LEKCIJA IZ ISTORIJE: Istoričari i politički analitičari tvrde, Saša Janković laže da je bio na ratištu!

11.03.2017. 11:21
Piše:
Srbija Danas/Alo
Saša Janković / Izvor: Foto: www.mc.rs
Janković je tom izjavom pokazao koliko ustvari priča neistinu

Predsedničko kandidat Saša Janković gostujući u emisiji na javnom servisu, naveo je da se 9. mart 1991. u Beograd vratio pravo sa ratišta, kojeg nije ni bilo.

-Ja sam 9. marta 1991, bio na ulici, i to u jednoj veoma čudnoj situaciji, bio sam tada i na ratištu. I imao sam priliku da neki vikend izađem, sećam se potpunog šoka, sa jedne strane fronta ljudi gube živote, jedna paralelna stvarnost, a ona sam za vikend došao u Beograd, stajao na ulici i gledao jednu sasvim drugu stvarnost. Potpuno mi je neverovatno da su danas, koliko godina posle sećanja toliko jaka zato što naša stvarnost i dalje nije odmakla, od tog marta. 

TRAGIČAN KRAJ JUGOSLOVENSKOG PREDSEDNIKA: Pred Hag Milošević se OVIM rečima obratio policajcima

BIZARNA REAKCIJA BEOGRAĐANKE: Drugarici je umro otac, a ona je učinila ono, što se sigurno i vama nekad desilo

Da je Janković izgovorio neistine, svedoče i istorijske činjenice o građanskom ratuu SFRJ. Naime "Desetodnevni rat" u Sloveniji izbio je tri meseca posle 9. marta, tačnije 27. juna 1991, dok je rat u Hrvatskoj buknuo u septembru.

Istoričar Bojan Dimitrijević kaže da je šokiran s onim što je Janković izjavio . Uveren sam da je veliku pažnju privuklo ovo što je Janković izjavio o ratištu, s obzirom na to da u tom periodu još nije bilo nikakvog rata, jedino ako Saša nije služio vojsku negde na teritoriji Hrvatske.

Garda Vojske Srbije / Izvor: Profimedia

-S obzirom na to da je kampanja u toku , ovakve izjave ne treba da nas čude, jer čim se pomene ratište , to sa sobom nosi određenu patriotsku crtu koja može biti privlačna određenoj grupi birača, ali mislim da je on u to vreme bio vojnik, ne znam gde je služio vojni rok, ali na ratištu nije bio - navodi Dimitrijević.

Slično mišljenje ima i politički analitičar Dragomir Anđelković, koji ističe da je Janković sada pokazao koliko je daleko spreman da ide zarad kampanje i šake glasova.

-Tom izjavom, Janković je pokazao  do koje mere može da ide i da iznosi neistine. On govori da se vratio sa ratišta u vreme kada nije bilo rata. Naprosto, tada su građani Srbije normalno letovali u Hrvatskoj , bilo je malo politiučke tenzije , ali se ništa nije dešavalo van toga. On je tu uhvaćen u ogromnoj laži i sada je zapravo pitanje da li je on zapravo i bio na nekoj vojnoj vežbi, jer tolika je laž. Građani upravo na ovakvim stvarima treba da shvate šta im političari pričaju, jer ako je neko bio u stanju da leže za tako nešto, verovatno će lagati i po nekim drugim pitanjima.

Piše:
Srbija Danas/Alo
11.03.2017. 11:21
Pogledajte više