SRBIJA NASTAVLJA PUT KA EU: Stvoreni uslovi za otvaranje bar jednog klastera u junu

06.06.2021. 08:48
Piše:
Tanjug
EU, Srbija / Izvor: Profimedia
Srbija uspela da u kratkom roku spremimo sve neophodne procedure za potpunu pripremu cela dva klastera: 3 - Inkluzivni rast i konkurentnost i 4 - Zelena agenda, digitalizacija i održiva povezanost

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović optimista je kada je reč o otvaranju bar jednog klastera u junu i kaže da je Srbija spremna za to.

SVETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE - MOZZART DONIRAO BEOGRAĐANIMA INOVATIVNI PREČIŠĆIVAČ VAZDUHA!

SVETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE - MOZZART DONIRAO BEOGRAĐANIMA INOVATIVNI PREČIŠĆIVAČ VAZDUHA!

"ZVICER ĆE UČINITI SVE DA SE OSVETI VUČIĆU" Ministar Vulin izneo šokantne tvrdnje

"ZVICER ĆE UČINITI SVE DA SE OSVETI VUČIĆU" Ministar Vulin izneo šokantne tvrdnje

SNAŽNA PORUKA IZ MOSKVE! Šojgu: "Uz Vučića, Srbija je jedina slobodna zemlja u Evropi"

SNAŽNA PORUKA IZ MOSKVE! Šojgu: "Uz Vučića, Srbija je jedina slobodna zemlja u Evropi"

Joksimović je navela i da će Pregovaračka pozicija za poglavlje 15 - Energetika, koje je za nas predstavljalo veliki izazov, sutra biti usvojeno na Vladi Srbije i odmah prosleđeno EU.

Poslednji polugodišnji izveštaj Evropske komisije jasno pokazuje značajan napredak u brojnim oblastima koje obuhvataju poglavlja 23 i 24, posebno imajući u vidu otežavajuće društvene i ekonomske okolnosti koje su obeležile prethodni period usled pandemije korona virusa, rekla je Joksimović, komentarišući dokument koji je nedavno dospeo u javnost.

Ona objašnjava da je reč o "non-pejperu", tačnije, polugodišnjem izveštaju o prelaznim merilima poglavlja 23 i 24 u okviru klastera 1 - Osnove po novoj metodologiji.

Značajan je jer će države članice na osnovu nalaza o postignutom napretku u vladavini prava odlučivati o daljoj podršci konkretnim koracima u pristupnim pregovorima Srbije, pre svega o održavanju političke međuvladine konferencije i eventualnu otvaranju klastera do kraja ovog meseca.

Pripremljena dva klastera 

- Ono što je ipak najznačajnije kada je reč o našoj spremnosti za nastavak pregovora jeste činjenica da smo uspeli da u kratkom roku spremimo sve neophodne procedure za potpunu pripremu cela dva klastera: 3 - Inkluzivni rast i konkurentnost i 4 - Zelena agenda, digitalizacija i održiva povezanost. Posebno je važan aktivni angažman predsednika Vučića i premijerke Ane Brnabić, kako i nalaže nova metodologija proširenja EU, koja predviđa snažnije političko vođenje procesa, posebno u segmentu vladavine prava - rekla je Joksimović.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, kako se podseća, kaže da je Srbija poslednjih meseci preduzela značajne korake u procesu EU reformi u svim oblastima, ali takođe i da treba da isporuči značajne rezultate u otvaranju klastera 3 i 4, koji su najbliži otvaranju.

- U klasteru 3 ima osam pregovaračkih poglavlja, od kojih je pet već otvoreno, a u poslednja dva meseca Vlada Srbije završila je rad i na preostalim pregovaračkim pozicijama za poglavlja 10 - Informaciono društvo i mediji, 16 - Porezi i 19 - Socijalna politika i zapošljavanje, koje su poslate nadležnim telima Evropske komisije. Time smo ispunili sve obaveze u pogledu otvaranja ovog klastera - rekla je Joksimović.

Kada je reč o klasteru četiri, kaže da će "Srbija biti spremna i za otvaranje tog klastera", koji obuhvata četiri poglavlja.

Jadranka Joksimović / Izvor: Profimedia

 

Preporuka je i da Srbija treba da dodatno ojača okruženje za ostvarivanje slobode izražavanja.

- U pogledu dela za koji smo ranije bili oštro kritikovani, a odnosi se na slobodu izražavanja, konstatuje se da su usvojeni akcioni planovi za sprovođenje medijske strategije i da su počeli da se primenjuju na inkluzivan i transparentan način.Formirane su i dve radne grupe, jedna za sprovođenej medijske strategije, druga za zaštitu i bezbednost novinara. U ovom izveštaju se čak otišlo i korak dalje, što pozdravljamo, gde se navodi i formulacija da je lično predsednik Srbije javno pozvao da prestanu napadi na medije i da se pitanje bezbednosti novinara rešava na najvišem nivou - rekla je Joksimović.

Ona navodi da medijske slobode podrazumevaju "aktivno razumevanje i rešenost svih struktura i nivoa vlasti da na odgovoran način kreiraju povoljno okruženje za slobodu medija, ali i svih medijskih kuća i novinara da svoj deo etičkog i profesionalnog kodeksa stvarno i dosledno primenjuju u svom radu.

Ovaj izveštaj biće osnova za odluku zemalja članica EU o eventualnom otvaranju klastera u junu, a na pitanje - da li očekuje pozitivnu odluku, Joksimović je odgovorila potvrdno.

- Izveštaj je generalno pozitivan i izbalansiran, što će omogućiti, uverena sam, da tokom juna bude organizovana međuvladina konferencija i da se započne sa primenom nove metodologije. Ovo je posebno važno jer će Srbija biti prva zemlja na koju će u praksi biti primenjena nova metodologija, a za koju smo mi u potpunosti spremni - kazala je Joksimović.

- Dakle, ušli smo u nastavak pregovaračkog procesa potpuno institucionalno pripremljeno, organizovano, politički osnaženo i odlučno rešeni da nastavimo proces po novoj metodologiji. Stoga očekujem da će EK i države članice početi sa primenom nove metodologije na dogovoren način i da će to u procesu uzajamno ozbiljnog shvatanja značaja i važnosti politike proširenja dovesti do ubrzanja dinamike pristupnih pregovora Srbije - rekla je Joksimović.

Ministar za evropske integracije je ocenila da "ima značajnih elemenata za donošenje pozitivne odluke o održavanju međuvladine konferencije i otvaranju barem jednog klastera, ako bude postojala volja da i članice i EK ubrzaju svoje ponekada složene procedure, analize i prepreme svih pozicija i davanja saglasnosti."

Piše:
Tanjug
06.06.2021. 08:48
Pogledajte više