Hag namerava da razbije Srbiju: Vojvodina se uvlači u priču o zločinima

11.04.2018. 22:05
Piše:
Srbija Danas/Alo
Haški tribunal / Izvor: Profimedia/ilustracija
Pakleni plan iza presude Šešelju

Hag osudio Šešelja na deset godina, koje je već odslužio! Žalbeno veće Međunarodnog rezidualnog Mehanizma za krivične tribunale osudilo je danas drugostepeno Vojislava Šešelja, lidera SRS-a, na 10 godina zatvora, čime je još jednom dokazao da je sud koji toleriše zločine svih drugih, ali Srbima ne prašta.

Međutim Šešelj neće ići u zatvor jer je u pritvoru Haškog tribunala proveo skoro 12 godina.

vojislav-seselj / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

On nije prisustvovao izricanju drugostepene presude, jer je u tim momentima spavao u svojoj kući u Batajnici. Nakon što se informisao o zbivanjima u Hagu i presudi Šešelj je istakao da su ga osudila petorica sudija, koji ga nikada nisu videla u životu.

- Eto izjalovile su se moje nade da se vratim u Hag. Kazna koji su mi dali služi samo da pokriju ono što sam proveo u pritvoru. Prema anglosaksonskom pravu u slučaju kada je prvostepena presuda oslobađajuća oni nisu mogli da je ukinu i vrate na ponovno suđenje. A da je preinače u osuđujuću, to nisu mogli - kaže Sešelj.

Komentarišući drugostepenu presudu Vojislavu Šešelju, advokat Toma Fila kaže da je ona na prvi pogled čista smejurija, ali da u stvari šalje veoma ozbiljnu poruku jer je ovom presudom prvi put Srbija direktno ugurana u celu priču oko ratnih zločina.

Toma Fila / Izvor: Profimedia

- To je očigledan pokušaj Haga da koliko-toliko spase svoju čast ako je išta od nje ostalo. Oni su shvatili vrlo dobro u kolikom bi bili problemu da su ukinuli presudu i tražili Šešeljev transport tamo. Ne bi smeli sebi ponovo da dozvole cirkus sa njim. Hteli su da naprave što je za njih dobro. Prvi put u istoriji američki sudija priznao je da je o svemu šta se dešavalo u sudu izveštavao američku ambasadu, i to o javnim i o tajnim stvarima - kaže Fila.

- Najbitnija stvar u celoj ovoj priči jeste što je prvi put od silnih stvari za koje se teretio Šešelj, sudija baš pronašao i odabrao Hrtkovce i na to stavio akcenat. Hrtkovci su na teritoriji Vojvodine, to je Srbija. Prvi put je ugurana Srbija u celu priču. Jasno je, počinje nova epizoda u pritiscima i napadima na Srbiju. Umešali su Vojvodinu u ratne zločine i to je vrlo ozbiljna i jaka poruka - zaključuje Fila.

 

Piše:
Srbija Danas/Alo
11.04.2018. 22:05
Pogledajte više