IZRAZ LICA PREMIJERKE SRBIJE U BERLINU SVE GOVORI: Novi pritisci na Srbiju tokom Samita, Brnabić ne može da sakrije šta misli o svemu (FOTO)

03.11.2022. 13:18
Piše:
Srbija Danas
Ana Brnabić / Izvor:
Predsednica Vlade Srbije danas u Berlinu.

Premijerka predvodi delegaciju Srbije na Samitu Berlinskog procesa koji se danas održava u Berlinu a gde su potpisana tri jako bitna sporazuma.

"MORAMO DA ANALIZIRAMO SVE RUSKE GREŠKE" Vučić upozorio, pa otkrio: Evo ko pobeđuje u ratu u Ukrajini

"MORAMO DA ANALIZIRAMO SVE RUSKE GREŠKE" Vučić upozorio, pa otkrio: Evo ko pobeđuje u ratu u Ukrajini

"ZAJEDNIČKO ZALAGANJE ZA STABILNOST U REGIONU" Ana Brnabić u Berlinu razgovarala s ministrom spoljnih poslova Velike Britanije

"ZAJEDNIČKO ZALAGANJE ZA STABILNOST U REGIONU" Ana Brnabić u Berlinu razgovarala s ministrom spoljnih poslova Velike Britanije

DAČIĆ RAZGOVARAO SA BOCAN HARČENKOM: Ruski ambasador mu preneo čestitku i poruku Lavrova (FOTO)

DAČIĆ RAZGOVARAO SA BOCAN HARČENKOM: Ruski ambasador mu preneo čestitku i poruku Lavrova (FOTO)

Premijerka Srbije Ana Brnabić učestvuje danas na Samitu Berlinskog procesa i očigledno ne može da sakrije šta misli o sve mu što se tamo dešava. 

Nemački kancelar Olaf Šolc i francuski predsednik Emanuel Makron tražiće od Beograda da prizna nezavisnost lažne države i politički zarati sa Moskvom, a zauzvrat će dobiti 'brže evrointegracije i finansijski paket pomoći'.

Ako odbije, Srbija će 'snositi posledice', pišu nemački list 'Dojče vele' i britanska agencija Rojters.

Srbija mora da uvede sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini i da dopusti članstvo lažne države 'Kosovo' u Ujedinjenim nacijama, u suprotnom biće 'teških posledica' koje će snositi?

Ovo je ključna poruka koju će nemački kancelar Olaf Šolc i francuski predsednik Emanuel Makron danas u Berlinu uputiti srpskoj delegaciji, koju predvodi premijerka Ana Brnabić, u okviru Samita o Zapadnom Balkanu.

Šolc i Makron insistiraće da Srbija prihvati francusko-nemački predlog za 'Kosovo', koji podrazumeva da pustimo lažnu državu u UN i zauzvrat dobijemo 'brže evrointegracije' i finansijski paket pomoći.

Nemački kancelar posebno će insistirati da Beograd uvede sankcije Moskvi, a ukoliko to bude odbijeno, naša država trpeće 'posledice'?!

Ana Brnabić, Berlin / Izvor:

Potpisan sporazum o mobilnosti

Lideri zapadnobalkanske šestorke danas su na Samitu Berlinskog procesa potpisali tri sporazuma o mobilnosti kojima se omogućava putovanje uz ličnu kartu u regionu, međusobno priznavanje fakultetskih diploma i stručne spreme.

Sporazume su potpisali premijerka Srbije Ana Brnabić, premijeri Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, Crne Gore Dritan Abazović, Albanije Edi Rama, predsednik Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija i premijer privremenih prištinskih insitucija Aljbin Kurti.

Sporazumi su potpisani u prisustvu nemačkog kancelara Olafa Šolca i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, kao i generalne skretarke Saveta za regionalnu saradnju Majlinde Bregu.

Sporazumom o slobodi kretanja i boravka građana, odnosno o uzajamnom priznavanju ličnih karata pojednostavljuje se prelazak granice/administrativnih prelaza stanovnika Zapadnog Balkana, jer predviđa da je za prelazak dovoljno posedovanje lične karte.

Predviđeno je da će strane pojednostaviti administrativne postupke za ulazak, tranzit i kratki boravak stanovnika ZB sa ličnim kartama.

Sporazumom o priznavanju akademskih kvalifikacijama reguliše se međusobno priznavanje fakultetskih diploma, nastavak studija i pravila o upotrebi stečenih kvalifikacija, uključujući pristup tržištu rada.

Sporazum predviđa da se period priznavanja diploma sa postojećih nekoliko meseci skrati na maksimalno 14 dana.

Takođe, omogućava se mobilnost studenata i akademskog osoblja na Zapadnom Balkanu na osnovu Lisabonske konvencije o priznavanju diploma, Bolonjskog procesa i relevantnih pravila EU. Za početak će se primenjivati na državnim univerzitetima i postepeno će se proširiti na privatne univerzitete.

Uspostavljaju se i zajednički standardi i procedure za priznavanje kvalifikacija i ukidaju postojeće naknade za priznanje visokoškolskih kvalifikacija za studente.

Ana Brnabić / Izvor: Foto: Tanjug

Ukidanjem suvišne papirologije i procedura, građani regiona će moći lakše da studiraju i rade, sa glavnim ciljem da se omogući cirkulacija mladih u regionu.

Sporazum o međusobnom priznanju profesionalnih kvalifikacija za lekare, stomatologe i arhitekte predviđa automatsko priznavanje profesionalnih kvalifikacija za odabrane profesije, koje nedostaju na tržištu rada.

Omogućava pružanje usluga doktora medicine, stomatologa i arhitekti na ZB, na osnovu Direktive EU o priznavanju stručnih kvalifikacija.

Ovim sporazumo se uspostavlja jedinstvena primena pravila i stvara osnov za mobilnost profesionalaca širom regiona. Dokument obuhvata tri profesije i stvara osnovu za pregovore za još četiri profesije - babice, medicinske sestre, farmaceute i veterinare u narednom periodu.

Berlinski proces je inicijativa koja podržava regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu i dopunjuje politiku proširenja Evropske unije, a pokrenula ga je Nemačka Samitom u Berlinu 2014.

Piše:
Srbija Danas
03.11.2022. 13:18
Pogledajte više