FORMIRANE DVE RADNE GRUPE ZA MEDIJSKU STRATEGIJU! Brnabić: Cilj nam je da se novinari osećaju bezbedno

22.02.2021. 15:08
Piše:
Tanjug
Ana Brnabić / Izvor: Profimedia
Jedinstvena lista pretnji i uvreda značiće da ne bi, kao što je slučaj trenutno, imali nekoliko tih listi koje se razlikuju po broju pretnji

Premijerka Ana Brnabić podsetila je da su, kada je reč o medijskoj strategiji, formirane dve radne grupe - jedna za praćenje implementacije Strategije i jedna za zaštitu i bezbednost novinara - ističući da je cilj da za novinare Srbija bude bezbedno okruženje za rad.

Ana Brnabić je tokom onlajn dijaloga sa članovima Nacionalnog konventa o EU, na kojem su teme poglavlja 23 i 24, navela da se sa tom radnom grupom sastaje jednom mesečno i najavila da će sledeći sastanak biti 26. februara.

Poznato zdravstveno stanje episkopa Irineja: Vladika bački pod budnim okom lekara

Poznato zdravstveno stanje episkopa Irineja: Vladika bački pod budnim okom lekara

PALA KONAČNA ODLUKA: Ana Brnabić otkrila da li će biti ukinute studentske poliklinike

PALA KONAČNA ODLUKA: Ana Brnabić otkrila da li će biti ukinute studentske poliklinike

POMIRENJE I DIJALOG: Kardinal Šenborn se nada skorijoj poseti srpskog patrijarha Porfirija

POMIRENJE I DIJALOG: Kardinal Šenborn se nada skorijoj poseti srpskog patrijarha Porfirija

Istakla je da su za sada izdvojene tri važne teme u ovom trenutku.

To su otvaranje SOS linije za sve predstavnike medija na koje će moći da prijave uvrede i pretnje, zatim portal na kojem će biti informacije o toj problematici i treća da se sa Zaštitnikom građana napravi jedna jedinstvena lista pretnji i uvreda medijima.

Jedinstvena lista pretnji i uvreda značiće da ne bi, kao što je, kako kaže, slučaj trenutno, imali nekoliko tih listi koje se razlikuju po broju pretnji.

- Na zvaničnoj listi imali bismo jedan broj, svi bismo znali o čemu pričamo i mogli bismo zajedno da gledamo kako da rešavamo slučaj po slučaj. To je jedini način da unapredimo ovu oblast - kazala je premijerka.

Posebni fokus današnjeg dijaloga su pitanja medijske strategije, ustavne promene i borba protiv korupcije, a Brnabićeva je istakla da je vladavina prava jedan od tri osnovna prioriteta novog mandata Vlade i njenog ličnog fokusa.

Prema njenim rečima, nova Vlada posvećuje pažnju vladavini prava koliko je to činila prilikom prvog mandata kada je reč o digitalizaciji i obrazovanju.

Brnabić: Nismo prodali autorska prava Tanjuga

Netačno je da smo prodali autorska prava Tanjuga, rekla je premijerka Ana Brnabić na konstataciju jednog od učesnika onlajn dijaloga o medijskoj strategiji i vladavini prava da je država prodala autorska prava agenciji.

Brnabić je precizirala da je 11. decembra zaključen Ugovor o stupanju na snagu korišćenja svih imovinskih prava na period od 10 godina i pojasnila da je vlasnik autorskih prava, koje je Tanjug, kako je rekla, sticao u prošlosti, država Srbija.

- Korisnik ih je praktično zakupio na 10 godina -precizirala je Brnabić.

Brnabić kaže da je u toku postupak zaključenja ugovora o zakupu pokretnih stvari koje je koristio Tanjug što je, kako navodi, završna faza tog procesa.

Javna rasprava o ustavnim promenama podigla standard kada je u pitanju pravosuđe

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je javna rasprava o ustavnim izmenama koja je trajala 18 meseci podigla standard kada je u pitanju pravosuđe, ali je ukazala da treba rešavati i problem njegove efikasnosti i da će tome doprineti i jedinstven informacioni sistem.

Brnabić je tokom onlajn dijaloga sa članovima Nacionalnog konventa o EU, na kojem su teme poglavlja 23 i 24, istakla da je već samom javnom raspravom učinjeno da, kako kaže, sve i da ostane na tome, više neće biti moguće da se Ustav menja kao u prošlosti.

Dodaje da su do sada ustavni amandmani i izmene dva puta poslate na konsultacije Venecijanskoj komisiji.

- Čak i da sve ostane na tome, a neće, nikada neće moći više Ustav da se menja kao 2006. godine, odnosno da grupa ljudi sedne iza zatvorenih vrata i bez konsultacija nekako to progura u Skupštini - kazala je Brnabić.

Kada je reč o ustavnim promenama, Brnabić kaže da je pokazana opredeljenost za dijalog, razumevanje i postizanje konsenzusa, a tome u prilog ide i što je resorna ministarka Maja Popović inicirala sastanak sa predsednikom Društva sudija Srbije da bi razgovarala o ustavnim amandmanima.

Nastavljeno je da se radi i sa organizacijama civilnog društva koje se ne slažu sa predloženim amandmanima, kaže Brnabić i dodaje da je cilj toga da se postigne konsenzus.

- Sada je proces u Skupštini koja treba da organizuje javna slušanja - kaže premijerka.

Ana Brnabić / Izvor: Tanjug/​Sava Radovanović

Kako je navela, ono što je takođe problem u ovoj oblasti je efikasnost pravosuđa, što opterećuje i građane i privredu.

Plan je da se i dalje radi na izmenama Zakona o parničnom postupku, kao i da se zaposli još u sudovima, kao i da se sagleda šta je to što Vlada može da uradi da ohrabri ljude da idu u proces medijacije.

Brnabić podseća da se sa EU radi i na jedinstvenom informacionom sistemu za pravosuđe, za šta je raspisan tender koji će biti otvoren do 9. aprila.

- To je sistem koji će nam u naredne tri godine dati transparentnije i efikasnije pravosuđe - kazala je Brnabić.

Kada je reč o borbi protiv korupcije, Brnabić kaže da je to blisko sa sudstvom, a da je jedan od prolema taj da ne postoji jedinstveni informacioni sistem.

Premijerka ističe kao jedan od problema sa kojim se lično suočava kada je reč o tome to što mora do kraja februara da sačeka kako bi od četiri suda u Beogradu, Kraljevu, Novom sadu i Nišu dobila podatke o broju slučajeva, presuda...

- Nastavljamo ozbiljnu borbu protiv kriminala i korupcije. U prilog tome govori i lišavanje slobode predsednice Prekršajnog suda u Kraljevu, kojoj se skida sudijski imunitet - kazala je Brnabić.

Piše:
Tanjug
22.02.2021. 15:08
Pogledajte više