Han jasan: Naš cilj treba da bude da Beograd i Priština imaju dogovor do sredine 2019. godine

14.09.2018. 15:14
Piše:
Tanjug
johanes-han / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić
Evropski komesar za proširenje preneo stavove Brisela

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je da bi cilj Evropske unije trebalo da bude da tzv. Kosovo i Srbija postignu dogovor do sredine iduće godine.

- Trebalo bi da bude naš cilj da imamo dogovor do sredine iduće godine. Stvari neće biti bolje ako se produžava posao, jer ćemo imati novu komisiju, novog visokog predstavnika. I treba ponovo da se počinje - rekao je Han.

Brisel / Izvor: Profimedia

On je u intervjuu makedonskoj novinskoj agenciji MIA rekao da misli da su sve uključene strane svesne koji je ulog, šta je realno i šta je moguće.

Han je rekao da lažnoj državi Kosovu i Srbiji, u čijem dijalogiu posreduje šefica EU diplomatije Federika Mogerini, "treba omogućiti da uđu u te pregovore otvorenim pristupom", ali da rešenje ne sme da bude na račun drugih.

- Svako bilateralno rešenje u regionu treba da doprinese stabilnosti, prosperitetu i da bude izdrživo. Ne sme da bude na račun drugih. Naprotiv - rekao je evrokomesar za proširenje.

Prema rečima Hana, to rešenje mora da bude nešto što će dodatno doprineti opštem cilju - da svih svi iz zapadnobalkanske šestorke budu u EU, pre ili kasnije.

To je, kako je rekao, jedini način za održivo i sigurno rešavanje sporova u regionu.

 

Piše:
Tanjug
14.09.2018. 15:14
Pogledajte više