FRANCUSKI I NEMAČKI AMBASADOR: Pozdravljamo odnose Srbije i Rusije

22.01.2019. 08:07
Piše:
Tanjug
rusija srbija / Izvor: Reuters
Nemačka i Francuska pozdravljaju dobre odnose Srbije i Rusije dok god se ne kose sa evropskim putem, poručili su ambasadori tih zemalja u Beogradu Tomas Šib i Frederik Mondoloni, uz ocenu da bi Srbija mogla da se pridruži EU do 2025. 

U intervjuu za današnji "Blic", francuski ambasador Mondoloni primetio je da su u prethodnim godinama srpske vlasti uložile vidne napore da pozovu u posetu i dočekaju lidere iz glavnih zemalja partnera.

- Mislim da je poseta predsednika Putina pokazala volju srpskih vlasti da pokažu dugogodišnje pozitivne odnose između Srbije i Rusije. Francuska pozdravlja te dobre odnose dok god oni nisu u kontradikciji sa strateškim opredeljenjem Srbije da se priključi EU, što podrazumeva neophodne reforme i poštovanje vrednosti pravila Evropske unije - rekao je on.

Neka čuje ceo svet kakvi su Srbi domaćini: Za predsednika Palaua spremljeni JAGNJETINA I RAKIJICA

I njegov nemački kolega Tomas Šib pozdravio je činenicu da Rusija i Srbija imaju dobre odnose.

Dva ambasadora su, u istom intervjuu, najavila skorašnje posete francuskog predsednika Emanuela Makrona i evetnutalno nemačke kancelarke Angele Merkel Beogradu.

Frederik Mondoloni / Izvor: Tanjug/​Dragan Kujundžić

- Bilo nam je žao što je poseta predsednika Makrona morala da bude odložena. Ipak, insistiramo na ovoj poslednjoj reči - odložena - jer naš predsednik je i dalje posvećen tome da poseti Srbiju. Sada predano radimo na tome da nađemo novi datum što je pre moguće - rekao je Mondoloni.

Šib je podsetio da redovno stižu delegacije nemačkih poslanika i ministara sa saveznog nivoa, kao i iz raznih pokrajina, i ujedno izrazio nadu da će uskoro i savezna kancelarka Merkel ponovo da dođe u posetu Srbiji.

Lazanski opleo po Vuku Draškoviću: Nećemo u NATO i na granicu sa Rusijom! SRBIJA JE OVO, BRALE!

Na pitanje da li se može očekivati neki datum kad je reč o proširenju EU i na Zapadni Balkan, Mondoloni podseća da je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker naveo 2025. kao moguću godinu priključenja Srbije EU, ako reforme budu sprovedene, a da je istovremeno Makron naznačio da do novog proširenja može doći pošto se EU bude reformisala.

- Ova dva cilja nisu u kontradiktornosti. Za predsednika Makrona reforma EU treba da se odvija tokom nekoliko narednih godina. Tokom tog perioda Srbija treba da nastavi da ulaže napore kako bi se i sama reformisala. Ukoliko potrebni napori budu sprovedeni brzo na obe strane, Srbija bi mogla da se pridruži EU do 2025 - kaže francuski ambasador.

Vučić i Putin / Izvor: Profimedia/ilustracija

Postizanje tog cilja, ukazuje on, podrazumeva snažnu volju u Srbiji da se sprovedu neophodne reforme ubrzanim tempom - uključujući i vladavinu prava.

Istovremeno, ambasador Šib ukazuje da se kancelarka Merkel snažno zalaže za proširenje EU na zemlje Zapadnog Balkana, ako budu ispunjeni neophodni uslovi.

Susret ipak zabeležen kamerama: Ovako je Putin reagovao kad je neplanirano video Šešelja! (FOTO)

On kaže da se ne radi toliko o nekim rokovima, već o napretku u sprovođenju reformi, posebno u oblasti vladavine prava.

Radi se, kaže, o reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije, o poboljšanju položaja novinara i o dobrim zakonima koji će štititi građane, a "što bolje ove reforme budu napredovale, to će više preostalih poglavlja moći da bude otvoreno".

- Konstatovali smo napredak i ja mogu samo da ohrabrim Vladu i Skupštinu i svakog koji je uključen u taj poduhvat da ne posustane. Isplatiće se svakako - zaključio je nemački ambasador.

Piše:
Tanjug
22.01.2019. 08:07
Pogledajte više