EVROPSKA UNIJA POKAZALA DA SLUŠA SRBIJU: Pristupni proces olakašan i prilagođen našim interesima!

17.03.2021. 09:29
Piše:
Tanjug
Evropska unija / Izvor: Profimedia/ilustracija
Evropski komesar za proširenje, Oliver Varheji, predstaviće danas u Briselu zemljama članicma EU dokument kojim se predlaže način primene nove, revidirane metodologije u pristupnom procesu Srbije.

Takozvani "non pejper" naglašava da predložene promene, u okviru revidirane metodologije, moraju biti primenjene u okviru postojećeg pregovaračkog okvira i uz saglasnost Srbije, na čemu je Beograd insitirao.

NEOČEKIVANE POHVALE IZ EU: Dodik odigrao važnu ulogu u pokretanju evrointegracija

NEOČEKIVANE POHVALE IZ EU: Dodik odigrao važnu ulogu u pokretanju evrointegracija

EVROPSKA UNIJA SE IGRA SA LJUDSKIM PRAVIMA? Stručnjaci tvrde da je za opstanak potrebno SLEDEĆE!

EVROPSKA UNIJA SE IGRA SA LJUDSKIM PRAVIMA? Stručnjaci tvrde da je za opstanak potrebno SLEDEĆE!

PALMER OTKRIO DETALJE RAZGOVORA SA VUČIĆEM: Povećava se pritisak na Srbiju, Vašington nudi neprihvatljivo rešenje

PALMER OTKRIO DETALJE RAZGOVORA SA VUČIĆEM: Povećava se pritisak na Srbiju, Vašington nudi neprihvatljivo rešenje

Dodaje se i da revidirana metodologije mora da bude u obostranom interesu kao Srbije tako i zemlja članica.

Dokumentom su predstavljena četiri osnovna principa budućeg procesa pristupnog procesa Srbije EU.

Prvi, insitira na kredibilnosti procesa i još više fokus stavlja reforme u oblasti vladavine prava.

Konstatuje se da ”nova poglavlja ne bi trebalo zatvarati sve dok se ne ispune prelazna merila u fundamentalnim poglavljima 23 i 24”.

Drugi princip podrazumeva "snažnije političko upravljanje procesom" pristupanja, što bi trebalo da zemljama članicma da veću ulogu u nadzoru i pregledu postignutog napretka u Srbiji.

- Međuvladine konfrencije i Savet za stabilizaciju i pridruživanje trebalo bi da služe jačanju dijaloga zemalja članica i Srbije, sa jasnim smerinicma kada je reč o ključnim reformskim procesima neophodnim za napredak - stoji u tekstu predloga Komisije.

Evropska unija i Kosovo / Izvor: Profimedia

Prva takva Međuvladina konferencija Srbije i EU trebalo bi da posluži za pojašanjenje primene nove metodologije i planiranju, a ”Srbija bi mogla i da otvori klastere ukoliko ispuni merila za otvranje, a zemlje članice se slože da je došlo do značajnog napretka u vladavini prava”.

Treći princip revidirane metodologije ističe važnost ubrzanaja dinamizma pristupnih pregovora koje Srbija vodi sa EU što bi trebalo da se postigne kroz otvaranje više poglavalja obuhvaćenih u šest klastera.

Srbija je do sada otvorila sva poglavlja iz prvog tzv. "fundamentalnog" klastera, a Evropska komisija predlaže da što pre krene u procenu pripremljenosti zemlje u svakom od preostalih klastera kako bi se identifikovali osnovni nedostaci i smernice za njihovo otvranje.

Još jednom se naglašava da će se ”paralelno” sa primepremom za otvarnje poglavlja po klasterima raditi na izvešatajima o napretku zemlje u oblasti valdavine prava što će biti dodatni uslov nove korake u pristupnom procesu.

Istovremeneo, najvljuje se i ubrznje integracionih mera tokom usklađiavnja Srbije sa politikama i standardima EU.

Evropska komsija je kao četvrti princip budućeg pristupnog puta Srbije izdvojila predvidljiivost procesa.

Insistira se i na tome da EU "bude jasnija u svijim očkevanjima" od Srbije kako bi zemlja mogla da se fokusira na konkretne sledeće korake na putu pristupanja, na merila za zatvarnje poglavalja odnosno prioritetne refrome.

Evropska unija / Izvor: Profimedia/ilustracija

U okviru ovog principa predlažu se i "korektivne mere u slučaju problema tokom pregovora", što se odnosi na sankcionisanje ozbiljnih stagnacija ili eventualnog nazadovanja u primeni reformi.

Godišnji izveštaji Evropske komisije i po novoj revidiranoj metodologiji bi trebalo da ostanu ključni u analizi napretka Srbije na putu ulaska u EU.

Nakon što Evropska komisija danas predstavi svoj predlog o konkretnim koracima u budućem procesu pristupnja Srbije, o tome bi trebalo da se izjasne i pojedinačno zemlje članice EU.

Piše:
Tanjug
17.03.2021. 09:29
Pogledajte više