HITNO OBRAĆANJE VUČIĆA: Poznato kada će predsednik obavestiti naciju o VAŽNIM odlukama

28.09.2022. 11:44
Piše:
Srbija Danas
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Srbija Danas/Shutterstock
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je da očekuje da će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiti naciji najverovatnije 8. oktobra.

Obraćanje će uslediti nakon važnih susreta u predstojećem periodu, kao i da će govoriti o budućem političkom kursu Srbije i formiranju nove Vlade.

VUČIĆ RAZGOVARAO SA PREDSTAVNICIMA SKZ: Predsednik objavio nove planove za pomaganje instituciji (FOTO)

VUČIĆ RAZGOVARAO SA PREDSTAVNICIMA SKZ: Predsednik objavio nove planove za pomaganje instituciji (FOTO)

"ODNOSI SRBIJE I JAPANA TRADICIONALNO DOBRI I PRIJATELJSKI" Ana Brnabić se sastala sa japanskim premijerom Kišidom (FOTO)

"ODNOSI SRBIJE I JAPANA TRADICIONALNO DOBRI I PRIJATELJSKI" Ana Brnabić se sastala sa japanskim premijerom Kišidom (FOTO)

VUČIĆ RAZGOVARAO SA PREDSTAVNICIMA SKZ: Predsednik objavio nove planove za pomaganje instituciji (FOTO)

VUČIĆ RAZGOVARAO SA PREDSTAVNICIMA SKZ: Predsednik objavio nove planove za pomaganje instituciji (FOTO)

Selaković je, gostujući na Televiziji "Hepi", rekao da će predsednik Vučić 1. oktobra biti u Bugarskoj na sastanku sa bugarskim predsednikom Rumenom Radevim, da će se sastati sa grčkim premijerom Kirjakosom Micotakisom, kao i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

- Već 3. oktobra predsednik Vučić treba da se sastane u Budimpešti sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i kancelarom Austrije Karlom Nehamerom. Posle toga, 5. oktobra imaćemo pokušaj tzv. Kosova da otpočnu proceduru prijema za članstvo u Savetu Evrope, protiv čega se grčevito borimo - rekao je Selaković i naveo da će Vučić 6. oktobra prisustvovati prvom samitu Evropske političke zajednice u Pragu.

Šef srpske diplomatije je naveo da ne sumnja da će na samitu u Pragu Srbiji biti upućeni pritisci i poruke da promeni svoju spoljnu politiku i poziciju, iako ne mogu da nam odgovore na pitanje koje je postavio predsednik Vučić, a koje se odnosi na to zašto vredi više teritorijalni integritet Ukrajine od teritorijalnog integriteta Srbije.

Nikola-Selaković / Izvor: Srbija Danas/Milana Pavković

Po povratku iz Praga, kako je rekao ministar Selaković, predsednik Vučić će biti na otvaranju nove fabrike MTU, nemačke kompanije koja se bavi popravkom motora na Erbasovim avionima, a reč je o investiciji vrednoj 107 miliona evra.

- Očekujem najverovatnije da će se već 8. oktobra Vučić obratiti naciji i da će govoriti i o političkoj situaciji - rekao je Selaković.

Na pitanje o potpisivanju Plana konsultacija ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije, Selaković je naveo da je reč o dvogodišnjem planu konsultacija i o papiru koji nema pravnu važnost, kao i da je reč o nečemu što potpisujemo sa mnogo država u svetu.

Prema njegovim rečima, to je neka vrsta rasporeda sastanaka na temu bilateralnih odnosa i multilateralne saradnje, što je važno jer je Rusija članica Saveta bezbednosti UN i brani interese Srbije kada je reč o Kosovu i Metohiji.

- Nije reč ni o kakvoj političkoj zaveri, zloj nameri, štaviše reč je o onome da je ovo čist pokušaj disciplinovanja Srbije, korišćenja nekog dovoljnog razloga da se Srbija napadne i da se napadne naša spoljnopolitička pozicija koja je principijelna i izazovna za druge. Imamo razlog što vodimo takvu politiku, razlog leži u prošlosti i političkim činjenicima koje se tiču naše specifične pozicije po pitanju Kosova i Metohije, na prvom mestu - rekao je šef srpske diplomatije.

Aleksandar Vučić / Izvor: Reuters

Kako je naglasio, govor predsednika Vučića na 77. zasedanju Generalne skupštine nije ništa drugo nego sublimirana njegova politika i politika Srbije, koja je vrlo jasna, razumna i potkrepljena čvrstim argumentima.

- Srbija nije menjala svoj principijelni stav. Nismo uvodili sankcije jer i tu imamo svoj racionalan pristup. Kada je reč o poštovanju principa nepovredivosti granica, a tu je i pitanje Ukrajine, tu je naš stav jasan i nema dileme i taj stav se ne menja. Ako bi Srbija menjala takav stav, Srbija bi pucala sebi u noge, pljunula sebi u lice, kako onda da odbranite poziciju opstanka KiM u Srbijij Onda bismo pljunuli na Rezoluciju 1244 koja je naš najčvršći oslonac u borbi za KiM - naglasio je ministar Selaković.

Upitan o evetualnim pokušajima da se Rusija izbaci iz Saveta bezbednosti UN, ministar Selaković je naveo da to što nemali broj predstavnika država govori o tome, znači da neko tu ideju ima u glavi.

- Za nas je od suštinske važnosti ostanak Rusije u Savetu bezbednosti UN - rekao je Selaković i naveo da bi eventualno isključivanje Rusije za nas bila katastrofa i da se nada, veruje i želi da do toga ne dođe.

Piše:
Srbija Danas
28.09.2022. 11:44
Pogledajte više