Hit u Srbiji! Kumovi okretali prase, jeli, a onda se punih stomaka takmičili u skoku u dalj (FOTO)

11.06.2017. 12:25
Pečeno prase / Izvor: Foto: Privatna arhiva
Ovako nešto sigurno niste videli

Dragačevske trube zatresle su juče planinu Jelicu da najave dvodnevni Sabor kumova u selu Goračići kod Guče. Uz zvuke srpske himne, narodna kola i kumovsku zdravicu počeo je još jedan festival narodnih običaja, srpskih specijaliteta, trubačke muzike i sporta.

OPŠTE VESELJE: Pogledajte kako Srpkinja na svadbi u Železniku PUCA iz dva pištolja! (VIDEO)

"ŠORKA" NA SVADBI! Pijana mlada pokazivala srednji prst i započela opštu tuču (VIDEO)

Sabor kumova su otvorili predsednik Opštine Lučani Vesna Stambolić i direktor Visoke škole za poslovu ekonomije i preduzetništvo (PEP) prof. dr Jovan Živadinović. Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo je već osam godina generalno pokrovitelj ove, u svetu, jedinstvene manifestacije koja slavi običaj kumstva.

Sabor Kumova / Izvor: Foto: Privatna arhiva

Na zelenim obroncima Jelice, u planinskom ambijentu Goračića takmičili su se kumovski parovi u disciplini „Kumovski višeboj“ koja je predviđala šah, stoni tenis i skok u dalj. Otežavajuća okolnost je bila što se skok u dalj odvijao nakon ručka što je borbu učinilo težom.

U žestokoj konkurenciji ovogodišnju titulu najbolji kumovi poneli su Boban Bogosavljević iz Vršca i Aleksandar Toth i Beograda. Boban i Aleksandar su započeli svoje prijateljstvo preko šaha, Boban je velemajstor, a Aleksandar FIDE-majstor.

Ipak, za pobedu nije bio presudan samo šah već je prelomio dobar rezultat na stonom tenisu. Pobednicu su kao glavnu nagradu dobili srpske oficirske kape i domaću šljivovicu. Ostali učesnici dobili su vunene čarape, med, kajmak i druge domaće proizvode iz Dragačeva.

Sabor Kumova / Izvor: Foto: Privatna arhiva

Ceremonija uručivanja nagrada odvijala se u porti više od 200 godina stare Crkve Rođenja Presvete Bogorodice.

U Goračićima je održano i takmičenje u spremanju jeličke gibanice. Takmičenjenj se odvijalo u četiri kategorije: kuvari profesionalci, amateri, učenici srednjih ugostiteljskih škola i, kao posebna atrakcija, zaposleni na visokoškolskim ustanovama. Predsednik žirija bio je proslavljeni majstor kulinarstva Stambol Geštamov.

U konkurenciji je bilo 40 takmičara, a ovogodišnji pobednici su Nemanja Antić u kategoriji profesionalci, Gorica Stevanović u kategoriji amateri, Milan Ilić je pobednik među učenicima dok je Mirjana Radojković sa Visoke strukovne škole „Prof. dr Radomir Bojković“ pobedila kolege sa drugih visokoškolskih ustanova.

Sabor kumova / Izvor: Foto: Privatna arhiva

- Za dobru gibanicu je najvažnije da materijal za prirpemu bude dobar. Potrebna su sveža domaća jaja od koka koje su šetale po dvorištu, a ne onih koje su držane u kavezu, potreban je dobar kajmak i sir, dobre kore a toga na Jelici svega ima i zato je jelička gibanica jedinstvenog ukusa - objasnio je Stambol Geštamov tajne jeličke gibanice.

Oko škole u Goračićima juče su se širili mirisi pečenih prasića koji su se okretali na ražnju sa mirisima svadbarskog kupusa koji su priremali šampioni „Kupusijade“ iz Mrčaevaca. Zvuk trube je uveseljavao goste koji su prelepim prizorima dragačevskog sela, srpskim specijalitetima i u druženju sa svojim kumovima.

 

11.06.2017. 12:25
Pogledajte više