Ferhad (11) ispričao sve MUKE koje su ga zadesile na putu do Srbije: Delili smo pola flaše vode na po dva gutljaja

19.08.2017. 08:44
Piše:
Srbija Danas/Informer
Ferhad Nuri / Izvor: Srbija Danas
Ferhad je sazreo brže od svojih vršnjaka jer ga je život u Avganistanu na to primorao

Preživeo sam pakao... Bio sam gladan, žedan, preplašen, uništili su mi detinjstvo, ali drago mi je što sam sada u Srbiji i što sam dobio priliku da se školujem i postanem veliki crtač.

Ovim rečima počinje ispovest dečak Ferhad Nuri (11) kojeg je ove nedelje ugostio predsednik Srbije Aleksandar Vučić oduševljen njegovim talentom i humanošću. On je naime, svoje crteže prodavao da bi skupio novac za lečenje Nemanje Damčevića, teško obolelog dečaka iz Srbije.

Vučić primio danas Farhada Nurija iz Avganistana i njegovu porodicu: Evo šta im je ponudio!

Pogledajte KOLIKO je novca Ceca dala za jednu sliku malog Farhada Nurija! (FOTO)

Aleksandar Vučič i Ferhad Nuri / Izvor: Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Do Srbije smo prešli hiljade kilometara. Išli smo preko Irana, Turske, Grčke, Albanije, pa u Srbiju. To stravično iskustvo nikada neću zaboraviti. Koračali smo satima po mraku prema jednoj udaljenoj svetloj tački, a nismo znali ni po čemu hodamo ni šta je levo ili desno. Bio sam preumoran i preplašen. Tokom dugog puta do Srbije nismo imali dovoljno hrane i vode i braća i ja smo bili gladni i žedni. Sećam se da smo gotovo ceo dan pešačili sa pola flašice vode, koju smo braća i ja delili na po dva gutljaja, dok roditelji nisu ništa pili, priča mali Ferhad i dodaje da mu je trebala čitava godina da se oporavi od tog puta i da počne normalno da spava i jede.

Ferhad je sazreo brže od svojih vršnjaka jer ga je život u Avganistanu na to primorao.

- Moju zemlju je zadesio rat i počele su svakodnenov da se dešavaju najružnije stvari koji ne mogu ni da opišem. Zbog toga smo mama, tama, moja dva brata i ja bili prinuđeni da bežimo. U početku je to za mene bio veliki šok jer ostavljam svoju kuću, sve što imama i sve što znam i idem negde daleko u nepoznato. Međutim, prihvatio sam ono što su mi roditelji pričali – da je to jedini način da preživimo, priča Ferhad koji perfektno priča engleski, razume se u istoriju i politiku i ima veliki talent za crtanje. Posebno voli da crta portrete i to mu je velika ljubav.

- Sa šest godina sam počeo da crtam likove iz crtanih filmova i svi su bili oduševljeni kako je to izgledalo. Moji roditelji, koji su mi ujedno i najveća inspiracija, stalno su me bodril8i da slikam što više i da nipošto ne odustajem. To me je ohrabrilo i pomislio sam da bih mogao da crtam portrete ljudi. Tako je sve počelo, kaže Ferhad.

Prvo je crtao svoje ukućane, komšije, prijatelje, rođake, a onda i ljude koje je gledao na televiziji i kako kaže misli da može da nacrta svakog čoveka na svetu.

- Najdraži koji sam nacrtao je portret Novaka Đokovića kojeg obožavam jer je najbolji na svetu. Takođe mi je drag i portret Angele Merkel, jer je ona mnogo ozbiljna i bilo mi je mnogo teško da je verodostojno nacrtam.

 

Ovaj talentovani dečak planira da ostane u Srbiji i školuje se za grafičku animaciju.

- Beograd mi se mnogo sviđa, pogotovo što imate toliko prirode i trave i drveća u ovako velikom gradu. Najviše volim da idem na Adu Osećam se kao da sam otišao na more. Mislim da je ovo zemlja u kojoj bi mogao da živim jer mi odgovora i ambijent i ljudi, pa čak i hrana, iako to u mom slučaju nije lako jer sam baš izbirljiv.

Piše:
Srbija Danas/Informer
19.08.2017. 08:44
Pogledajte više