EVROPA STALA NA STRANU SRBIJE: Priština će MORATI da pristane na razgraničenje

11.10.2018. 09:24
Piše:
Srbija Danas/Blic
Evropska unija Kosovo / Izvor: Profimedia/ilustracija
Mekalister potvrdio

Amandman o mogućoj korekciji granica, koji je Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta usvojio i uneo u Nacrt izveštaja o Srbiji, novi je zamajac pregovorima Beograda i Prištine. Pogotovo što više ni SAD, tradicionalni partner Prištine, ne isključuju teritorijalne korekcije između Beograda i Prištine. Jedini koji se protive razgraničenju su zvanični Berlin i Pariz, pa je izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Dejvid Mekalister nedavno zatražio od Merkelove da prihvati sporazum obe strane kao rešenje.

Dačić reagovao na izjavu hrvatskog člana predsedništva BiH: Komšić već provocira

Da je na to većina u EU spremna, potvrdio je i sam Mekalister prilikom usvajanja Nacrta izveštaja o napretku Srbije u evrointegracijama.

Dejvid-Mekalister / Izvor: Srbija Danas / Jelena Obradović

- Zemlje zapadnog Balkana su naši bliksi partneri – geografski, istorijski i ekonomski. Svih šest zemalja imaju jasnu evropsku perspektivu, naša evropska kuća neće biti potpuna bez njih – rekoa je Mekalister.

U evropskom parlamentu smatraju da svaki sporazum može biti prihvatljiv samo ako je obostrano usaglašen i uzima u obzir ukupnu stabilnost regiona i međunarodno pravo. Međutim, u jednom delu se i ograđuju kada je reč o razgraničenju.

"NIKO NEĆE MOĆI NASILJEM DA DOĐE NA VLAST!" Vučić ZAGRMEO iz Astane i najavio NOVE IZBORE u Srbiji!

- Uzimajući u obzir nedavnu raspravu o mogućoj razmeni teritorija između Srbije i takozvanog Kosova, poslanici EP ističu da etnički homogene države ne bi trebalo da budu cilj u regionu i da će se kao prihvatljiv razmotriti samo svaki budući sporazum koji je međusobno dogovoren između Srbije i Kosova i koji uzima u obzir ukupnu stabilnost u regionu i međunarodno pravo – navode u Evropskom parlamentu.

Angela Merkel / Izvor: Profimedia

Bez obzira na to, potpredsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović ističe da je Brisel pružio ruke ka kompromisnom rešenju Beograda i Prištine.

- Evropska unija je ponudila sve opcije kako bi se uspešno nastavio i završio dijalog Beograda i Prištine u Briselu. Sve se čini da se dođe do konstruktivnog i sveobuhvatnog rešenja. A to je u interesu i Srbije i Kosova. Srbija to treba da uradi najpre zarad sebe i svog ekonomskog razvoja, a potom i da bi ulazak u EU učinila realnim do 2025. godine. S druge strane, i priština ima interes da dođe do sporazuma sa Beogradom na svom putu ka EU, pogotovo što su i SAD promenile stav o razgraničenju – naglašava Đukanović.

PAKLENI PLAN DŽIHADISTA: HEMIJSKIM ORUŽJEM NA KFOR! Iza svega stoji zločinačka organizacija

Kako kaže, zbog svega toga bitno je da Beograd i Priština nastave što pre pregovore.

Kosovo / Izvor: Profimedia

- To je bitno jer što pre se pregovori nastave, to će se više rasteretiti i odnosi u celom regionu. Mislim da bi optimalni rok za završetak dijaloga bio polovina sledeće godine – smatra Đukanović, i dodaje da tek treba odrediti šta se podrazumeva pod pojmom korekcije granica.

S druge strane, viši naučni saradnik Instituta za društvene nauke dr Neven Cvetićanin ocenjuje da je ceo nacrt, zajedno sa amandmanom o korekciji granica Evropskog parlamenta, više protokolaran.

Albanci u PANICI, krenuli u defanzivu: Kukaju i MOLE po svetu da ne povlače priznanje lažne države

- To je ohrabrenje za nastavak dijaloga Beograda i prištine. S tim što u delu rezolucije gde se kaže da Srbija i Kosovo ne mogu biti etnički homogene celine vidi da i dalje preovladava stav Merkelove. Zbog toga mislim da će pitanje dijaloga i korekcije granica izmestiti sa multikulturalnog

na bilateralni nivo, i to između tri velike sile: SAD, Nemačke i Rusije – tvrdi Cvetićanin.

Međutim, pregovori Beograda i prištine trenutno nisu u fokusu ni Vašingtona ni Berlina, smatra naš sagovornik.

Srbija je raskršće na kojem se susreću mnoge vere! Vučić pozvao na zaštitu manastira i crkava SPC na KiM

- Predsednik SAD Donald Tramp je zaokupljen izborima za Kongres dok Merkelovu očekuju izbori za skupštinu njene partije. Tek kad se krajem godinezavrše ovi unutrašnji politički procesi u SAD i Nemačkoj može se očekivati da na dnevni red dođu beograd i Priština – podvlači Cvetićanin, i dodaje da su u spoljnopolitičkom fokusu Nemačke pre svega problemi sa migrantima i odnosi sa velikim silama.

 

Piše:
Srbija Danas/Blic
11.10.2018. 09:24
Pogledajte više