 drugih, a vakcinacija MMR vakcinom je jedini vid zaštite od bolesti koja može biti smrtonosna.

dete, boginje / Izvor: Profimedia/ilustracija

Iz KBC "Zemun" poručuju da je situacija  pod kontrolom s obzirom na epidemiološku situaciju.

Broj obolelih po gradovima

Beograd - 211
Kraljevo - 118
Niš - 97
Bojnik - 14
Novi Sad - 6
Velika Plana - 5
Preševo - 3
Kruševac, Čačak, Užice, Leskovac, Šabac, Negotin, Vlasotince i Ruma- po 1 

- Posete nisu obustavljene. Bolesna deca se izoluju u posebne prostorije i nisu u kontaktu sa drugom decom koja nisu zaražena morbilama. Od jutros je na odeljenju pedijatrije izolovano šestoro mališana koji imaju virus malih boginja- rekao je direktor Dragiša Stojanović.

Roditelji čija deca nisu vakcinisana, na jednu stvar naročito moraju da obrate pažnju

Osobe koje nisu vakcinisane, ne samo da su u riziku od obolevanja već i od komplikacija bolesti. Imunološka zaštita građena godinama najviše je ugrožena u predškolskom uzrastu, gde je i najopasnije širnje zaraze. Ono čega su se epidemiolozi pribojavali se i ostvarilo, a iz Gradskog centra za javno zdravlje poručuju da su glavni centri širenja zaraze pored predškolskih ustanova i Univerzitetska dečja klinika u Tiršovoj i Institut za majku i dete.

- Epidemija uzima maha, u Beogradu je prema poslednjem preseku 207 obolelih osoba među kojima je najviše dece i osoba preko 30 godina. Zaražene su uglavnom nevakcinisane osobe, a kako roditelji sada decu vode direktno u Tiršovu i Institut za majku i dete, u hodnicima se zaraze i zdrava deca- kažu iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

I u Nišu se proglašava EPIDEMIJA: Od malih boginja obolelo petoro dece

Kampanja protiv MMR vakcine je "odradila svoje" i stručnjaci smatraju da je ovo cena koju sada plaćamo. Broj novih pacijenata iz dana u dan varira, a prema rečima lekara iz KBC "Dragiša Mišović", svaki slučaj smatraju alarmantnim.

-Kod nas na lečenju ima dece konstantno, kao i osoblja, vakcinisanih i nevakcinisanih. Nije pravedno prema najmlađima koji ne mogu sami da odlučuju, da u njihovo ime roditelji reše da ih liše vakcine, pod ko zna čijim uticajima- rekao je prof. dr Radislav Šćepanović.

Inače, da bi deca i osobe koje opravdano iz zdravstvenih razloga ne mogu da prime vakcinu, procenat vakcinisanih mora premašivati 95 odsto, epidemiolozi upozoravaju. Prema podacima "Batuta" beleži se povećan obuhvat dece predškolskog i školskog uzrasta MMR vakcinom ( od navršenih 12 meseci do navršenih 14 godina) koji iznosi 91 odsto.

 

Piše:
Srbija Danas / Blic
05.01.2018. 08:53
Pogledajte više