Evropska unija pozvala vlasti u Prištini da vrate zemljište Visokim Dečanima!

20.04.2017. 15:05
Piše:
Srbija Danas / Blic
Evropska unija / Izvor: Profimedia
Zabrinuti su poštovanjem odluke suda

Kancelarija EU u Prištini pozvala je samozvane vlasti Kosova da, bez odgađanja, sprovedu odluku tamošnjeg Ustavnog suda kojom se potvrđuje pravo vlasništvo Manastira Visoki Dečani na 24 hekatara zemljišta.

EU PORUČILA: U interesu Prištine je normalizacija odnosa sa Beogradom!

SEVERNA KOSOVSKA MITROVICA: Žitelji već dva dana bez vode za piće, niko ne zna zašto

- Evropska unija je zabrinuta kontinuiranim nedostatkom sprovođenja odluke Ustavnog suda donete 20. maja 2016. godine koja se odnosi na spor oko zemlje u Dečanima. Odluke najvišeg pravnog organa Kosova su konačne i moraju se sprovoditi - navodi se saopštenju objavljenom danas na zvaničnom sajtu Kancelarije EU na samoproglašenom Kosovu.

Foto:Profimedia / Izvor: Profimedia

Kako je saopšteno, Evropska unija je zabrinuta kontinuiranim nedostatkom sprovođenja odluke Ustavnog suda donete 20. maja 2016. godine koja se odnosi na spor oko zemlje u Dečanima.

- Odluke najvišeg pravnog organa samozvanog Kosova su konačne i moraju se sprovoditi. EU poziva vlasti na svim nivoima da pokažu poštovanje za vladavinu prava kao osnovnog demokratskog načela. Potpuno sprovođenje odluke treba da se dogodi bez odlaganja - navodi se i ističe da "EU osuđuje i sve akcije koje bi blokirale pristup ili na drugi način remetile život u manastiru Visoki Dečani".

Nemački vicekancelar u Prištini: Poziv za normalizovanje odnosa Beograda i Prištine

Reagovanje iz EU je usledilo je nakon što su predstavnci društva albanskih istoričara "Ali Hadri" u Dečanima najavili blokadu prilaza Manastiru Visoki Dečani ako do 21. aprila Vlada u Prištini ne odbaci odluku Ustavnog suda o potvrđivanju prava vlasništva manastira nad svojim imanjem.

Priština / Izvor: Profimedia

U proglasu društva istoričara od pre 10 dana, osim ultimatumom, preti se i eskalacijom bezbednosne situacije u Dečanima.

- Ako dođe do eskalacije, ona neće biti naša odgovornost - poručili su iz albanskog društva.

Ustavni sud Kosova je 20. aprila zaključio dugogodišnji sudski spor u korist Manastira Visoki Dečani i potvrdio vlasništvo manastira nad 24 hektara zemlje koja je 16 godina bila pod sudskim sporom.

 

Piše:
Srbija Danas / Blic
20.04.2017. 15:05
Pogledajte više