Ove 3 stvari se nikada nisu dogodile uoči predstavljanja izveštaja: Evropska komisija danas o napretku Srbije na evropskom putu

29.05.2019. 10:53
Piše:
Srbija Danas/Telegraf
johanes-han / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić
Izveštaji za šest partnera sa Zapadnog Balkna i Tursku prvo će biti zvanično usvojeni na sastanku evropskih komesara u Briselu

Izveštaji za šest partnera sa Zapadnog Balkna i Tursku prvo će biti zvanično usvojeni na sastanku evropskih komesara u Briselu, a zatim će ih komesar Johanes Han predstaviti poslanicima Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici sastaće se popodne sa premijerkom Srbije Anom Brnabić u Beogradu kako bi joj uručio godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evrointegracija.

(UŽIVO) Vučić obilazi obnovljeni internat Vojne gimnazije

(UŽIVO) Vučić obilazi obnovljeni internat Vojne gimnazije

Prelistavanje dnevnih novina za 29. maj 2019. godine

Prelistavanje dnevnih novina za 29. maj 2019. godine

Evropska komisija sutra o napretku Srbije na evropskom putu

Evropska komisija sutra o napretku Srbije na evropskom putu

DO POSLEDNJEG TRENUTKA SE NIJE ZNALO KADA ĆE BITI PREDSTAVLJEN IZVEŠTAJ

Iako je u pitanju najznačajniji dokument za zemlje u procesu približavanja EU u kome Evropska komisija ocenjuje napredak, ali i nedostatke na njihovom evrointegracionom putu, sve do poslednjeg trenutka u Briselu se nije se znalo kada će izveštaj biti objavljen.

Iako je Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta još početkom meseca najavio održavanje vanrednog sastanka u sredu 29. maja sa Paketom proširenja kao jedinom tačkom dnevnog reda, u Evropskoj komisiji po poslednjeg trenutka nisu mogli da potvrde taj termin.

Manje od 24 sata od predstavljanja izveštaja, umesto zvanične najave Komisije, iz kabineta komesara Johanesa Hana poslat je tvit o tome da će Han dokument predstaviti danas prvo u Evropskom parlamentu u 11 časova, a nešto iza podneva, zajedno sa šeficom EU diplomatije Federikom Mogerini, i u sedištu Evropske komisije u Briselu.

Neposredno nakon toga u Evropskom parlamentu su pomerili sastanak Spoljnoplitičkog odbora za 11.30.

HAN BEZ KOMENTARA NA POZIVE MEDIJA

Neuobičajnoj situaciji sa ovogodišnjim izveštajima o zemljam u procesu proširenja doprinosi i činjenica da se prvi put ove godine komesar za pristupne pregovore Johanes Han nije odazvao na zahteve regionalnih medija da povodom Paketa proširenja da komenatar o situaciji u svakoj od pokrivenih zemlja.

PRVI PUT POSLANICI I PREDSTAVNICI ZEMALJA NISU IMALI UVID

Istovremeno, prvi put se dešava da poslanici Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta, predstavnici zemalja članica kao i zemalja na koje se izveštaji odnose nemaju uvid u osnovne stavke ovog dokumenta.

Prema najavama koje su se tokom prethodnih meseci mogle čuti od zvaničnika Evropske komisije, očekuje se da Komisija da preporuke za početak pristupnih pregovorasa Severnom Makedonijom i Albanijom. Očekuje se da se vidi i kakva će biti procena Komisje oko eventualnog kandidatskog satausa za BiH, kao i ocena napretka Srbije u političkim i ekonomskim kriterijumima.

Činjenica jeste da se Paket proširenja ove godine poklopio sa evropskim izborima i da je to u velikoj meri uticalo na rad i raspored dešavanja u brisleskim institucijama.

Činjenica jeste i da su pojedine zemlje članice i dalje neodlučne kada je reč o davanju "zelenog svetla" za novi korak Albanije i Severne Makedonije na putu ka članstvu. Ali činjenica je i da nikada predstavljanje Paketa proširenja nije bilo ovako neizvesno do poslednjeg trenutka.

Piše:
Srbija Danas/Telegraf
29.05.2019. 10:53
Pogledajte više